فرمانده سابق نیروهای آمریکا در خاورمیانه: ترامپ خطری ناشناخته برای ایران است
دیوید پترائوس فرمانده سابق نیروهای آمریکا در خاورمیانه در نشست اندیشکده کارنگی گفت که سیاست خارجی ایران از سوی سپاه قدس هدایت میشود نه وزارت خارجه ایران یا سازمانهای دیگر
نشست اندیشکده کارنگی با عنوان رویارویی ترامپ با ایران روز دوشنبه نهم اردیبهشت در شهر واشنگتن برگزار شد.
پترائوس در این نشست با اشاره به حضور ایران در عراق گفت که آمریکا درباره عراق سه دور با ایران مذاکره کرده اما از ابتدا معلوم بوده که جایی برای مذاکره نیست و مذاکرهکنندگان ایران فقط بلندگوی رهبران این کشور بودهاند.
او همچنین گفت که در زمان حضورش در عراق، قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس به این کشور پا نگذاشته است. او با این حال تاکید کرد که قاسم سلیمانی میخواسته به او این نکته را متذکر شود که سپاه قدس اوضاع را در سوریه، ایران و افغانستان کنترل میکند.
پترائوس همچنین گفت که بر اساس ارزیابی سازمانهای اطلاعاتی، آمریکا درک خوبی از اوضاع ایران دارد.
به باور پترائوس، ترامپ تهدید ناشناخته برای ایران است که در حال حاضر در «رکود شدید اقتصادی» به سر میبرد. او با اشاره به پایان معافیتهای نفتی ایران از سوی آمریکا گفت که سعودیها، اماراتیها و احتمالا عراقیها کمبود نفت را جبران میکنند و چین و هند نیز برای چند صد هزار بشکه نفت ایران با آمریکا وارد منازعه نمیشوند.
پترائوس با این حال در ارتباط با قرار گرفتن سپاه پاسداران در لیست گروههای تروریستی وزارت خارجه آمریکا گفت که اطمینان ندارد این اقدام چقدر مهم باشد چون خزانهداری آمریکا پیش از این سپاه پاسداران را تروریستی میشناخت.
پترائوس با اشاره به قدرتیابی گروههای شبهنظامی تحت حمایت ایران در عراق مانند گروه حشدالشعبی گفت که «در این شرایط باید نفوذ عناصری که میخواهند در عراق کسب قدرت کنند را کم کنیم و در سوریه نباید اجاره دهیم راه زمینی برای ارتباط و انتقال تجهیزات از ایران به عراق، سوریه و لبنان برای حزبالله ایجاد شود.»
فرمانده سابق نیروهای آمریکایی در خاورمیانه با اشاره به طرح «ناتوی عربی» گفت: «زمان فرماندهی من، ما نتوانستیم حتی بین کشورهای عربی خلیج هماهنگی ایجاد کنیم تا رادارهای خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند.»
نانوی عربی اشاره به تلاش کشورهای عربی خاورمیانه برای یک ائتلاف نظامی دارد که در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما و دونالد ترامپ دنبال شده است. هدف طرح ناتوی عربی این است که مسئولیتهای پر هزینه نظامی آمریکا به کشورهای منطقه تنفید شود.
ویلیام برنز، معاون سابق وزارت خارجه آمریکا نیز در این نشست با اشاره به «روابط خصمانه ایران و آمریکا» گفت که آمریکا باید از برخورد با ایران اجتناب کند. او با دفاع از ایده مذاکرات جدید میان تهران و واشنگتن گفت «اگر فرض کنید برجام هنوز زنده است اول باید به آن برگردیم و مذاکرات جدیدی را شروع کنیم که به چالشهای برجام میپردازد.»
او با انتقاد از دولت ترامپ برای خروج از توافق هستهای با ایران گفت که «آمریکا نه تنها از برجام بلکه از سایر معاهدههای بینالمللی بیرون آمده این به اعتبار ما بین متحدانمان ضربه زده و تاثیرگذاری تحریمها را از بین برده است»
در همین حال، سوزان مالونی کارشناس اندیشکده بروکینگز نیز در این نشست با زیر سوال بردن استراتژی تحریم ایران گفت «تا زمانی که ایران را با جنگ اقتصادی محاصره کنید به نتیجه نمیرسید و بازی در دست طرف ایرانی خواهد.» مالونی گفت که «ایران در گذشته نشان داده به دلیل سختیهای اقتصادی تغییری در سیاستش نمیدهد.»او با این حال پیشبینی کرد که «ایران تا انتخابات ۲۰۲۰ صبر نمیکند و تمایل به مذاکره دارد.»