وزیر بهداشت ایران: واکسیناسیون کرونا از سهشنبه و با اولویت کادر درمان آغاز میشود
سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران، اعلام کرد واکسیناسیون کرونا از روز سهشنبه ۲۱ بهمن و با اولویت کادر درمان، به ویژه کارکنان بخشهای ویژه بیمارستانها، آغاز خواهد شد.
نمکی روز یکشنبه در مراسم آغاز فاز اول کارآزمایی بالینی واکسن موسسه رازی با نام «کوو پارس» گفت که در واکسیناسیون کرونا، پس از کادر درمان شاغل در آیسییوها، «سایر کادر سلامت، گروههای آسیبپذیر در سرای سالمندان، سالمندان بالای ۶۵ سال ... مرحله به مرحله» واکسینه خواهند شد.
تایید خرید واکسن آسترازنکا
نمکی در این مراسم همچنین گفت دولت برای واکسیناسیون کرونا در ایران «سه راه» را دنبال میکند: واکسن تولید داخل، انتقال دانش فنی تولید واکسن کرونا از «کشورهای دوست» به داخل ایران و خرید واکسن.
در زمینه خرید واکسن، در حالی که اولین محموله از واکسن «اسپوتنیک وی» ساخت روسیه وارد ایران شده است، نمکی گفت واکسنهایی که از سبد کوواکس خریداری میشود «جوابگوی گروه آسیبپذیر ما نیست. به همین دلیل واکسنهای دیگری را از کشورهای مختلف ارزیابی کردیم که یکی از آنها واکسن اسپوتنیک روسیه بود.»
وزیر بهداشت ایران همچنین از خرید ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز واکسن از سبد کووکس شامل واکسنهای چینی و واکسن استرازنکا نیز خبر داد و گفت این تعداد واکسن برای هشت میلیون و ۴۰۰ هزار نفر استفاده خواهد شد.
پیشتر سفارت بریتانیا در تهران تایید کرد که ایران از طریق برنامه کوواکس بیش از چهار میلیون واکسن تولید دانشگاه آکسفورد و شرکت آسترازنکا را خریداری کرده است.
این در حالی است که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، خرید هر نوع واکسن آمریکایی، انگلیسی و فرانسوی را ممنوع کرده بود.
انتقال دانش از کوبا
وزیر بهداشت در زمینه انتقال دانش فنی تولید واکسن کرونا، از کشورهای روسیه و کوبا نام برد و گفت ایران در زمینه تولید واکسن «هپاتیت» و «پنومونوک» با کوبا سابقه همکاری داشته است.
روز چهارشنبه علیرضا بیگلری، رییس انستیتو پاستور ایران، درباره «واکسن ایرانی – کوبایی» گفت فاز دوم این واکسن در کوبا «در حال اتمام است» و ۱۶ فوریه، کمتر از دو هفته دیگر، فاز سه انسانی این واکسن در ایران آغاز میشود.
بیگلری با اشاره به این که تکنولوژی این واکسن «مشابه واکسن پنوموکوک بود که در ایران قرار است تولید شود» گفت: «پیشبینی میکنیم از خرداد عرضه واکسن آغاز میشود و امیدواریم بتوانیم ماهانه دو میلیون دوز واکسن توزیع کنیم.»
همچنین کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه روز جمعه گفت: «هفته آینده تیم وزارت بهداشت با ریاست معاونت دارو و غذا به مسکو میآیند تا به زودی تولید مشترک واکسن را آغاز کنیم.»
واکسن داخلی، شاید اوایل بهار
همچنین در زمینه تولید واکسن داخلی نیز به گفته نمکی، اکنون فاز یک آزمایش بالینی واکسن کرونا ساخت شرکت برکت «در حال اتمام است».
او درباره واکسن کرونا ساخت موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی نیز گفت این واکسن «مجموعهای از دوز استنشاقی به عنوان دوز یادآور و فرم نوترکیب است که میتواند سیستم ایمنی را تحریک کند.»
بر اساس اعلام پایگاه اطلاعرسانی مرکز ثبت کارآزمایی بالینی ایران، شرکتکنندگان در آزمایشهای این واکسن، در ۲ نوبت «واکسن نوترکیب پروتئین اسپایک کووید- ۱۹» را به صورت(عضلانی و به فاصله ۲۱ روز دریافت میکنند و همچنین ۵۱ بعد از نوبت اول، نوبت استنشاقی، به شکل اسپری داخل بینی تجویز میشود.
وزیر بهداشت در سخنان روز یکشنبهاش گفت: «این واکسن بسیار کمعارضه است و این قابلیت را دارد که در صورت جهش، این دوز را باز طراحی کنیم و با توجه به فرمهای جهشیافته از آن استفاده کنیم.»
نمکی ابراز امیدواری کرد که «در اوایل بهار»، اولین محصولات واکسن کرونا تولید داخل این کشور وارد بازار شود.
پیشتر رضا ملکزاده، معاون مستعفی وزارت بهداشت، در نامهای به سعید نمکی اظهارات او در زمینه واکسن کرونا ساخت داخل ایران را «غیرعلمی و ناشی از شتابزدگی» خوانده و وزیر بهداشت را به «معرکهگیری» در این زمینه متهم کرده بود.