نتانیاهو: ایران محور گفتوگوهایم در نشست ورشو است
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، گفت که قرار است در خلال نشست صلح و امنیت خاورمیانه در روزهای ۲۴ و ۲۵ بهمن در ورشو، پایتخت لهستان، با مقامهای ارشد آمریکا دیدار و درباره ایران گفتگو کند.
نتانیاهو روز یکشنبه بیست و یکم بهمن در حساب توییتری فارسیزبان خود نوشت با مایک پنس معاون رئیسجمهور آمریکا، مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا و دیگر رهبران جهان ملاقات خواهد کرد.
او در این توییت با بیان این که «نخستین محور گفتگوها رژیم ایران است»گفت که راهکارهای پیشگیری از گسترش حضور نظامی جمهوری اسلامی در سوریه، مهار «رفتار خشونتآمیز» ایران در منطقه و پیشگیری از دستیابی «رژیم ایران به سلاح هستهای» مورد تبادلنظر قرار خواهد گرفت.
لهستان از هیچ مقام ایرانی برای حضور در این نشست، که به پیشنهاد آمریکا برگزار میشود، دعوت نکرده است.
اظهارات نتانیاهو در حالی منتشر شد که پیشتر محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، گفته بود آمریکاییها موفق نشدند موضوع نشست ورشو را به ایران اختصاص دهند و لذا این نشست «محکوم به شکست» است.
ظریف گفت آمریکاییها «از مواضع خود عقبنشینی کردند» و «به همین جهت عنوان نشست ورشو را تغییر دادند و اعلام کردند که ایران موضوع این نشست نیست.»
در بیانیه مشترک آمریکا و لهستان درباره نشست ورشو مستقیما به ایران اشاره نشده اما در موضوعاتی چون «تروریسم» و «تولید موشک» که در این بیانیه مورد تاکید قرار گرفته انگشت اتهام به سوی ایران بوده است.
ظریف همچنین اعلام کرد: «آمریکا در تلاش است که به شکلی فضای شکل گرفته علیه خود را جبران کند، لذا به نظر میرسد این نشست به صورت مورد قبول و نظر آمریکاییها برگزار نمیشود.»
کمال خرازی، رییس شورای راهبردی روابط خارجی، نیز روز شنبه ۲۰ بهمن در موسسه مطالعاتی الجزیره در دوحه هشدار داد «کشورهایی که در حمایت از سیاستهای ضدایرانی آمریکا در این نشست شرکت خواهند کرد از دید ما پنهان نخواهند ماند.»
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، چهارشنبه ۱۷ بهمن ماه در گفتگویی با فاکسنیور مستقیما به «جمهوری اسلامی» اشاره کرد و هدف از نشست ورشو را از بین بردن تهدیدات خاورمیانه عنوان کرد.
ایران متهم به تلاش برای گسترش نفوذ خود در کشورهای سوریه، عراق و یمن از طریق تامین مالی و تسلیحاتی گروههای شبهنظامی فعال در این کشورهاست؛ اما مقامهای ایرانی این اتهامها را همواره رد کردهاند. موضوع برنامه موشکی ایران نیز اخیرا به یکی از مسائل مناقشهبرانگیز بین ایران و دولتهای غربی شده است. ایران مدعی است برنامه موشکیاش صرفا دفاعی است اما دولتهای غربی آن را تهدیدی برای موجودیت خود میدانند.