وقوع حادثه در سایت اتمی نطنز پس از انفجار خجیر؛ کمالوندی: حادثه تلفات جانی نداشت
یک هفته پس از انفجار در منطقه خجیر، سخنگوی سازمان انرژی اتمی از وقوع یک «حادثه» در سایت اتمی نطنز خبر داد و گفت که در این حادثه فردی کشته نشده است.
بهروز کمالوندی خبر داد که روز پنجشنبه در «یکی از سولههای در دست احداث در محوطه باز سایت نطنز» حادثه رخ داده است.
او اعلام کرد که این حادثه «لطمهای به فعالیتهای جاری» سایت اتمی نطنز «وارد نکرده است».
کمالوندی گفت: «از نظر احتمال ایجاد آلودگی نیز با توجه به غیر فعال بودن مجموعه ذکر شده جای هیچگونه نگرانی نیست.»
او خبر داد که تیمهای کارشناسی سازمان در محل وقوع حادثه حاضر شده و مشغول بررسی علت این واقعه هستند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی توضیح بیشتری در اینباره نداده است، اما رمضانعلی فردوسی، فرماندار نطنز، به تسنیم گفت این حادثه آتشسوزی بوده و تلفات جانی نداشته است.
سایت اتمی نطنز در استان اصفهان قرار دارد و پیش از نیز ویروس استاکس نت وارد این سایت شده و برنامه اتمی ایران را به تاخیر انداخته بود.
خبرگزاری رویترز نوشت برخی کارشناسان احتمال خرابکاری در سایت نطنز را با توجه به اهمیت این سایت در برنامه هستهای ایران رد نکردهاند.
رویتزر از قول یک مقام هستهای پیشین ایران نوشت: «با توجه به اینکه این به اصطلاح حادثه فقط چند روز بعد از انفجار در نزدیکی سایت نظامی پارچین رخ داده، نمیتوان امکان خرابکاری را رد کرد.»
فابیان هینتس، محقق مرکز جیمز مارتین در امور عدم اشاعه در موسسه میدلبری کالیفرنیا، در توییتی نوشته: «به نظر میرسد حادثه [روز پنجشنبه] در مرکز مونتاژ سانتریفیوژهای جدید نطنز رخ داده است.»
وبسایت سازمان انرژی اتمی ایران تصویری را از این سوله منتشر کرده است.
با این حال جستوجوی ایراناینترنشنال در گوگلمپ نشان می دهد این عکس نمایشگر یک ساختمان قدیمی اداری در محوطه سایت نطنز است.
تصاویر گرفته شده از ماهوارههای متعلق به ناسا نیز نشاندهنده آتشسوزی در بخشی از تاسیسات نطنز است که با رنگ قرمز پوشیده شده است. عکس منتشر شده در وبسایت سازمان انرژی اتمی ایران هم نشاندهنده این است که محل حادثه یک ساختمان اداری است و ویژگیهای یک سوله را ندارد.
گمانهزنیها و پرسشها درباره چگونگی وقوع حادثه در تاسیسات نطنز و ابعاد این آتشسوزی و علت وقوع آن افزایش یافته است. گروهی ناشناخته که خود را «یوزپلنگان وطن» خوانده، مدعی شده که مسئول حادثه نطنز است.
حادثه در نطنز یک هفته پس از انفجار در خجیر رخ داد.
بامداد جمعه هفته گذشته نوری نارنجی رنگ، آسمان را به مدت چند ثانیه در شرق تهران روشن کرد.
داوود عبدی، سخنگوی وزارت دفاع جمهوری اسلامی دلیل اتفاق را انفجار ناشی از «نشت گاز» در منطقه عمومی پارچین خواند و گفت این حادثه تلفاتی نداشته و حریق ناشی از انفجار به سرعت اطفاء شده است.
با این حال، آسوشیتدپرس بر اساس تصاویر ماهوارهای و به نقل از کارشناسان نوشت به نظر میرسد این انفجار مربوط به تاسیسات «گروه صنعتی شهید باکری» بوده است که سوخت جامد موشک تولید میکند.
این خبرگزاری به نقل از مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی واشینگتن، تاسیسات خجیر را شامل «مجموعهای از تونلها که برخی از آنها برای مونتاژ سلاح مورد استفاده قرار میگیرد» معرفی کرد.
مطرح شدن نقش اسراییل در حادثه نطنز در خبرگزاریهای رسمی جمهوری اسلامی
در خبرگزاری رسمی دولت ایران، ایرنا، یادداشتی منتشر شده که ضمن مطرح کردن احتمال نقش داشتن اسراییل در حادثه سایت اتمی نطنز اعلام کرده در صورت وجود نشانههایی در اینباره، باید «راهبرد مواجهه و مقابله با وضعیت جدید مورد تجدید نظر اساسی قرار بگیرد».
این یادداشت در وبسایت نور نیوز که گفته میشود نزدیک به شورای عالی امنیت ملی است و خبرگزاری صدا و سیما هم منتشر شده است.
در این یادداشت اعلام شده که پس از حادثه در سایت نطنز، برخی اکانتهای نزدیک به اسراییل این اتفاق را به اقدام این کشور نسبت دادهاند.
این یادداشت تاکید کرده که جمهوری اسلامی ایران تلاش کرده «از تشدید بحران و شکلگیری شرایط و موقعیتهای غیر قابل پیشبینی جلوگیری کند».
در این یادداشت اعلام شده که در صورت وجود نشانههایی مبنی بر عبور از «خطوط قرمز جمهوری اسلامی که امنیت، منافع و آرامش مردم» ایران است، «به طور قطع راهبرد مواجهه و مقابله با وضعیت جدید میبایست مورد تجدید نظر اساسی قرار بگیرد».
مقامهای جمهوری اسلامی فعلا درباره احتمال خرابکاری در سایت اتمی نطنز اظهار نظر نکردهاند.