رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی شلیک موشک به هواپیمای اوکراینی و کشتهشدن ۱۷۶ تن را «حادثه» خواند
ابراهیم رییسی،رییس قوه قضاییه، کشته شدن ۱۷۶ تن بر اثر شلیک موشک پدافند سپاه پاسداران به هواپیمای اوکراینی را «یک حادثه» توصیف کرد و گفت: «دشمنان به بهانه یک حادثه سعی دارد ایران را کشوری ناامن جلوه دهند.»
رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی در جریان سفر روز پنجشنبه خود به یزد و طی سخنانی در جمع تعدادی از «نخبگان، کارآفرینان و تولیدکنندگان استان یزد» با بیان اینکه «دشمنان دارند میدمند که کشور جمهوری اسلامی ناامن است درحالی که امنترین نقطه جمهوری اسلامی ایران است»، هدف قرار دادن هواپیمای اوکراینی را «یک حادثه» خواند و گفت: «دشمنان به خاطر بهانه کردن یک حادثه سعی دارند ایران را کشوری ناامن جلوه دهند درصورتی که این مسائل در جای جای دنیا رخ میدهد و ما هم خبرهایش را داریم و اطلاعاتش را داریم.»
استفاده از عنوان «حادثه» درباره «هدف قرار دادن هوایپمای اوکراینی با ۱۷۶ سرنشین با موشکهای پدافند سپاه پاسداران» از سوی بالاترین مقام قوه قضاییه درحالی انجام شده است که جمهوری اسلامی بعد از سرنگون کردن این هواپیما تا سه روز اقدام به پنهانکاری کرد اما خبرگزاری رویترز، روز پنجشنبه ۱۹ دیماه، از قول یک مقام رسمی آمریکایی اعلام کرد که ماهوارههای آن کشور، شلیک دو موشک را کمی پیش از سقوط هواپیمای اوکراینی و در پی آن، شواهدی از یک انفجار را ردیابی کردهاند.
پس از این بود جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، تایید کرد هواپیمای اوکراینی با شلیک موشک ایران ساقط شده است و گفت: «ما اطلاعاتی داریم که هواپیما با برخورد موشک زمین به هوای ایرانی سقوط کرده است.»
ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی تنها پس از افشای اصابت موشک سپاه پاسداران به این هواپیما و تحت فشار جامعه جهانی در بامداد شنبه ۲۱ دی به هدف قرار دادن این هواپیما اعتراف و در اطلاعیهای اعلام کرد که «در شرایط حساس و بحرانی پس از انجام عملیات موشکی سپاه پاسداران علیه پایگاه آمریکا در عراق، پرواز شماره ۷۵۲ خطوط هوایی اوکراین بر اثر بروز خطای انسانی و به صورت غیرعمد، مورد اصابت» موشک پدافند سپاه پاسداران قرار گرفت.
پس از آن امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران و مسئول مستقیم هدف قرار دادن هواپیمای اوکراینی در یک برنامه تلویزیونی مسئولیت هدف قرار دادن این هواپیما را به صراحت بر عهده گرفت.
پس از این بود که مردم و دانشجویان معترض در چندین شهر و دانشگاه به اعتراض دست زدند و از جمله با شعار «فرمانده کل قوا، استعفا، استعفا» شخص علی خامنهای را در خصوص شلیک موشک به هواپیمای مسافربری مسئول دانستند. خامنهای اما با حضور در نماز جمعه، امیرعلی حاجی زاده را در صف دوم نمازگزاران پشت خود قرار داد و به این ترتیب بر حمایتش از فرمانده نیروی هوا فضای سپاه پاسداران بهعنوان نیرویی که این هواپیمای مسافربری را هدف قرار داده، تاکید کرد. خامنهای همچنین به عنوان فرمانده کل قوای جمهوری اسلامی تاکنون حاضر به عذرخواهی و حتی نکوهش شلیک موشک به هواپیمای اوکراینی نکرده است.
این درحالی است که با وجود تهدیدات و فشارهای دستگاههای امنیتی جمهوری اسلامی بر خانوادهها و بستگان کشتهشدگان هواپیمای اوکراینی، تعدادی از این خانوادهها به صراحت به عدم رسیدگی قضایی به پرونده عاملان شلیک موشک به این هواپیما اعتراض کردهاند.
پدر مریم ملک یکی از کشتهشدگان این پرواز، روز سه شنبه اول بهمن ماه در جریان برگزاری مراسم یادبود دانشجویان کشته شده در این هواپیما در دانشگاه شریف، با صدای بلند در میان حاضران در مسجد این دانشگاه، اعتراض کرد و خطاب به مقامهای جمهوری اسلامی گفت: «هیچ کس از مجازات مسببین این اتفاق حرف نزد. هیچ کس خواستار این نشد که مسببین مجازات شوند. گلهای ما پرپر شدند. گلهای مملکت پرپر شدند.»
پدر مریم ملک با تاکید براینکه «اگر مسببین شلیک موشک به هواپیمای مسافربری اوکراینی مجازات نشوند، هر روز مملکت با اینگونه حوادث و داغها مواجه می شود»، گفت که حتی «در قرآن هم مجازات وجود دارد. خداوند مجازات را در کنار تشویق برای نظم جامعه قرار داده است. باید مجازات هم وجود داشته باشد تا دیگر چنین حوادثی رخ ندهد. چه کسی فرزند مرا بر میگرداند. چه کسی آرزوهای پرپر شده من را بر میگرداند.»
پدر مریم ملک همچنین به حضور نمایشی مقامهای مختلف در منازل خانوادههای کشتهشدگان این پرواز اعتراض کرد و گفت که آمدن مسئولان چه دردی را دوا میکند درحالی که هیچ کدامشان از «مجازات مسببین» هدف قرار دادن این هواپیما حرف نمیزند.
جواد سلیمانی، همسر الناز نبیئی یکی دیگر از سرنشینان کشته شده پرواز۷۵۲، روز سوم بهمن ماه با انتشار بخشهایی از تهدیدها و احضارش از سوی دستگاههای امنیتی جمهوری اسلامی ابعاد تازهای از فشار و تهدید خانوادههای کشتهشدگان این پرواز را فاش کرد و گفت که علاوه بر احضار از سوی وزارت اطلاعات، «همان روز ترحیم به من پیام دادند که دهنت را ببند، این اولین و آخرین اخطار است.»
همسر الناز نبیئی با بیان اینکه ظلم حکومت ایران تنها «حمله موشکی به هواپیما نبود»، تاکید کرد که «دادن اجازه پرواز به پروازهای مسافربری بعد حمله از به [پایگاه] آمریکا، کتمان حقیقت، عدم عذرخواهی، تحمیل نحوه برگزاری مراسم و عدم همکاری با جامعه بین المللی همه» از دیگر ظلمهایی نابخشودنی این حکومت است.
جواد سلیمانی خواهان روشن شدن تمام ابعاد هدف قرار دادن این هواپیما شد و گفت: «تحقیقات باید در مورد هواپیما کامل روشن شود» اما «متاسفانه حکومت ایران همکاری لازم را انجام نمیدهد و امیدوارم داخل کشور و جامعه بینالمللی کوتاه نیاید تا تمامی ابعاد این مساله روشن شود.»
او تاکید کرد که «جدای از کشف حقیقت، بایستی از تکرار این اتفاقات جلوگیری شود که لازمه آن تغییر ساختار حکومت ایران و دستیابی به حکومتی پاسخگو است.»
بی توجهی علی خامنهای به خواست خانوادههای کشتهشدگان این پرواز برای رسیدگی به پرونده مسببان هدف قراردادن این هواپیما و همچنین «حادثه» خواندن شلیک دستکم «دو فروند موشک مجاورتی از سوی پدافند سپاه پاسداران» به این هواپیما از سوی ابراهیم رییسی، رییس قوه قضاییه، در عمل رسیدگی قضایی به پرونده کشته شدن ۱۷۶ سرنشین پرواز۷۵۲ را در داخل ایران از هماکنون منتفی کرده است.