فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام: نیروهای نظامی ایران یک کشتی تجاری را در آبهای بینالمللی توقیف کردند
فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا، سنتکام، در نخستین ساعات بامداد پنجشنبه بیستوسوم مردادماه، اعلام کرد که یک کشتی تجاری به نام «ویلا» از سوی نیروهای نظامی ایران در آبهای بینالمللی توقیف شده است.
بنا بر اعلام سنتکام، نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران شامل دو کشتی و دو هلیکوپتر سی کینگ، در عملیاتی یک کشتی به نام «ویلا» را در آبهای بینالمللی توقیف کردند.
ویدیویی که سنتکام از توقیف این کشتی منتشر کرد یک هلیکوپتر را بر فراز کشتی نشان میدهد که در حال پیاده کردن نیروهای نظامی بر عرشه این کشتی است و فرماندهی مرکزی آمریکا این هلیکوپتر سیکورسکی سی کینگ را یکی از دو هلیکوپتری معرفی کرد که در عملیات توقیف این کشتی در «آبهای بینالمللی» مشارکت داشته است.
کشتی «ویلا» براساس اطلاعات موجود یک تانکر حمل نفت و مواد شیمیایی است که در زمان توقیف با پرچم لیبریا در آبهای دریای عمان در حال حرکت بوده است.
مقامها و همچنین نیروهای نظامی ایران تا بامداد پنجشنبه خبر توقیف این کشتی را اعلام نکرده و در این باره توضیحی ارائه ندادهاند.
بامداد پنجشنبه به وقت ایران خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام آمریکایی خبر داد که توقیف کشتی ویلا در نزدیکی تنگه هرمز رخ داده است و این کشتی ساعاتی بعد از سوی نیروهای نظامی ایران آزاد شده است.
این مقام آمریکایی تاکید کرد که ارتش آمریكا به هنگام توقیف این کشتی از سوی نیروهای نظامی ایران، جز نظارت اقدام دیگری انجام نداد.
در یک سال گذشته و به دنبال تهدید مقامهای ارشد جمهوری اسلامی از جمله حسن روحانی، رییسجمهوری اسلامی و محمد باقری، رییس ستاد کل نیروهای مسلح، مبنی بر بستن تنگه هرمز و اینکه نفت کشورهای منطقه هنگامی صادر میشود که نفت ایران نیز امکان صادرات داشته باشد، تنش در خلیج فارس و دریای عمان با انفجار چند تانکر در بندر فجیره، حمله به دو نفتکش در دریای عمان آغاز و پس از آن به توقیف چند کشتی و نفتکش از سوی سپاه پاسداران منجر شد.
در اغلب این توقیفها، مقامهای جمهوری اسلامی ایران در ابتدا دلایل دیگری را برای انتقال کشتی به بنادر ایران عنوان کردند. چنانکه در هنگام توقیف نفتکش استنا ایمپرو، ابتدا مدیرکل بنادر هرمزگان گفت که «گزارشهایی مبنی بر حادثه آفرینی نفتکش انگلیسی استنا ایمپرو دریافت کردیم و از نیروهای نظامی درخواست کردیم که این نفتکش را به سمت لنگرگاه بندرعباس هدایت کنند تا بررسیهای لازم انجام شود». با این حال ۲۸ تیر ماه ۹۸ سپاه پاسداران در اطلاعیهای مسئولیت توقیف این کشتی را پذیرفت.
پس از رفع توقیف از نفتکش ایرانی گریس-۱ که به دلیل دور زدن تحریمهای اتحادیه اروپا علیه دولت بشار اسد در تنگه جبلطارق توقیف شده بود، نفتکش استنا ایمبرو نیز از سوی ایران رفع توقیف شد.
علاوه بر این، گزارشهای مختلفی در تابستان و پاییز گذشته از توقیف کشتیها و نفتکشهای کوچکتر نیز از سوی سپاه پاسداران منتشر شد ولی مقامهای ایران بیشتر این کشتیها را به قاچاق نفت خام و فرآوردههای نفتی متهم کردند و گزارشی درباره رفع توقیف اغلب آنها منتشر نشده است.