ظریف: استعفایم ربطی به سفر اسد نداشت
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران گفت که استعفای جنجالی اخیر او ارتباطی با بیاطلاعی از سفر از پیش اعلام نشده بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، نداشته است.
ظریف در گفتگو با شبکه الفرات عراق گفت: «اصلا به این موضوع ربطی نداشت. من چند هفته پیش سوریه بودم و با آقای بشار اسد ملاقات کردم.»
او ادامه داد: ارتباطات بسیار خوبی با مسئولان سوری دارم و در آینده نزدیک نیز به سوریه سفر میکنم.»
سهشنبه هفته گذشته، بشار اسد در سفری کوتاه به تهران با آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، دیدار کرد که در این دیدار هیچ کدام از مقامهای ارشد دولتی حضور نداشتند.
در دیدار جداگانه اسد با حسن روحانی، همتای ایرانیاش، ظریف حضور نداشت.
ظریف ساعاتی پس از انتشار اخبار این دیدار از سمت خود استعفا کرد که مورد پذیرش روحانی قرار نگرفت.
وزارت امور خارجه ایران قبلا گفته بود «یکی از دلایل استعفای آقای ظریف این نوع از ناهماهنگیها با وزارت امور خارجه بوده» است.
اسماعیل قاآنی، معاون فرمانده سپاه قدس، شاخه برونمرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیز هفته گذشته اعلام کرد که رییس جمهوری سوریه «از سوی این نیرو» به تهران آورده شد.
ظریف همچنین در مصاحبه با الفرات گفت: «برخی اوقات ناهماهنگیهایی پیش میآید یا سلایقی وارد قضیه میشود که باید آنها را اصلاح کرد. قانون اساسی ما کاملا مشخص است. در قانون اساسی مسئولیت سیاستسازی با دستگاههای مختلف منجمله وزارت امور خارجه است.»
او ادامه داد: «از نظر قانون اساسی ایران خطوط کلی سیاست خارجی را رهبری تعیین میکنند و اجرای سیاست خارجی قطعا با وزارت امور خارجه است.»
ظریف روز شنبه ۱۸ اسفند به عراق رفت تا به گفته خودش «مقدمات» سفر ۲۰ اسفند روحانی را به عراق فراهم کند.
روحانی قرار است علاوه بر دیدار با رییسجمهور، نخستوزیر و رییس مجلس عراق، با آیتالله علی سیستانی، مرجع با نفوذ شیعیان عراق، گفتگو کند.
ظریف با اشاره به این دیدار گفت: «رییسجمهور محترم ایران با یک هیات بزرگ سیاسی و اقتصادی به بغداد سفر میکند و این سفر سهروزه خواهد بود و در آن مباحث مختلفی با مقامات و مسئولان عراقی مطرح میشود.»
روحانی در دوره اول ریاستجمهوری خود به عراق سفری نداشت و این اولین سفرش از زمان روی کار آمدن در سال ۱۳۹۲ است.
برهم صالح، رئیسجمهور عراق، آبانماه سال جاری به تهران سفر کرده بود. پیش از او نیز مقامهای عراقی به تهران سفر کرده بودند.
ایران و عراق از سال ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۷ درگیر جنگ خونباری بودند اما بعد از سرنگونی حکومت صدام در سال ۱۳۸۳، روابط بین دو همسایه رو به بهبودی بوده است.
دولت عراق صراحتا مخالفت خود را با تحریمهای اعمالشده از سوی آمریکا علیه ایران ابراز داشته است.
ظریف در مصاحبه خود همچنین گفت: «مشکل ما در این است که ما دنبال قطع ارتباط عراق با کشور دیگری نیستیم، متاسفانه آمریکاییها به عراق فشار میآورند که روابط همسایگی با ایران نداشته باشد. مردم ما خویشاوند هستند، مردم ما با هم رابطه دارند، ارتباطات و تبادلات مرزی دارند، تجارت ما با عراق یکی از گستردهترین تجارتهاست، چطور آمریکاییها میخواهند بیایند و به مردم عراق تحمیل بکنند که این ارتباطات سودآور متقابل را انجام ندهند.»
جمهوری اسلامی خواستار خروج نیروهای نظامی خارجی از عراق است. دولتهای غربی ایران را متهم به تحریک ناآرامی در کشور عراق از طریق گروههای مبارز شیعی کردهاند.
در گذشته شهر نجف مرکز تحصیل و اقامت اکثر روحانیون بلندپایه ایران بوده است.