ناوالنی همچنان در زندان؛ افزایش واکنشهای جهانی به بازداشت رهبر مخالفان پوتین
آمریکا، بریتانیا، آلمان، فرانسه، کانادا، لهستان، اتحادیه اروپا و سازمان عفو بینالملل بازداشت الکسی ناوالنی، اصلیترین رهبر مخالفان دولت روسیه را محکوم کردهاند. همزمان اداره زندانهای فدرال روسیه اعلام کرد ناوالنی تا زمان برگزاری دادگاهاش در زندان خواهد ماند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه هنوز مکان و زمان برگزاری دادگاه ناوالنی که به «اختلاس» متهم شده مشخص نیست، اما به گفته هواداران ناوالنی، او میتواند صبح روز دوشنبه با مشاورانش دیدار کند.
هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان روز دوشنبه ۲۹ دی ماه ضمن درخواست «آزادی فوری» او، تاکید کرد بازداشت این فعال سیاسی در بدو ورودش به مسکو «کاملا غیرقابل درک است».
ناوالنی روز یکشنبه وقتی از برلین به مسکو بازگشت، در فرودگاه بازداشت شد. پیش از آن، مقامهای روسیه اعلام کرده بودند که او احتمالا به محض ورود به فرودگاه بازداشت خواهد شد.
وزیر خارجه آلمان اضافه کرد که ناوالنی «به صورت آگاهانه تصمیم گرفت تا به روسیه که آن را وطن شخصی و سیاسی خود میداند، بازگردد.»
هایکو ماس با اشاره به تعهدات روسیه به قانون اساسی خود و همچنین تعهدات بینالمللی این کشور در زمینه الزام به حاکمیت قانون و حمایت از حقوق شهروندی، ادامه داد «این اصول نیز باید اجرا شود» و ناوالنی «باید فورا آزاد شود».
ماس همچنین درباره «حمله سمی شدید» در خاک روسیه به ناوالنی، از روسیه خواست «به شیوه کامل درباره این حمله تحقیق کند و عوامل آن را به دست عدالت بسپارد».
وزارت خارجه بریتانیا نیز نسبت به بازداشت ناوالنی شدیدا ابراز نگرانی کرده است.
همچنین شارل میشل، رییس شورای اتحادیه اروپا نیز بازداشت ناوالنی را «غیرقابل قبول» توصیف کرد و خواستار آزادی «فوری» او شد.
وزارت خارجه فرانسه نیز با انتشار بیانیهای با طرح خواسته مشابهی اعلام کرد اطلاعات در این زمینه را «با نگرانی بسیار شدید» دریافت کرده و پاریس به همراه دیگر شرکای اروپایی خود وضعیت ناوالنی را با «بیشترین هوشیاری» دنبال میکند.
پیشتر جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی جو بایدن رییسجمهوری منتخب آمریکا و مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، نیز در این زمینه واکنش نشان دادهاند.
پمپئو در توییتی از «تصمیم روسیه برای دستگیری الکسی ناوالنی» ابراز نگرانی کرد و نوشت: «رهبران سیاسی که اعتماد به نفس دارند از صدای رقیبان نمیترسند و نیازی به اعمال خشونت علیه مخالفان سیاسی یا بازداشت نادرست آنها ندارند.»
مارک گارنو، وزیر خارجه جدید دولت کانادا نیز در توییتی نوشت: «کانادا شدیدا بازداشت الکسی ناوالنی را در بازگشتش به مسکو محکوم میکند. مقامهای روسیه باید فورا او را آزاد کنند. این غیرقابل قبول است و ما به درخواست خود برای ارایه توضیحات در زمینه مسمومیتش ادامه میدهیم.»
ناوالنی در تابستان گذشته، در حالی که در یک سفر دورهای انتخاباتی در سیبری به سر میبرد، با یک سم اعصاب مسموم شد.
او پس از بستری شدن کوتاه مدت در روسیه، با فشار نزدیکانش برای ادامه درمان به آلمان انتقال یافت.
سه آزمایشگاه اروپایی نتیجهگیری کردند که ناوالنی با سم اعصاب نویچوک که در زمان شوروی سابق برای اهداف نظامی ساخته شده، مسموم شده است. این نتایج را سازمان منع گسترش سلاحهای شیمیایی که مقر آن در لاهه هلند است، تایید کرد.
ناوالنی مسئولیت خود را متوجه دولت روسیه دانسته و پوتین را متهم کرده با طرح پروندههای قضایی علیه ناوالنی در صدد جلوگیری از بازگشت او به کشورش بوده است.
دولت روسیه اتهام نقش داشتن در مسمومیت ناوالنی را رد کرده است.