فاز جدید کنترل در فضای مجازی؛ هشدار پلیس فتا درباره کشف حجاب در لایو اینستاگرام
همزمان با افزایش خانهنشینی شهروندان و استفاده از اینترنت در دوره شیوع کرونا، پلیس فتا علاوه بر بازداشت بیش از ۳۲۰ نفر در ارتباط با فعالیتهای مجازی، اکنون اعلام کرده با کسانی که موهای خود را در اینستاگرام نپوشانند نیز برخورد میکند.
رامین پاشایی، معاون اجتماعی پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات، روز چهارشنبه ۲۴ اردیبهشتماه گفت: «در رابطه با کشف حجاب در فضای مجازی باید گفت به علت اینکه در مجموعه ناهنجاریها قرار میگیرد، تخلف محسوب میشود.»
او برخورد با این مورد را در ارتباط با ترویج «موارد غیراخلاقی» و در قالب مصادیق مجرمانه در فضای مجازی دانست.
این مقام پلیس افزود: «هیچ تفاوتی میان جرائم در فضای مجازی و واقعیت وجود ندارد و هر امری که موجب تشویش اذهان عمومی میشود، قطعا با آن برخورد خواهد شد.»
پاشایی درباره کنترل فضای مجازی اشاره کرد: «هیچ تفاوتی میان افراد پرطرفدار و افرادی که فالوورهای کمتری دارند، وجود ندارد.»
هشدار این مقام انتظامی درباره حجاب در رسانههای اجتماعی در پی آن بیان میشود که از ابتدای اسفندماه و با کاهش رفت و آمدها و مراسم اجتماعی به دلیل شیوع کرونا، استفاده از رسانههای اجتماعی و به خصوص برنامهها و گفتوگوهای زنده اینستاگرامی از سوی شهروندان، چهرههای فرهنگی و هنری، و فعالان سیاسی مدنی افزایش یافته است.
چهار روز پیش از این تذکر پاشایی نیز محمد علی رجبی، رییس مرکز تشخیص جرايم سایبری پلیس فتا، در یک گفتوگوی رادیویی درباره «لایو اینستاگرام» انتقاد کرده و از عدم امکان نظارت بر این رسانه اجتماعی اظهار تاسف کرده بود. رجبی گفت: «این پلتفرم و بستر به قوانین و حاکمیت کشورمان احترام نمیگذارد.»
پاشایی پیش از این در روز ۱۶ اردیبهشتماه هم یکبار دیگر در این زمینه به افراد سرشناس هشدار داده بود «مراقب فعالیتهای مجازی خود باشند.»
او در همان زمان از آغاز طرح پلیس فتا برای برخورد با «ناهنجاریهای غیراخلاقی در اینستاگرام» خبر داده و از احضار، بازداشت و ارجاع به مراجع قضایی در این زمینه سخن گفته بود.
برخورد شدیدتر با خبر رسانی
برخورد پلیس فتا و نیروی انتظامی با شهروندان در بحران کرونا محدود حجاب و فعالیت چهرهها نماند و از اسفندماه در ارتباط با خبر رسانی و انتشار گزارش درباره کرونا نیز تشدید شده است.
روز شنبه حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی، فضای مجازی را موجب «نگرانی و تشویش اذهان عمومی» در دوره بحران کرونا خواند.
اشتری در همین زمینه از بازداشت دستکم ۳۲۰ نفر تا هفته گذشته خبر داد و گفت علاوه بر آن ۱۳۰۰ وبسایت نیز شناسایی شدند.
پیش از او حسین امیرلی، جانشین رییس پلیس فتا، گفته بود که این پلیس تنها تا روز پنجم فروردین ۹۹۸ مورد مجرمانه در فضای مجازی تعیین کرد که از این میزان ۳۱۶ مورد آن منجر به تشکیل پرونده قضایی شد.
از اسفندماه فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران، کمیته حفاظت روزنامهنگاران و نهادهای بینالمللی حامی آزادی مطبوعات در ارتباط با احضار و برخورد با فعالان فضای مجازی و رسانهای در شهرستانهای مختلف ایران اخبار و گزارشهای منتشر کردهاند.
در همین زمینه در گلستان و کرمانشاه دانشگاههای علوم پزشکی هم وارد عمل شده و از خبرنگاران محلی به دلیل خبررسانی درباره آمار بیماران و فوتیهای کرونا شکایت قضایی کردند.
ستاد ملی مقابله با کرونا متشکل از نمایندگان دولت، مجلس و نهادهای انتظامی و امنیتی در فروردینماه برای مقابله با گزارشهای رسانهای اقدام به تشکیل یک کمیته ویژه فضای مجازی کرد .این کمیته یکی از ماموریتهایش را مقابله با «آمار تایید نشده پزشکی» عنوان کرده بود.
حکومت ایران طی این مدت بارها به دلیل عدم شفافیت درباره شمار فوتیها و مبتلایان کرونا در داخل و خارج کشور مورد انتقاد قرار گرفته است.
تشدید فعالیت نیروی انتظامی در زمینه برخورد با فضای مجازی همزمان با مانورهای سراسری «دفاع بیولوژیک» سپاه پاسداران و ارتش در اواخر اسفندماه و در پی پیام علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، درباره احتمال «حمله بیولوژیکی بودن» بیماری کرونا به ایران آغاز شد و ادامه یافت.
در همین راستا بود که رییس مرکز تشخیص جرائم سایبری پلیس فتا روز شنبه با اشاره مستقیم به برنامههای زنده اینستاگرامی به نیاز به «کنترل» بیشتر در این زمینه بر اساس سخنان خامنهای اشاره کرد.