وعده صدور مجوز صید برای زنان جزیره هنگام
پس از مدتها مخالفت سازمان شیلات ایران با صیادی زنان در آبهای خلیج فارس، عبداللطیف گورانی، بخشدار شهاب در جزیره قشم، اعلام کرد ۱۵ مجوز صید برای زنان صیاد جزیره هنگام صادر میشود.
گورانی روز سهشنبه ۲۷ آبان به خبرگزاری تسنیم گفت: «بر اساس آییننامه جدید شیلات، هر مجوز صید برای دو نفر صادر میشود که به این ترتیب سی تن از بانوان جزیره هنگام با داشتن این مجوزها در حوزه صید فعالیت خواهند کرد.»
به گفته این مقام محلی، زنان سرپرست خانوار و کسانی که شناور صیادی دارند و به طور مستمر در حرفه صیادی فعالیت میکنند، در اولویت دریافت مجوز صید هستند.
پیشتر فریدون همتی، استاندار هرمزگان در روز هشتم آبان در سفر به جزیره هنگام از توابع بخش شهاب شهرستان قشم، قول صدور چنین مجوزهایی را به زنان این جزیره داده بود.
این در حالی است که سال گذشته، نشریه اندیشه پویا به نقل از برخی از زنان صیاد در جزیره هنگام نوشت که زنان ماهیگیر در جزیره هنگام مدتی است با مشکل صدور مجوز ماهیگیری از سوی سازمان شیلات روبهرو هستند.
این نشریه به نقل از این زنان نوشت: «تا دنبال مجوز میرویم به ما میگویند که ماهیگیری کار زن نیست. مثلا اگر قایقمان آسیب ببیند ما نمیتوانیم از جایی خسارت بگیریم یا سهمیه بنزین. چرا ماهیگیری کار زن نیست؟ این همه سال است که ما ماهی میگیریم. ما در این جزیره همه کار میکنیم؛ اقتصاد هنگام روی دست زنهاست.»
بر اساس این گزارش، بعضی از زنان صیاد جزیره هنگام «بعد از ناامیدی از شیلات بندرعباس، پی مجوز تا تهران هم رفتند اما نشده و به آنها گفتهاند به زن مجوز نمیدهیم. زنهای هنگام میگویند اگر مجوز داشته باشند میتوانند وام بگیرند و موتورهای کهنه قایقهایشان را عوض کنند.»
در خرداد ۱۳۹۸، علیاکبر گرجی ازندریانی، معاون ارتباطات و پیگیری اجرای قانون اساسی ریاست جمهوری اسلامی ایران، با صدور نامهای خطاب به رییس سازمان شیلات این کشور، ممانعت از صدور مجوز صید زنان ماهیگیر جزیره هنگام را «غیرقانونی و برخلاف قانون اساسی» دانست.
او نوشت که صدور مجوز صیادی برای زنان «به دلیل جایگاه زنان در نظام خانواده به ویژه بانوان سرپرست خانوار و جلوگیری از تبعات منفی ناشی از بیکاری، حائز اهمیت است.»
به گزارش تسنیم، شمار زیادی از زنان جزیره هنگام به صیادی مشغولند، اما این خبرگزاری تعداد دقیق این زنان را اعلام نکرد.
نداشتن مجوز صید به محرومیت از امکاناتی مثل بیمه، دریافت سوخت یارانهای و دیگر تسهیلات دولتی منجر میشود.
چند سال پیش، خبرگزاری ایسنا در گزارشی نوشت که صیادی زنان در جزیره هنگام تقریبا پیشهای موروثی شده است.
فاطمه اربابی، یکی از قدیمیترین زنان صیاد در جزیره هنگام که شش فرزند دارد، به این خبرگزاری گفت: «اگر هوا خوب باشد، دو مرتبه در روز به صید میرویم، یکبار بعد از نماز صبح که تا ظهر روی آب هستیم و بار دیگر بعدازظهرها که کار معمولا تا قبل غروب ادامه دارد. اما وقتی هوا خراب است، فقط یکبار به دریا میرویم، گاهی شاید همان یکبار هم نتوان رفت.»
جزیره هنگام حدود ۲۵۰۰ نفر جمعیت دارد که شغل بیشتر مردم آن در حوزه شیلات و صید و صیادی و همچنین صنایع دستی و گردشگری است.
زنان جزیره هنگام علاوه بر صیادی، لباسهای محلی میدوزند، سوزندوزی میکنند و با صدف، زیورآلات و صنایعدستی درست میکنند.
آنان همچنین به گردشگرانی که بیشتر برای تماشای دلفینها و ساحل نقرهای به جزیره هنگام میآیند، صدف دریایی، روغن کوسه و ادویهجات محلی میفروشند.