عربستان سعودی: رویکرد ما درباره دولت رییسی بر اساس «واقعیت موجود» خواهد بود
فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی، در واکنش به رییسجمهور شدن ابراهیم رییسی در ایران گفت تعامل و رویکرد ریاض با دولت آینده جمهوری اسلامی بر اساس «واقعیت موجود» و «صرفنظر از این که چه کسی مسئول است»، خواهد بود.
بن فرحان روز سهشنبه یکم تیر، در یک کنفرانس خبری مشترک با همتای اتریشی خود اضافه کرد: «از دیدگاه ما، سیاست خارجی در ایران در هر صورت به وسیله رهبر پیش برده میشود.»
او درباره این که دولت ریاض مایل به چه تغییراتی در «واقعیت موجود» است، توضیحی ارائه نکرد، اما گفت که نسبت به پرسشهای بیپاسخ درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی «بسیار نگران» است.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تازگی اعلام کرده جمهوری اسلامی به پرسشهای این آژانس درباره مواد رادیواکتیو کشفشده در برخی مراکز اعلام نشده ایران پاسخ نداده است.
وزیر خارجه عربستان سعودی روز دوشنبه نیز با گروسی در وین دیدار کرده بود. به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان سعودی، او در این دیدار بر «لزوم اجرای مکانیسمهای لازم جهت بازرسی سریع و جامع از همه سایتهای هستهای ایران و جلوگیری از نقض قوانین و قواعد بینالمللی» از سوی جمهوری اسلامی تاکید کرد.
روابط سیاسی و اقتصادی عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران از چند سال پیش قطع شده و دو کشوراکنون مذاکراتی را با میانجیگری عراق در بغداد به پیش میبرند.
بحران یمن یکی از موضوعات مورد اختلاف دو کشور است؛ جمهوری اسلامی از شبهنظامیان حوثی یمن حمایت میکند و ریاض نیز رهبری ائتلافی در حمایت از دولت قانونی یمن را برعهده دارد.
عربستان سعودی همچنین بارها خواستار توافقی جامعتر از سوی قدرتهای جهانی با ایران شده که علاوه بر برنامه هستهای تهران، برنامه موشکی و مداخلات جمهوری اسلامی در منطقه را نیز شامل شود.
ابراهیم رئیسی روز دوشنبه در اولین نشست خبری پس از انتخابات، در پاسخ به سوالی درباره برقراری احتمالی رابطه ایران با عربستان سعودی، بر روابط با همسایگان تاکید کرد و گفت که از نظر او بازگشایی سفارتهای دو کشور مانعی ندارد.