واکنش استاندار خوزستان به نیروی انتظامی: حوادث ماهشهر تلافی حمله به آرامکو نبود
دو روز پس از آن که یک مقام نیروی انتظامی خوزستان اعتراضهای ماهشهر را «تلافی حمله به تاسیسات نفتی آرامکو در عربستان سعودی» عنوان کرد، غلامرضا شریعتی،استاندار این استان، ضمن رد آن اظهار کرد «جمهوری اسلامی نقشی در حمله به آرامکو نداشته است.»
شریعتی روز چهارشنبه چهارم دیماه در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا ضمن غیرصحیح خواندن این اظهارات آن را «دیدگاه شخصی و اشتباه» کارشناس نیروی انتظامی استان خوزستان عنوان کرد.
حکیم عبدالهی، رییس مرکز تحقیقات کاربردی نیروی انتظامی خوزستان، روز دوشنبه در یک نشست دانشگاهی اعلام کرده بود که ریشه اعتراضهای آبانماه در ماهشهر مرتبط با حمله موشکی به تاسیسات نفتی آرامکو در عربستان سعودی بوده است. او گفته بود: «نقشه این بود که حوادث ماهشهر را با عسلویه مرتبط و مساله آرامکو را تلافی کنند.»
حمله به آرامکو سه ماه پیش اتفاق افتاد که در پی آن شبهنظامیان حوثی یمن که تحت حمایت جمهوری اسلامی قرار دارند، مسئولیت این حملات را پذیرفتند؛ با این حال عربستان سعودی، آمریکا و کشورهای اروپایی جمهوری اسلامی را به دست داشتن در این حمله متهم کردهاند.
در پی این حملات همچنین تنش بین تهران و ریاض طی ماههای گذشته تشدید شد.
اکنون در حالی مقام نیروی انتظامی خوزستان از تلافی این حمله با حمله به تاسیسات عسلویه سخن گفته که پیشتر نیز در روز سوم آذرماه علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، از «خنثی شدن طرح برنامهریزی دشمن برای حمله به عسلویه» خبر داده بود.
شمخانی نیز همچون مقام نیروی انتظامی خوزستان اظهار کرده بود: «به نظر میآید دشمن به دنبال این بود کاری که انصارالله یمن در حمله به تاسیسات سعودی کرد را اینجا تلافی کند که نتوانست موفق شود.»
استاندار خوزستان اکنون در اظهارات روز چهارشنبه خود ضمن رد ارتباط این مساله با اعتراضهای ماهشهر اضافه کرده که اعتراضها در ماهشهر نیز «مانند سایر نقاط کشور در اعتراض به قیمت بنزین اتفاقاتی رخ داد.»
رد نقش ایران در حمله به آرامکو در حالی صورت میگیرد که روزنامه کیهان، تحت نظر نماینده رهبر جمهوری اسلامی، دولت سعودی را تهدید به تکرار حمله به آرامکو کرده و گفته است: «مقاومت باز هم میتواند آرامکو را هدف قرار دهد.»
رسانههای خارجی اسامی کشتهشدگان ماهشهر را منتشر کنند
استاندار خوزستان همزمان بزرگی و ابعاد گسترده سرکوب اعتراضها در ماهشهر را نیز رد کرد و آمار کشتهها در این ارتباط را «خیالبافیو بزرگنمایی» با هدف «خشن جلوه دادن چهره نظام» عنوان کرد.
او در ادامه خواستار ا ارائه اسامی کشتهشدهها از سوی شبکهها و رسانههای خارجی شد و اظهار کرد «در جریان اعتراضها نه حاکمیت و نه مردم به یکدیگر آسیبی نزدهاند و هرچه بوده از سوی معاندین انجام شده است.»
روزنامه نیویورکتایمز روز یکشنبه دهم آذر در گزارشی از کشته شدن نزدیک به ۱۰۰ نفر از معترضان پناهگرفته در نیزارهای ماهشهر در جریان اعتراضهای اخیر خبر داده بود.
در پی گزارشهای متعدد در این زمینه، سرانجام شامگاه یازدهم آذر محسن بیرانوند فرماندار و رضا پاپی فرمانده نیروی انتظامی ماهشهر طی مصاحبهای با تلویزیون رسمی جمهوری اسلامی، کشتار معترضان در نیزارهای ماهشهر را تایید کردند. دو روز بعد نیز محمود واعظی رییس دفتر رییسجمهوری ایران، بدون ارائه در واکنش به خودداری بیش از یکماهه مسئولان جمهوری اسلامی از ارائه آمار کشتهشدگان و بازداشتیهای اعتراضهای آبانماه، محمود صادقی، نماینده مجلس ایران،از مراجع مسئول خواسته که آمار موثق جانباختگان، مجروحان و بازداشتها را منتشر کنند.
خبرگزاری رویترز روز دوشنبه در گزارشی از وجود دستکم ۱۵۰۰ قربانی طی این اعتراضها خبر داد و صدور دستور سرکوب معترضان را از سوی علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، عنوان کرد. دفتر خامنهای در واکنشی اعلام کرد که او هیچگونه دستوری در ارتباط با اعتراضها به غیر از دستور «رافت با قربانیان» نداده است.