محمدتقی مصباح یزدی، عضو مجلس خبرگان رهبری، درگذشت
رسانههای ایران روز جمعه ۱۲ دیماه درگذشت محمدتقی مصباح یزدی، عضو مجلس خبرگان رهبری جمهوری اسلامی، در پی تشدید بیماریاش را تایید کردند.
دفتر این روحانی حامی حکومت ایران بهتازگی از تشدید بیماری مصباح یزدی خبر داده بود. این گزارشها جزییات دقیقی از بیماری «گوارشی» او که منجر به درگذشتش شده، منتشر نکردهاند.
مصباح یزدی از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس خبرگان بود که ۸۶ سال داشت. او رییس و بنیانگذار موسسه آموزشی و پژوهشی «امام خمینی» و از استادان حوزه علمیه قم نیز بوده است.
مصباح یزدی و شاگردانش از حامیان اسلامیسازی علوم انسانی بودند و در همین زمینه مناظره و سخنرانیهای بسیاری در دانشگاهها و مراکز علمی کشور برگزار کردند.
پس از انقلاب ۱۳۵۷، مصباح یزدی با مشارکت در تاسیس «دفتر همکاری حوزه و دانشگاه» نقش فعالی در گسترش نفوذ مراکز اسلامی در موسسات علمی و آموزشی ایفا کرد.
دیدگاههای این روحانی نزدیک به حکومت ایران در زمینه اسلام بنیادگرایانه در برخی دورهها حاشیهساز بود.
او در برخی سخنرانیهایش استفاده از «خشونت» در مواردی که اقدامی علیه نظام سیاسی ایران در کار باشد را جایز عنوان کرده بود. این روحانی همچنین مخالفت با ولایت فقیه را «شرک» خوانده بود.
از جمله دیدگاههای او که از آن در تقابل با دموکراسی یاد میشود، مخالفتش با برداشتهای رایج درباره مشروعیت مردمی است. او معتقد بود مردم کمککننده ولی فقیه هستند و منصوبکننده و مشروعیتبخش او نیستند و نتیجه گرفته بود انتخاب حاکم از سوی مردم «فاقد اعتبار» است.
مصباح یزدی که از حامیان برجسته علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، به شمار میرفت، یک بار اشاره کرده بود خامنهای «فراتر از لیاقت مردم» است. یک بار دیگر نیز در سال گذشته گفته بود که خامنهای در سه دهه حکومتش هیچگونه اشتباهی نداشته است.
در مقابل، خامنهای نیز درباره مصباح گفته بود: «حقا و انصافا ما امروز نظیر ایشان را، حالا به این تعبیر بگوییم، خیلی نادر نظیر آقای مصباح ممکن است وجود داشته باشد.»
از مصباح یزدی همچنین به عنوان یکی از نظریهپردازان حکومت اسلامی یاد میشود، او درباره حکومت ایران گفته بود که در سایه جمهوری اسلامی «برکاتی» نازل شده که «عموم افراد آن را درک نمیکنند».
این روحانی پرنفوذ حکومت در نیمه دوم دهه ۱۳۸۰ از حامیان فکری محمود احمدینژاد، رییسجمهوری وقت ایران، به شمار میرفت و به عنوان «پدر معنوی جبهه پایداری انقلاب اسلامی» از او یاد میشد.
از جمله شخصیتهای مطرح جمهوری اسلامی که سابقه شاگردی مصباح یزدی را داشتهاند میتوان به کاظم صدیقی، امام جمعه تهران، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، غلامحسین الهام و پرویز داوودی، وزرای سابق دولت احمدینژاد و تعدادی از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم از جمله غلامرضا فیاضی، علیرضا اعرافی و ... اشاره کرد.