روحانی: در شرایط جنگی، اختیارات فرمانده مهم است
حسن روحانی، رییس جمهوری ایران بار دیگر در یک سخنرانی عمومی، موضوع اختیارات بیشتر برای مدیریت آنچه «شرایط جنگی» خواند را مطرح کرد .
روحانی شنبه شب چهارم خرداد در دیدار با جمعی از «اهالی رسانهها» با اشاره به تحریمهای اعمال شده علیه ایران گفت که در ابتدای اعمال تحریمهای جدید در جلسهای با رهبر جمهوری اسلامی از او خواسته در این شرایط فرماندهی «شرایط جنگی» را به عهده بگیرد اما خامنهای خود او را متولی این فرماندهی کرده است.
روحانی حالا گفته «اگر قانون اساسی اجرا شود، دولت اختیارات کافی دارد» و به گفته او «اختیارات فرماندهی» در «شرایط جنگی» مهم است. او به طور مشخص اشارهای به اختیارات مدنظر خود نکرده اما در این سخنرانی بار دیگر موضوع برگزاری در مورد امور جاری ایران را «بنبستشکن» توصیف کرد.
روحانی تاکید کرد: «اصل ۵۹ قانون اساسی، اصلی بنبستشکن است و میگوید در هر زمان لازم دریچه به روی مردم باز است، حالا چه موقع باید از این اصل استفاده کرد یا آیا باید قبلا استفاده میکردیم، موضوعی دیگر است.»
او افزود: «اصل ۵۹ در هر مقطعی میتواند راهگشا باشد.»
طبق اصل ۵۹ قانون اساسی، «در مسائل بسيار مهم اقتصادی ، سياسی ، اجتماعی و فرهنگی ممكن است اعمال قوه مقننه از راه همهپرسی و مراجعه مستقيم به آرای مردم صورت گيرد.»
با سختتر شدن تحریمهای آمریکا علیه ایران و در پی آن وخامت اوضاع اقتصادی این کشور و شدت گرفتن تنشها و همچنین مطرح شدن احتمال برخورد نظامی بین دو کشور، برخی محافل سیاسی گفتوگوی مستقیم ایران و آمریکا را تنها راه خروج از شرایط فعلی دانستهاند.
دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، آمادگی خود را برای مذاکره با ایران اعلام کرده است اما مقامهای جمهوری اسلامی گفتهاند دولت آمریکا ابتدا باید به توافق هستهای برجام باز گردد. آمریکا سال گذشته از این توافق خارج شد و تحریمهای لغوشده را علیه ایران دوباره برقرار کرد.
روحانی در سخنان خود همچنین گفت آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در سال ۱۳۸۳و سالهای شروع مناقشه هستهای ایران، با اصل رفراندوم موافق بوده است. در آن مقطع، روحانی خود رییس تیم مذاکرهکننده هستهای بود که به چند توافق با طرفهای اروپایی رسید.
او توضیح داد: «در سال ۱۳۸۳ از رهبر معظم انقلاب خواستم تا موضوع هستهای را به آرای مردم بگذارند، که ایشان هم استفاده از این اصل را خوب دانسته و قبول کردند، اما در مورد زمان اجرای آن مطلبی عنوان نشد.»
روحانی گفت با روی کار آمدن محمود احمدینژاد در انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۸۴، «روند به شکل دیگری ادامه یافت».
او با اشاره به تبعات «بیسابقه» تحریمهای آمریکا گفت: «کشتی باری ایرانی برای ۱۰ روز نتوانسته در یکی از بنادر کشورها پهلو بگیرد و بار خود را خالی کند... وزارت خارجه آمریکا برای یک کشتی مرتب با آن کشور کوچک در تماس است.»
روحانی گفت در اثر تحریمهای نفتی آمریکا، «یک نفتکش ایرانی برای رساندن نفت به صورت مداوم تحت تعقیب ماهوارهها و رصد قرار دارد.»
دولت آمریکا با اعمال تحریمهای نفتی در آبان ماه سال گذشته و لغو اخیر معافیتهای نفتی برای مشتریان اصلی نفت خام ایران جهت خرید به میزان محدود میگوید در صدد صفر کردن صادرات نفت ایران با هدف تغییر رفتارهای جمهوری اسلامی در کشورهای منطقه است.