طالبان در پی شکنجه و کشتار مهاجران افغان خطاب به ایران: ترحم کنید
در پی انتشار گزارشهایی مبنی کشتار و ناپدید شدن دستکم ۲۳ تن از شهروندان افغانستان از سوی نیروی مرزبانی ایران، گروه طالبان با صدور بیانیهای آن را «قساوت بسیار» خوانده و خواستار «ترحم» از سوی جمهوری اسلامی شد.
در بیانیهای که روز یکشنبه ۱۴ اردیبهشتماه صادر شده این گروه اسلامی از مقامهای جمهوری اسلامی خواسته است با شهروندان افغانستان بر اساس «ترحم، اخوت اسلامی و اصول همسایگی برخورد» کند.
طالبان همچنین ضمن «دردناک» خواندن این حادثه از مقامهای ایران خواسته است آن را «به دقت» بررسی کرده، عاملان آن را مجازات و از تکرار آن در آینده جلوگیری کند.
روز شنبه وزارت امور خارجه افغانستان هیاتی را برای بررسی کشته شدن شماری از شهروندان این کشور در مرز با ایران تعیین کرد.
این اقدام در پی انتشار گزارشهایی صورت گرفت که حاکی از کشته شدن دستکم ۲۳ نفر از ۵۶ شهروند افغانستانی بود که شامگاه جمعه به صورت غیرقانونی از مسیر دهنه ذوالفقار وارد ایران شده و از سوی نیروهای مرزبانی ایران بازداشت شدند.
رسانههای افغانستان به نقل از شاهدان عینی گزارش دادهاند که مرزبانان ایرانی شهروندان افغانستان را مجبور کردهاند خود را به آب اندازند.
بیانیه طالبان دلیل مهاجرت شهروندان افغانستان را «فقر و مشکلات» عنوان کرده و این افراد را کسانی دانسته که «بنا بر مجبوریتها» برای یافتن کار و روزمزد به کشورهای همسایه میروند.
با این حال، کنسولگری ایران در هرات اعلام کرده که نیروهای مرزبانی و انتظامی جمهوری اسلامی هیچ مهاجر افغانستانی را بازداشت نکردهاند.
پلیس ایران: کار شبکههای معاند است
پایگاه خبری پلیس ایران ضمن رد موضوع اعلام کرده که فیلم منتشر شده در اینباره مربوط به مرزهای مشترک ایران و افغانستان نیست. پلیس مرزبانی نیروی انتظامی انتشار فیلم را به «کانالها و شبکههای معاند و ضدانقلاب» نسبت داده است.
در ادامه واکنشها در افغانستان عبدالستار حسینی، نماینده مردم فراه در مجلس نمایندگان این کشور، ضمن اظهار اینکه نیروهای مرزبانی ۵۰ کارگر افغان را پس از شکنجه داخل آب هریرود انداختند، این اقدام را «جنایت نابخشودنی» خواند.
حسینی گفت که این کارگران پس از آنکه ابتدا دستوپایشان با چوب شکسته شده سپس به آب انداخته شدند.
از سوی دیگر نیز دفتر ولایتی کمیسیون حقوق بشر در هرات ضمن ابراز نگرانی درباره رفتارهای ضد حقوقبشری با پناهجویان و کارگران افغان خواستار بررسی فوری این موضوع شده است.
اشراف سادات، مسوول شبکه نهادهای مدنی هرات، گفته است در صورتی که این اتفاق هرچه زودتر بررسی نشود، نهادهای مدنی هرات نسبت به آن اعتراض خواهند کرد.