مسیح علینژاد: وقت آن رسیده که مدیران رسانههای اجتماعی ابزار نفرتپراکنی را از خامنهای بگیرند
مسیح علینژاد، روزنامهنگار و فعال حقوق زنان، در یادداشتی در روزنامه واشنگتنپست با اشاره به مسدود شدن حساب توییتر دونالد ترامپ نوشت بسیاری از فعالان حقوق بشر ایرانی متعجباند که چرا توییتر و دیگر رسانههای اجتماعی اقدام قاطعی در برابر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و دیگر مقامهای حکومت انجام نمیدهند.
علینژاد در این یادداشت که روز پنجشنبه منتشر شده، نوشت در حالی که خامنهای ۸۳ میلیون ایرانی را از دسترسی به توییتر محروم کرده، خود و متحدانش برای دروغپراکنی به رسانههای اجتماعی دسترسی کامل دارند و حتی برچسبهای هشدار نیز بر توییتهای آنها زده نمیشود.
او افزوده است کفه رسانههای اجتماعی مشخصا به سمت دیکتاتوریها سنگین است.
علینژاد در یادداشت خود اشاره کرد که جک دورسی، مدیرعامل و از بنیانگذاران توییتر، اکتبر گذشته در جلسه استماع سنای آمریکا گفت که توییتهای خامنهای یهودستیزانه نیستند و دعوتش برای نابودی اسرائیل نقض مقررات توییتر به شمار نمیرود چرا که صرفا «رجزخوانی» است. دورسی گفت از آنجا که حملات لفظی خامنهای مردم کشورش را هدف نگرفته، پس مجاز است.
علینژاد در ادامه نوشت این نگرش کوتهبینانه و غلط است، چرا که سخنان خامنهای تهدید صرف نیست و بر زندگی بسیاری از شهروندان عادی ایرانی، تاثیر واقعی دارد.
او به عنوان نمونه به موج اعتراضات آبان ۹۸ اشاره میکند، زمانی که جمهوری اسلامی دسترسی شهروندان ایرانی را به طور کامل به اینترنت دستکم برای یک هفته قطع کرد. به نوشته علینژاد، به محض وصل شدن مجدد اینترنت، بسیاری از فعالان از جمله خود او با موجی از ویدیوهای ارسالی شهروند-خبرنگارانی مواجه شدند که نیروهای امنیتی را در حال شلیک گلولههای واقعی به معترضان نشان میداد.
در این یادداشت آمده در همان زمان که شهروندان ایرانی به اینترنت دسترسی نداشتند، خامنهای و بسیاری از مقامهای حکومت تنها افرادی بودند که از توییتر استفاده میکردند و وقتی که نیروهای حاکمیت در حال کشتار بیرحمانه مردم در خیابانها بودند، خامنهای و مقامها برای گمراه کردن جهان از توییتر بهره میبردند.
این فعال حقوق زنان در ادامه نوشت وقتی فعالان ویدیوهای سرکوب وحشیانه مردم به دست نیروهای شبهنظامی را پست میکنند و یا تصاویر رفتارهای خشونتآمیز گشت ارشاد را به اشتراک میگذارند، توییتر و فیسبوک آنها را حذف میکنند یا بر آنها برچسب هشدار میزنند. اما وقتی جمهوری اسلامی علیه مردم خودش از خشونت استفاده میکند، توییتر به او اجازه نمایش آن را نمیدهد.
علینژاد همچنین با اشاره به اظهارات خامنهای درباره زنان افزود که وقتی جنبش «من هم» در حال بالا گرفتن در سراسر جهان بود، خامنهای ادعا کرد که زنان در غرب به علت نداشتن حجاب مورد تجاوز جنسی و تعرض قرار میگیرند. او نوشت که خامنهای دایما از حساب توییتر خود برای اعمال فشار در اجرای قوانین حجاب استفاده میکند و این برای توییتر اهمیتی ندارد.
این فعال سیاسی گفت که خامنهای به چهار زبان فارسی، عربی، انگلیسی و اسپانیایی توییت میکند، اما توییتر در نظارت بر محتوای این کانالها عملکرد بسیار ضعیفی دارد.
او با اشاره به توییت خامنهای درباره ممنوعیت واردات واکسنهای آمریکایی و بریتانیایی کرونا نوشت فقط توییت انگلیسی خامنهای پاک شد، اما توییتر اجازه داد که اطلاعات غلط این توییت به فارسی باقی بماند، در حالی که حسابهایی که تئوریهای توطئه مشابه را در ایالات متحده آمریکا و اروپا منتشر میکنند، تعلیق و منع شده و یا برچسب هشدار دریافت میکنند.
علینژاد میگوید مردم ایران از مزایای نهادهای دموکراتیک محرومند و تنها ابزار آنها برای پاسخگو کردن قدرت رسانههای اجتماعی مثل توییتر و فیسبوک است و حتی استفاده از این ابزار نیز ممکن است آنها را به زندان بکشاند. او در این رابطه به محمد مساعد روزنامهنگار ایرانی اشاره میکند که به بیش از ۴ سال زندان محکوم شده چون در آبان ۹۸ به قطع بودن اینترنت اعتراض کرده بود و بعد هم در توییتی از دولت انتقاد کرده بود.
علینژاد در خاتمه مینویسد: «وقت محدود کردن دسترسی رهبران اقتدارگرا و مقامهای ارشدی رسیده که از خشونت علیه مخالفان حمایت میکنند. وقت آن رسیده که جک دورسی، مارک زاکربرگ و سایر غولهای فناوری دیگر ابزار نفرتپراکنی را به خامنهای ندهند. باید همه دیکتاتورها را پاسخگو کنیم.»