فرانسه: اروپا تسلیم ضربالاجل ایران نمیشود
برونو لومِر ، وزیر دارایی فرانسه، گفت اروپا از طرف آمریکا به شدت تحت فشار است تا از برقراری کانال مالی با ایران صرفنظر کند. او در ادامه گفت قدرتهای اروپایی تسلیم ضربالاجل ایران درباره توافق برجام نخواهند شد.
در پی خروج آمریکا از این توافق و بازگشت تحریمها علیه ایران، بریتانیا، فرانسه و آلمان در تلاشند تا برای حفظ برجام، تجارت با ایران را در ازای ماندن این کشور در توافق هستهای، تسهیل کنند. بخشی از تلاش آنها ایجاد یک کانال مالی به نام اینستکس است تا تجارت غذا و دارو را ممکن کند. با این حال این ساز و کار مالی برای عملیاتی شدن با مشکل مواجه است.
لومر روز سهشنبه ۳۱ اردیبهشتماه درباره اینستکس به خبرنگاران در پاریس گفت:«بله تحت فشار آمریکاییم. این فشار خیلی خیلی قوی و مستقیما روی این موضوع [اینستکس] است. این فشار روی مقامهای سیاسی، کابینه و همه کسانی است که در این موضوع دخیلند.»
به گفته لومر، علاوه بر فشار آمریکا، تهدیدهای روزانه از طرف ایران در مورد خروج از برجام، برقراری اینستکس را مشکلتر میکند.
او اضافه کرد: «ایران دایما تهدید میکند که از توافق برجام خارج میشود و این اقدام امکان دادوستد را تسهیل نمیکند.»
جمهوری اسلامی روز ۱۸ اردیبهشتماه، در سالگرد خروج ایالات متحده آمریکا از توافق برجام، اعلام کرد که اجرای برخی از تعهدات خود در برجام را تعلیق میکند.
شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی در بیانیهای به کشورهای باقیمانده در برجام، ۶۰ روز مهلت داد تعهداتشان به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی را عملی کنند. جمهوری اسلامی اروپا را به این متهم میکند که به اندازه کافی برای حفظ برجام تلاش نمیکند.
آلمان، بریتانیا و فرانسه به همراه فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا، در بیانیهای در روز ۱۹ اردیبهشت، ضربالاجل ۶۰ روزه ایران را رد کردند.
وزیر دارایی فرانسه روز سهشنبه در همین مورد گفت: «فکر نمیکنم اروپا تسلیم ضربالاجل شود.»
پیشتر در روز سهشنبه، پنی موردانت، وزیر دفاع بریتانیا، اعلام کرد که در صورت تقابل نظامی بین ایران و آمریکا در منطقه، بریتانیا در کنار آمریکا و متحدانش خواهد ایستاد.
به گزارش وبسایت مجلس عوام بریتانیا، موردانت در پاسخ به سوال نمایندگان این مجلس با اشاره به انتقال نیروهای نظامی بریتانیا به خلیجفارس و همراهی آنها با نیروهای آمریکا در این منطقه گفت: «بریتانیا در نگرانی آمریکا، اروپا و شرکایش در خلیجفارس درباره اقدامات بیثبات کننده ایران، سهیم است.»
او گفت ما به تلاشمان با شرکا و متحدین برای از بین بردن تهدیدها علیه امنیت منطقه ادامه خواهیم داد.
وزیر دفاع بریتانیا در پاسخ به سوال فیلیپ هولبون، نماینده محافظهکار مجلس عوام، درباره آمادگی و اقدامهای محتمل این کشور در صورت وقوع تقابل، گفت: «ما پیش از این نیروهایمان را به منطقه فرستادهایم.»
او با تاکید بر سهم و سرمایهگذاری کلان بریتانیا در این منطقه، تاکید کرد: «ما اولا با متحدان و شرکایمان برای کاهش تنشها همکاری میکنیم و دوما تلاش میکنیم از حقایق پشت حوادث اخیر مطلع شویم.»
موردانت در پاسخ به سوال یکی دیگر از نمایندگان در مورد توان نظامی بریتانیا در صورت وقوع درگیری نظامی در خلیجفارس گفت: «نیروهای نظامی ما در حال قویتر شدن هستند، و نیروی دریایی نیز در حال افزایش فعالیتهای خود است.»
پیشتر جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا در مورد تنش با آمریکا به ایران اعلام کرده بود که آمریکا به دنبال جنگ نیست، اما ایران نباید این عزم آمریکا را محک بزند. همچنین رسانههای انگلیسی از پیوستن نیروهای نظامی بریتانیا به نیروهای مستقر آمریکا به خلیج فارس برای مقابله با خطر احتمالی ایران خبر داده بودند.