وزیر ارتباطات: دسترسی به اینترنت در کشور باید سطحبندی شود
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، که در نشست علنی عصر دوشنبه مجلس شورای اسلامی ایران حضور پیدا کرده بود، در پاسخ به سوال یکی از نمایندگان درباره مدیریت فیلترشکنها در کشور، از پیشنهاد وزارت ارتباطات درباره «ایجاد سطح دسترسی به اینترنت بر اساس مشاغل شهروندان» خبر داد.
جهرمی در سخنان خود گفت: «بدون ساماندهی برخی حوزهها نمیشود موضوع فیلترشکنها را بررسی کرد. با ما بارها در جلسات مختلف گفتیم [دسترسیها را] طبقهبندی کنیم. نمیشود سطح سیستم برای پزشک، برای استاد دانشگاه یا برای خبرنگار با سطح یک کودک هشت، نه ساله برابر باشد.»
وزیر ارتباطات عقیده دارد اعمال چنین محدودیتی بهتر از شیوه فعلی فیلترینگ عمل میکند چرا که با این حجم از محدود بودن عمومی دسترسیها، نمیتوان به ناگاه جلوی عملکرد همه فیلترشکنها را گرفت و این کار موجب ایجاد اختلال در زندگی مردم میشود.
جهرمی که برای پاسخ به سوال نصرالله پژمانفر در مجلس حاضر شده بود همچنین از فروش آزادانه فیلترشکن در ایران انتقاد کرده و آن را به یک «مافیا» تعبیر کرد. او گفت: «فیلترشکن به راحتی در کشور فروخته میشود و هیچ برخوردی با این تجارت نمیشود. پشت این تجارت هم معلوم است. مگر میشود نتوان شفافسازی کرد که چه کسی در کشور تجارت فیلترشکن میکند؟»
آذری جهرمی در سخنان خود از تاجران بازار فیلترشکن در ایران نامی نیاورد اما گفت: «مافیای فروش فیلترشکن در ایران از خلاء قانونی در این زمینه سوءاستفاده میکند.» بر اساس گفتههای وزیر ارتباطات، گردش مالی این تجارت در ایران «چند صد میلیاردی» است.
بنابر بررسیهای کارشناسان ایران اینترنشنال، بیش از یک سوم سایتهای پربازدید جهان در ایران فیلتر هستند و این میزان به مراتب بیشتر از گستره فیلترینگ اینترنت در کشور محدودی مانند چین است.
وزیر ارتباطات در جریان حضورش در مجلس در خصوص «ساماندهی سیمکارتها در ایران» نیز توضیح داد. او گفت: «در دو سال گذشته با یک همکاری میان مرکز ملی فضای مجازی، اپراتورها، سازمان ثبت احوال و وزارت ارتباطات بیش از ۱۷میلیون سیمکارت فاقد هویت و مخدوش از شبکه خارج شد که قطعا این مساله اقدام بسیار بزرگی است.»
او همچنین اشاره کرد که در زمینه «فروش سیمکارت به اتباع بیگانه» ایراداتی وجود داشت تا جایی که «دوستان حزبالله لبنان پیام دادند که آمریکا ما را تحریم کرده و شما به ما سیم کارت نمیدهید.»
آذری جهرمی از رفع این مشکل خبر داد و گفت: «حالا اتباع بیگانه در زمان ورود به کشور با پاسپورت میتوانند سیمکارت خریداری کنند و در این رابطه دفاتر فروش از مدارک هویتی آنها استفاده کرده و سیمکارت صادر میکند.»