دستور رییسی برای تجدید نظر در برخی احکام دادگاه انقلاب
ابراهیم رییسی، رییس قوهقضاییه جمهوری اسلامی ایران، دستور «ویژهای» برای «تجدیدنظر و رسیدگی منصفانه» درباره احکام صادرشده «در برخی از پروندههای اخیر» داده است.
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران روز یکشنبه ۱۷ شهریور ماه نوشت یک مقام آگاه خبر داده است که رییسی درباره «آرای صادره از سوی یکی از شعب دادگاه انقلاب در برخی از پروندههای اخیر دستور داد بهسرعت و تحت نظارت رییس کل دادگستری تهران تجدید نظر و رسیدگی منصفانه صورت گیرد».
این منبع درباره این پروندهها جزییات بیشتری ارائه نکرده است، اما روز یکشنبه غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه، با اشاره به احکام صادرشده برای برخی فعالان کارگری و مدنی بازداشتشده در اعتراضهای شرکت نیشکر هفتتپه گفت «به محض صدور آرا» رییسی دستور داده «در مرحله تجدید نظر در اسرع وقت رسیدگی عادلانه و منصفانه» انجام شود.
او افزود دستور رییس قوه قضاییه نشاندهنده آن است که آرای صادره «غیر قطعی بوده و اظهار نظر و داوری باید پس از صدور حکم قطعی انجام شود».
با این حال اسماعیلی تاکید کرد: «اقدامات مندرج در دادنامه [بازداشتیهای اعتراضهای هفتتپه] در زمره اتهامات امنیتی است.»
سخنگوی قوه قضاییه ادامه داد رییسی «بر شنیدن صدای کارگران تاکید دارند و معتقدند به جای برخوردهای شدید قضایی و امنیتی باید زخم را علاج و مشکلات کارگری و معیشتی را مرتفع کرد».
جمال حیدریمنش، وکیل سپیده قلیان، فعال مدنی بازداشتشده در اعتراضهای هفتتپه، روز گذشته از محکومیت موکلش به ۱۸ سال حبس خبر داد.
او به وبسایت خبری «انصافنیوز» گفت موکلش برای «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» به ۷ سال، برای «عضویت در گروهک گام» به ۷ سال، برای «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به یک سال و نیم و در خصوص «نشر اکاذیب» به دو سال و نیم حبس محکوم شده است.
به گفته حیدریمنش هفت سال از حکم قلیان قابل اجرا خواهد بود.
«گام» یک نشریه سیاسی، صنفی و فرهنگی است. امیرحسین محمدیفر و همسرش ساناز الهیاری، دو فعال مدنی و کارگری و عضو تحریریه این مجله، پس از حمایت از اعتراضات کارگران هفتتپه روز ۱۹ دی ۱۳۹۷ در منزلشان در تهران بازداشت و به زندان اوین منتقل شدند.
خبر صدور حکم زندان قلیان در حالی مطرح میشود که کانال تلگرامی «هفتتپه-کانال مستقل کارگران» از صدور حکم ۱۴ سال حبس برای اسماعیل بخشی، شش سال حبس برای محمد خنیفر و ۱۸ سال حبس برای عسل محمدی، ساناز الهیاری، امیر امیرقلی و امیرحسین محمدیفر، دیگر فعالان مدنی و کارگری بازداشتشده، خبر داده است.
گفته میشود هفت سال از حکم بخشی، محمدی، الهیاری، امیرقلی و محمدیفر قابل اجراست و سخنگوی قوه قضاییه هم روز یکشنبه گفت «حداکثر مجازات متهمان اصلی» اعتراضهای هفتتپه، «هفت سال و برای برخی دیگر پنج سال است».
قلیان و بخشی ۳۰ دیماه سال گذشته پس از آنکه به پخش اعترافاتشان در مستندی تحت عنوان «طراحی سوخته» در تلویزیون دولتی ایران اعتراض کردند، بار دیگر بازداشت شدند.
آنها اعترافات پخششده از خودشان در این مستند را «اجباری و تحت شکنجه» توصیف کردند.
عفو بینالملل روز نهم مرداد در نامهای خطاب به علی القاصیمهر، دادستان تهران، با تاکید بر اینکه این دو فعال مدنی تنها به دلیل استفاده صلحآمیز از حق آزادی بیان و شرکت در تجمعات آرام، زندانی شدهاند، خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط آنها شد.
در هفتههای گذشته احکام سنگینی برای روزنامهنگاران و فعالان کارگری صادر شده است.
دوم شهریورماه، مرضیه امیری، روزنامهنگاری که در تجمع روز جهانی کارگر در تهران بازداشت شده بود، به ده سال و شش ماه حبس تعزیری و تحمل ۱۴۸ ضربه شلاق محکوم شد.
سمیرا امیری، خواهر او در صفحه توییتر خود نوشت: «مرضیه به ۱۴۸ ضربه شلاق و مجموعا ده سال و نیم زندان محکوم شد که شش سال از آن قابل اجرا است.»
عاطفه رنگریز، فعال کارگری و یکی دیگر از بازداشتشدگان در این تجمع، از سوی دادگاه انقلاب به تحمل یازده سال و شش ماه زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده است.
صدور این احکام در حالی صورت میگیرد که ابراهیم رییسی، رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی، روز هفتم شهریورماه گفته بود: «باید صدای کارگران اراک و هفتتپه را شنید، در سفر به اراک قبل از هر جلسهای حرف کارگران اراکی را شنیدم و باید به حرفهای آنان توجه شود.»