نازنین زاغری در اوین ماند، دختر خردسالش به لندن بازگشت
دختر خردسال نازنین زاغری، شهروند ایرانی-بریتانیایی زندانی در اوین، بامداد جمعه به لندن بازگشت.
گابریلا(گیسو) رتکلیف که اکنون پنج ساله است، از زمان بازداشت مادرش در ایران بیش از سه سال و نیم نزد مادر بزرگ و پدربزرگ مادری خود زندگی میکرد تا بتواند با مادرش در زندان ملاقات کند.
دختر خردسال زاغری حالا به بریتانیا نزد پدرش ریچارد رتکلیف بازگشته است اما زاغری همچنان در زندان است.
زاغری در ۱۵ فروردین ۱۳۹۵ در فرودگاه بینالمللی امام خمینی در تهران، زمانیکه قصد داشت همراه کودک ۲۲ماههاش به بریتانیا بازگردد، از سوی ماموران سپاه پاسداران بازداشت شد.
او پیش از آن برای دیدار با خانوادهاش به ایران سفر کرده بود، اما این بار به «مشارکت در طراحی و اجرای پروژههای رسانهای و سایبری با موضوع براندازی نرم جمهوری اسلامی ایران» متهم و بازداشت شد.
زاغری در زمان بازداشت از کارکنان بنیاد خیریه تامسون رویترز بود و به اتهام «جاسوسی از طریق آموزش روزنامهنگاری» از سوی ابوالقاسم صلواتی، رییس شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب، به پنج سال زندان محکوم شد.او بارها این اتهام را رد کرده است.
وقتی روز ۲۵ خرداد سالجاری زاغری در بند زنان زندان اوین در اعتراض به «بازداشت ناعادلانه» خود دست به اعتصاب غذا زد، همسرش ریچارد نیز با بستنشینی روبه روی سفارت ایران در لندن، به این اعتصاب غذا پیوست و به مدت دو هفته به آن ادامه داد.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، در جریان سفر ماه گذشته خود به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل گفت که حاضر بودیم نازنین زاغری را با طلب ۴۰۰ میلیون پوندی ایران از بریتانیا مبادله کنیم.
ظریف گفت که این پیشنهاد را اولین بار فلیپ هموند، وزیر خارجه بریتانیا در اوایل بازداشت زاغری داد، و این پیشنهاد در دورهای که بوریس جانسون وزیر خارجه شد همچنان روی میز بود، اما بعد جانشین جانسون در وزارت خارجه یعنی جرمی هانت آن را رها کرد. ظریف حتی اشاره کرد که جرمی هانت به او گفته است:«این باجگیری است.»
مبلغ ۴۰۰ میلیون پوند مورد اشاره ظریف به معامله خرید تانکهای چیفتن در دوره محمدرضا شاه پهلوی از بریتانیا مربوط است. از زمان بازداشت زاغری چندین بار طرح مبادله او با این مبلغ مطرح شده است.
زاغری بعد از این سخنان ظریف در نامهای که چهارشنبه دهم مهرماه از بازداشتگاه اوین نوشت به سخنان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی اعتراض کرد و آن را «حراج» خود خواند.
زاغری در نامه خود نوشت: «کشور من هفته گذشته مرا در ازای مبلغ هنگفتی که مطالبات سیاسی خودش است به حراج گذاشت.»
او ضمن انتقاد از سیاست و رفتارهای جمهوری اسلامی نوشت: «کشور من سنگ مادران سوری و یمنی و فلسطینی را به سینه میزند، اما به رغم دوری مادری از فرزندش در خاک سرزمین خود چشم میبندد.»