موج توییتری برای نجات احمدرضا جلالی از اعدام
با جدی شدن خطر اجرای حکم اعدام احمدرضا جلالی، پژوهشگر زندانی ایرانیـ سوئدی، کاربران رسانههای اجتماعی با راهاندازی موج توییتری اقدام حکومت ایران را «گروگانگیری» خوانده و خواستار آزادی او شدند.
همزمان با هشدار بازرسان ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد و سازمان عفو بینالملل درباره این اعدام، کاربران توییتر جلالی را قربانی سیاستهای جمهوری اسلامی در مناقشات دیپلماتیک با اروپا خوانده و درباره احتمال اجرای حکم ابراز نگرانی کردند.
بهاره هدایت، فعال دانشجویی و زندانی سابق سیاسی، در توییترش نوشت: «منطق گروگانگیری از آن مفاسدی است که از همان ابتدا در سیاست خارجی حکومت ریشه دوانده و داستان مکرر اعترافات اجباری که تمامی ندارد.»
نگرانیهای داخلی و بینالمللی درباره جان این پژوهشگر دوتابعیتی در پی آن افزایش یافت که ویدا مهراننیا، همسر احمدرضا جلالی، روز سهشنبه از انتقال او به سلول انفرادی برای اجرای حکم اعدام خبر داد.
برخی از کاربران توییتر مورد پرونده اعترافات اجباری جلالی را با مازیار ابراهیمی، متهم ترور دانشمندان هستهای که شکنجه خود برای اخذ اعتراف اجباری تلویزیونی را علنی کرد، مقایسه کردهاند.
شراگیم زند، روزنامهنگار، با اشاره به فریب و پروندهسازی برای جلالی در همین زمینه نوشته: «شرح آنچه بر سرش رفت را که میخوانم انگار ماجرای مازیار ابراهیمی را میخوانم.»
ضیا نبوی یکی دیگر از زندانیان سابق حکومت ایران است که انتساب اتهام جاسوسی به جلالی را زیر سوال برده: «واقعا یک استاد دانشگاه که بعد از سالها برای سخنرانی به ایران سفر کرده دقیقا از چه چیزی و چطور میتواند جاسوسی کند؟!»
شماری از دانشجویان، فعالان دانشجویی و محققان هم این زندانی را «دانشمند» دانسته و اتهامات علیه او را با سوال مواجه کردهاند.
گروگانگیری برای معاوضه
شیما بابایی، فعال مدنی، با انتشار تصویری از جلالی در حساب توییترش نوشته جمهوری اسلامی «شهروندان دو تابعیتی مثل احمدرضا جلالی را گروگان میگیرد تا در فرصت مناسب با پول و عوامل خودش مثل اسدی که در اروپا بازداشت است معاوضه کند».
همسر جلالی چهارشنبه در گفتوگویی با ایران اینترنشنال اشاره کرده بود که او بیگناه بوده و قربانی روابط ایران با اروپا شده است.
احمدرضا جلالی، پژوهشگر و متخصص امدادرسانی، پس از سفری با دعوت رسمی دانشگاه تهران به ایران در ۵ اردیبهشتماه ۱۳۹۵ از سوی ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و به اتهام «جاسوسی و همکاری با دولت متخاصم» به اعدام محکوم شد.
او سال ۱۳۹۶ در زندان همه اتهامات را رد کرده و گفته بود که توسط سازمان پدافند غیرعامل برای سخنرانی درباره تسریع سیستم بهداشتی علیه حملات تروریستی رادیواکتیو، شیمیایی و بیولوژیکی دعوت شده، اما بعد از این جلسات در سفر علمی به تهران توسط وزارت اطلاعات بازداشت شده است.
انتقال احمدرضا جلالی به سلول انفرادی با انتشار جزئیاتی درباره پرونده اسدالله اسدی دیپلمات جمهوری اسلامی و دیگر متهمان پرونده اقدام برای بمبگذاری در نشست سازمان مجاهدین خلق همزمان شده است. قرار است دادگاه اسدالله اسدی دو روز دیگر برگزار شود.