شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

آیا دولت‌ها درمورد اهمیت استفاده از ماسک برای جلوگیری از کرونا دروغ می‌‌گویند؟

 

احتمالا در هفته‌های آینده، دولت‌ها و مقام‌های مسئول بسیاری از کشورها، بیش از پیش در مورد اهمیت استفاده از ماسک صورت به شهروندان هشدار خواهند داد. تا پیش از این، به‌دلیل کمبود تجهیزات پیشگیری در بیشتر نقاط دنیا، استفاده از ماسک صورت برای ایمنی در برابر ویروس جدید کرونا کم‌اهمیت جلوه داده شده بود یا کاربرد آن اغلب در مواردی توصیه می‌شد که ابتلای فرد به کووید‌ـ‌۱۹ قطعی باشد.

این در حالی است که چینی‌ها و همچنین برخی کشورهای شرق آسیا مانند کره جنوبی و تایوان از همان ابتدای شیوع ویروس کرونا، ضرورت استفاده از ماسک را جدی گرفتند. از همین رو، اکنون توصیه‌هایی از این قبیل صرفا مهر تاییدی خواهد بود بر درستی تمهیدی که بخشی از مردم آسیا پیش‌تر به کار بسته بودند. دست‌کم نرخ پایین‌تر ابتلا و مهار سریع‌تر شیوع این ویروس در برخی نواحی آسیا گواهی بر این مدعاست.

جالب‌تر این‌که در هفته‌های گذشته، برخی رسانه‌های غربی ضمن ابراز شگفتی از اصرار آسیایی‌ها به استفاده از ماسک صورت، کاربرد آن را «وسواس‌گونه» و «بی‌فایده» خوانده بودند.

به نوشته خبرگزاری سی‌ان‌ان، حالا با اعلام این پیام متناقض، احتمالا شاهد آشفتگی و سردرگمی بیشتر افراد در دیگر نقاط دنیا خواهیم بود، چرا که هفته‌ها از به اوج رسیدن بحران همه‌گیری جهانی و اعلام وضعیت اضطراری از سوی سازمان بهداشت جهانی می‌گذرد، اما در تمام این مدت، سیاستمداران و مقام‌های بهداشت عمومی و همچنین چهره‌های رسانه‌ای با‌اطمینان ادعا می‌کردند که ماسک‌های صورت بی‌تاثیرند و افراد را به تمرکز بر شست‌وشوی مداوم دست‌ها و حفظ فاصله (فاصله‌گذاری اجتماعی) ترغیب می‌کردند.

حتی برخی کارکنان کادر درمان در کشورهای مختلف با لحن خشمگین یا شماتت‌آمیز، پیام‌هایی در رسانه‌های اجتماعی منتشر کردند با این مضمون که مردم باید از خرید ماسک‌های صورت دست بردارند. استدلالشان هم این بود که استفاده از ماسک نه تنها برای افراد سالم فایده‌ای ندارد و از ابتلا پیشگیری نمی‌کند، بلکه با تشدید کمبود تجهیزات پیشگیری در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی، سلامت کادر پزشکی و کارکنان حوزه سلامت را که بیش از سایر اقشار جامعه در معرض ابتلا قرار دارند به خطر خواهد انداخت.

ماه گذشته، آدرین برچ، متخصص میکروبیولوژی از دانشگاه کالیفرنیا برکلی، در مطلبی تاکید کرده بود: «به‌رغم این‌که می‌شنوید ماسک‌های صورت بی‌فایده‌اند، احتمالا هیچ‌گونه شواهد محکمی در تایید این ادعا ندیده‌اید. به‌خاطر این‌که [شواهدی] وجود ندارد.»

در واقع، شواهد کاملا عکس این ادعا را اثبات می‌کند؛ کاربرد ماسک‌های صورت در جلوگیری از شیوع بیماری‌های واگیردار و عفونی نظیر همه‌گیری کنونی موثرند. به گفته برچ، نتایج پژوهش‌ها حاکی از آن است که مزایای استفاده از ماسک‌های صورت احتمالا بیشتر از آن است که تصور می‌شود.

ایوان هونگ، متخصص بیماری‌های عفونی از دانشکده پزشکی دانشگاه هنگ‌کنگ، نیز در مصاحبه با سی‌ان‌ان گفت: «اگر به داده‌های [جمع‌آوری‌شده] در هنگ‌کنگ نگاهی بیندازید، ماسک زدن احتمالا مهم‌ترین عامل در کنترل شیوع بیماری است.» او در ادامه افزود: «و نه تنها شمار موارد ابتلا به ویروس جدید کرونا را پایین می‌آورد، بلکه در کاهش [ابتلا به] آنفلوانزا نیز موثر است.»

این در حالی است که توصیه‌های متناقض تا همین‌جا نیز به قدر کافی به آشفتگی و سردرگمی مردم جهان دامن زده است، تا جایی که بسیاری احساس می‌کنند مقام‌های رسمی و مسئولان با دروغ‌گویی و سخنان ضد‌و‌نقیض، جان آن‌ها و عزیزانشان را به خطر انداخته‌اند.

در ماه‌های گذشته، بسیاری از کاربران رسانه‌های اجتماعی بارها این پرسش را مطرح کرده‌اند که «چرا ماسک‌های صورت برای کارکنان حوزه سلامت فایده دارد و برای عموم مردم نه؟»

ماه پیش، زینب توفکچی، پژوهشگر ترکیه‌ای و پروفسور علوم اطلاعات، در مصاحبه با نیویورک تایمز گفت: «مقام‌های مسئول برای مدیریت کمبود [تجهیزات پیشگیری]، پیامی ارسال کردند که موجب سلب اعتماد عمومی شده است.» به عقیده توفکچی، اگر مقام‌ها در مورد کمبودها نگران بودند، باید مساله را صریح بیان می‌کردند و از مردم می‌خواستند تا ماسک‌هایی را که خریداری کرده‌اند به بیمارستان‌ها اهدا کنند، نه این‌که اول ادعا کنند ماسک زدن بی‌فایده است و بعد، گفته خودشان را نقض کنند.

درست است که نیت مسئولان از این قبیل توصیه‌ها، تامین نیازهای کارکنان حوزه سلامت و جلوگیری از کمبود ماسک بود اما در عمل، به تشدید بحران کرونا و در نتیجه، افزایش شمار مراجعان به بیمارستان‌ها و مراکز درمانی منجر شد که پیشاپیش مملو از جمعیت بود. به عبارت دیگر، بی‌تدبیری در مدیریت بحران به وضعیتی دامن زده است که امکان داشت با شفافیت و راستگویی مقام‌ها و اطلاع‌رسانی مسئولانه رسانه‌ها، به این درجه از وخامت نرسد و هزینه‌های کمتری به دولت‌ها تحمیل کند.

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More