نماینده ایران در آژانس: جلوگیری از ارسال پرونده ایران به شورای امنیت با توافق ایران و آژانس
نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که دادن دسترسی به دو سایت اتمی داوطلبانه بوده است نه «بر مبنای قطعنامه اخیر شورای حکام».
کاظم غریبآبادی در عین حال گفت که توافق ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی «امکان هرگونه اقدام سیاسی در چارچوب شورای حکام، از جمله ارسال این موضوع به شورای امنیت را میگیرد».
روز ۳۰ خرداد شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تصویب قطعنامهای از ایران خواسته بود به ممانعت خود در زمینه دسترسی بازرسان آژانس به دو سایت هستهای پایان دهد و با این آژانس به طور کامل همکاری کند.
جمهوری اسلامی روز سهشنبه در بیانیه مشترکی با آژانس اعلام کرد که «به صورت داوطلبانه» دسترسی بازرسان آژانس به دو سایت اتمی خود را فراهم خواهد کرد.
آژانس نیز در این بیانیه اعلام کرد «سوال دیگری از ایران و هیچ درخواستی برای دسترسی به مکانهای» جدید ندارد.
در همین حال به گفته غریبآبادی، بیانیه آژانس به این معنا است که «تمامی اطلاعات در دسترس آژانس تاکنون، با حلوفصل همین دو موضوع باید به تاریخ بپیوندد».
او همچنین گفت که «دو سه موضوع موردنظر» آژانس «هیچ ارتباطی با پیامدی (ابعاد احتمالی نظامی پرونده هستهای ایران)» ندارند و همکاری درخصوص آنها نیز «به منزله بازکردن موضوعات مختومه گذشته در چارچوب پیامدی تلقی نمیشود».
در این بیانیه ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی به نام این دو سایت اشاره نشده است. به گفته مقامهای جمهوری اسلامی دو مکانی که آژانس خواهان بازدید از آنهاست، یکی در اطراف شهرضای اصفهان و دیگری در نزدیکی تهران قرار دارد.
براساس گزارش خبرگزاریها، یکی از این دو محل احتمالا منطقه تورقوزآباد است که نخستوزیر اسرائیل، سال ۱۳۹۷ در نشست سازمان ملل از آن سخن گفت.
با این حال غریبآبادی گفت که آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره دو سایت اتمی مورد نظر «تمامی مستنداتی» را که براساس پادمان نبودند را «کنار گذاشت» و «در درخواستی کاملا جدید، دادههای مستقل خود را ارائه» کرد.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز اعلام کرد که تاریخهای دسترسی آژانس به این دو سایت «کاملا محرمانه است». رافائل گروسی همچنین گفت که این زمان «بسیار بسیار نزدیک» است.