واکنش ایران به کنارهگیری هوک: مساله تعیینکنندهای نیست
سخنگوی نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد اعلام کرد که استعفای برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، از نظر جمهوری اسلامی مساله «تعیینکنندهای» محسوب نمیشود.
علیرضا میریوسفی در عین حال به خبرگزاری رویترز گفت: «کمپین به اصطلاح فشار حداکثری که حکومت آمریکا راه انداخته، شکست خورده است.»
او اضافه کرد: «ایران به زانو درنیامده و چنین نمیکند، فارغ از اینکه چه کسی مسئول اجرای این سیاست مردود باشد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در توییتی نوشت تفاوتی بین برایان هوک و جانشین او الیوت ایبرمز وجود ندارد. عباس موسوی افزود: «وقتی سیاست آمریکا در قبال ایران مطرح میشود، مقامهای آمریکایی لقمه بزرگتر از دهان خود برداشتهاند. برای مایک پمپئو، دونالد ترامپ و جانشینان آنها هم به همین صورت است.»
حسامالدین آشنا، مشاور حسن روحانی، نیز در واکنش به استعفای برایان هوک نوشت: «بولتون رفت. هوک میرود. پومپئو؟ ترامپ؟».
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، هم در واکنش به خبر کنارهگیری هوک در توییتی نوشت او مثل جان بولتون «ناکام» از کاخ سفید رفت. او افزود: «هدف راهبرد فشار حداکثری از فروپاشی و تغییر نظام، به جلوگیری از ثروتمند شدن ایران تبدیل شد.»
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، روز گذشته ضمن تایید استعفای هوک، اعلام کرد که الیوت ایبرمز، نماینده فعلی آمریکا در امور ونزوئلا، جانشین هوک میشود.
روزنامه واشینگتنپست به نقل از یک منبع آگاه درباره کنارهگیری هوک از سمتش نوشت: «به هوک پیشنهاد داده شده که استعفا بدهد تا بعدا مسئولیت شکست استراتژی [آمریکا] در برابر ایران را به عهده بگیرد.»
ایبرمز ۷۲ ساله، به عنوان عضو ارشد شورای روابط خارجی آمریکا، در شهریور ماه سال ۱۳۹۶ در مقالهای در در روزنامه «اسرائیل هیوم» تاکید کرده بود که دولتهای غربی، در مورد اصلاحات در ایران، خودفریبی میکنند.
او نوشته بود که حسن روحانی پس از انتخابات، «لحن خود را نسبت به سپاه پاسداران بهکلی تغییر داده » و « در مورد وزرای زن و حضور اقلیتها در کابینه هم که هیچ نشانی به چشم نمیخورد».
برایان هوک بارها تاکید کرده بود که ایالات متحده اجرای کامل تحریمها را ادامه و فشارهای اقتصادی علیه ایران را افزایش خواهد داد.
کنارهگیری هوک همزمان با وعده برخی از مقامهای جمهوری اسلامی برای گشایش اقتصادی در هفته آینده همزمان شده است.
حسامالدین آشنا در توییتر خود نوشت: «قبل از هر تصمیم اقتصادی شخصی یک هفته صبر کنید.»
روحانی نیز روز دوشنبه گفته بود که در نشست سران قوا طرحی مطرح شده که دوشنبه هفته آینده درباره آن تصمیمگیری خواهد شد و اگر رهبر جمهوری اسلامی تایید کند «گشایشی از لحاظ اقتصادی در کشور به وجود خواهد آمد».
محمدباقر قالیباف، رییس مجلس، نیز روز گذشته گفت: «خبرهای خوبی در حوزه سامانبخشی به اقتصاد در راه است و آینده خوبی را پیش رو داریم.»
برخی از رسانهها نوشتهاند که منظور روحانی تصویب لوایح مرتبط با گروه ویژه اقدام مالی در نشست سران سه قوه است. مصوبات این نشست باید به تصویب رهبر جمهوری اسلامی برسد.
با این حال برخی وبسایتهای دیگر نوشتند که منظور روحانی فروش اوراق ارزی با پایه نفت و یا همان پیش فروش نفت است.