مقامهای آمریکایی: حمله به عربستان سعودی از جنوب ایران انجام شده
مقامهای ارشد آمریکایی به شبکه سیبیاس گفتند که حمله علیه تاسیسات نفتی عربستان سعودی، از منطقهای در جنوب ایران و محلی در شمال خلیجفارس انجام شده است.
مقامهای ارشد آمریکایی روز سهشنبه ۲۶ شهریور گفتند از آنجا که دفاع هوایی عربستان سعودی برای جلوگیری از حمله حوثیهای یمن به سمت جنوب نشانهگیری شده بودند، نتوانستند با حمله پهپادها و موشکها مقابله کنند.
در همین حال مایک پنس، معاون دونالد ترامپ، اعلام کرد در پی حملات اخیر به تاسیسات نفتی عربستان سعودی، آمریکا در حال بررسی شواهد این حملات و آماده است از منافع و متحدان واشینگتن در خاورمیانه دفاع کند.
پنس در سخنرانی در «بنیاد هریتج» گفت: « ما در حال بررسی شواهد و مشورت با متحدانمان هستیم و رییسجمهوری آمریکا تعیین میکند که بهترین شیوه اقدام در روزهای آینده چیست.»
پیشتر ترامپ هشدار داده بود که آمریکا آماده اقدام نظامی برای واکنش به حمله علیه تاسیسات نفتی عربستان سعودی است.
پنس تاکید کرد آمریکا «هر اقدامی را که لازم باشد برای دفاع از کشورمان، سربازانمان و متحدانمان در خلیج (فارس) انجام میدهیم، مطمئن باشید».
همچنین در روز سهشنبه، ملک سلمان، پادشاه عربستان سعودی، در جلسه هفتگی هیات دولت از کشورهای جهان خواسته بود با مسببین حمله اخیر به تاسیسات نفتی این کشور «علنا برخورد» کرده و مسئولیت خود را در «محکومیت عاملان» این حملات ایفا کنند.
رسانههای رسمی عربستان سعودی گزارش دادند ملک سلمان در جلسه هیات دولت گفت کشورش توان مقابله با چنین «حملات بزدلانه»ای را دارد.
هیات دولت عربستان سعودی گفت حمله به تاسیسات شرکت آرامکو در استانهای بقیق و خریص امنیت بینالمللی و همچنین عرضه انرژی را در سطح جهان به خطر انداخته است.
دولت عربستان سعودی مجددا تاکید کرد که حمله روز شنبه با سلاحهای «ایرانی» انجام شده است، اما توضیح بیشتری ارائه نداد.
بقیق، واقع در ۶۰ کیلومتری جنوبغربی ظهران در استان شرقیه، مرکز بزرگترین مجتمع پالایشگاهی نفت عربستان است. در این حالی است که دومین میدان بزرگ نفتی این کشور در خریص واقع شده است.
حوثیهای یمن در روز حمله، مسئولیت آن را بر عهده گرفتند، اما مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، مشخصا ایران را مسئول این حملات دانست.
این حملهها تولید نفت عربستان سعودی را به نصف کاهش داده است.
ایران هرگونه دست داشتن در این حملات را رد کرده و آن را را نتیجه «دفاع مشروع مردم یمن» در مقابل جنگ جاری در یمن از سوی ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی دانسته است.
در همین رابطه، نانسی پلوسی، رییس مجلس نمایندگان آمریکا، خواستار توضیح مقامهای دولتی این کشور در مورد حملات روز شنبه به تاسیسات آرامکو و نقش احتمالی ایران در آن شده است.
خبرگزاری رویترز به نقل از سخنگوی پلوسی گزارش داد که او خواستار ارائه اطلاعات بهدستآمده از حملات پهپادی به تاسیسات این غول نفتی عربستان سعودی است.
شیخ صباح الخالد الصباح، وزیر خارجه کویت، از نیروهای مسلح این کشور خواست به حالت آمادهباش دربیایند.
او همچنین گفت کشورش در کنار عربستان سعودی برای مقابله با مسببین حملات روز شنبه ایستاده است.
اما جان-ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، گفت کشورش به هیچ ادلهای در مورد منشا حملات روز شنبه به تاسیسات نفتی عربستان سعودی دست نیافته است.
لودریان تاکید کرد: «فرانسه تا این لحظه ادلهای ندارد که بگوید این پهپادها از اینجا یا آنجا آمده بودند، و من نمیدانم کسی شواهدی در این زمینه دارد یا خیر.»
از طرفی آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، گفته است قصد دارد منع فروش سلاح به عربستان سعودی را به قوت خود باقی نگه دارد.
او در مصاحبه خبری گفت: «در حال حاضر هیچ نیازی نمیبینم که دولت تغییر موضع بدهد.»
مرکل تاکید کرد سیاست تسلیحاتی آلمان در قبال عربستان سعودی بر اساس تحولات یمن تعیین میشود.
او بازگشت به توافق هستهای برجام با ایران را تنها راه کاهش تنشها در خاورمیانه خواند و گفت: «ما معتقدیم توافق برای منع ایران از دستیابی به توانایی هستهای تسلیحاتی سنگ بنایی است که باید به آن برگردیم.»
از چهار سال پیش، یک ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی درگیر جنگ با شورشیان حوثی است که از سوی جمهوری اسلامی ایران حمایت میشوند. برخی ناظران این نبرد را جنگی نیابتی بین ایران و عربستان سعودی میدانند.
مرکل همچنین گفت تحولات جاری در یمن نشانگر نیاز فوری به یافتن راهحل سیاسی است.
حوثیهای یمن هم روز سهشنبه هشدار دادند در مقابله با کشورهای درگیر جنگ در یمن «هیچ خط قرمزی» نمیشناسند و در صورت تداوم حملات و محاصره ، «عملیات دفاعی بعدی سختتر و دردناکتر» خواهد بود.