روایت متفاوت مقام وزارت ارتباطات و کاربران شبکههای اجتماعی از اختلال در اینترنت
در حالی که یک مقام وزارت ارتباطات ایران دلیل اختلال در اینترنت را قطعی آن در ترکیه و ارمنستان اعلام کرده، برخی از کاربران شبکههای اجتماعی دلیل این اتفاق را تست فیلترینگ دانستهاند.
شامگاه چهارشنبه ۱۸ تیر گزارشهایی درباره اختلال در اینترنت ایران منتشر شد.
سجاد بنابی، عضو هیاتمدیره شرکت ارتباطات زیرساخت، در توییتر نوشت: «با قطعی گسترده اینترنت در خارج از مرزهای ایران به ویژه در ارمنستان و ترکیه مواجهایم. در حال بازگردانی مسیرهای به سمت جنوب هستیم.»
او ساعاتی پس از آن نوشت: «تغییر مسیر به اتمام رسید و شبکه به پایداری ترافیکی رسید.»
با این حال برخی از کاربران شبکههای اجتماعی نوشتند که در این مدت دسترسی به گوگل و پیامرسان واتساپ مشکل نداشتند، اما همه ویپیانها و پروکسیهای تلگرام و اینستاگرام قطع بودند.
برخی از کاربران دیگر با اشاره به نکات فنی مربوط به فیلترینگ نوشتند که ترافیک اینترنت در ایران قطع نشده، و روشهای جدیدی برای تست فیلترینگ در حال انجام شدن است. عدهای هم درباره امکان آماده کردن شرایط برای ایجاد آنچه «اینترنت ملی» خوانده میشود، ابراز نگرانی کردند.
برخی کاربران شبکههای اجتماعی نیز پایان کار شرکت vpnmakers را به معنای دور جدیدی از فیلترینگ دانستند.
جمهوری اسلامی تاکنون چندین بار مانور قطع اینترنت برگزار کرده و محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، از برگزاری دهها آزمایش در اینباره خبر داده بود.
از سالهای گذشته سازمان مخابرات ایران اعلام کرده است هزینه بازدید از وبسایتهای داخلی، کمتر از وبسایتهای خارجی خواهد بود.
در هفتههای گذشته تعدادی از نمایندگان مجلس خواستار فیلترینگ اینستاگرام و راهاندازی سریعتر شبکه ملی اطلاعات شده بودند.
حکومت ایران از ۱۵ سال پیش طرحی به نام «شبکه ملی اطلاعات» را دنبال میکند که هدف آن ایجاد یک شبکه غیروابسته به اینترنت جهانی در ایران است. فعالان حقوق بشر و نهادهای فعال در زمینه آزادی اطلاعات بارها از این تصمیم دولت ایران ابراز نگرانی کردهاند.
در همین حال به گفته آذریجهرمی، تنها در یک مورد بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومان برای توسعه زیرساخت شبکه ملی اطلاعات هزینه شده است. این مبلغ ۲۶ برابر بودجه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و ۶۶ برابر بودجه توریسم و میراث فرهنگی ایران در یک سال است.