تدارکات گسترده جمهوری اسلامی برای راهپیمایی پرهزینه اربعین
سال جاری به روال چند سال اخیر، مراسم پیادهروی اربعین برگزار میشود؛ مراسمی که مورد حمایت گسترده جمهوری اسلامی قرار دارد.
براساس اعلام مرتضی آقایی، مدیرکل برنامهریزی سازمان حج و زیارت، ۲۵۰۰ دفتر در سراسر ایران با هزینه ۴۱ دلار، (که معادل ریالی آن حدود ۳۸۶هزار تومان است) برای متقاضیان ویزا صادر میکنند.
آقایی به خبرگزاری فارس گفت که نزدیک به یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر برای حضور در این مراسم و دریافت ویزا ثبتنام کردند که تا روز چهارشنبه برای یک میلیون و ۶۲۰ هزار نفر ویزا صادر شده است.
با این حال براساس آماری که طی سالهای گذشته ارائه شده، پیشبینی میشود این تعداد بیشتر شود. در سالهای گذشته مقامهای ایرانی اعلام کرده بودند که بیش از ۲ میلیون نفر در این مراسم حاضر بودهاند.
همزمان دیگر نهادهای حکومتی و عمومی نیز مشغول ارائه خدمات به حاضران در این راهپیمایی هستند. برای نمونه شورای شهر تهران اواخر مهر ماه سال جاری تصویب کرد که شهرداری تهران «۱۰ میلیارد تومان» برای «مشارکت در اربعین حسینی» هزینه کند.
همزمان حجت نیکملکی، مدیر مرکز اطلاعرسانی و ارتباطات ستاد اجرایی فرمان امام خمینی، به فارس گفت «کاروان سلامت احسان» در سه نقطه در کشور عراق حضور خواهند داشت تا به حاضران در این مراسم خدمات ارائه کنند. به گفته او این کاروانها روزانه ۲۰ هزار پرس غذا توزیع میکنند. ضمن اینکه در این کاروانها ۱۰۰ پزشک، داروخانهای با تنوع ۱۳۰ قلم دارو و همچنین خدمات بستری ارائه خواهد شد، ضمن اینکه «۳ تریلر، ۹ چادر و ۲ کامیونت مجهز به زائران خدمترسانی میکنند».
پیش از این پیرحسین کولیوند سرپرست اورژانس کشور، خبر داده بود که برای این مراسم «از مرزهای شرقی تا غربی کشور به فاصله هر ۴۰ کیلومتر یک آمبولانس اورژانس مستقر شده است». او اضافه کرده بود که «۱۷ هزار نیروی اورژانس و ۹ هزار نیروی درمانی برای این مراسم خدمت میکنند».
در عین حال در مواردی، ستادهای استانی نیز به طور جداگانه به ارائه خدمات میپردازند. برای نمونه «آشپزخانه صنعتی استان البرز» به مدت ۲۳ روز - از پنجم تا ۲۸ صفر - اقدام به ارائه غذا به زائران خواهد کرد و بنابر گفته مسوولان ستاد «برنامه پخت غذا از روزانه دو هزار پرس در هر وعده آغازشده و تا پایان سفر به هر وعده شام و نهار حدود ۲۲ هزار پرس افزایش مییابد».
رمضان شکری، رئیس ستاد عتبات و عالیات استان البرز، به مهر گفت که «حدود ۴۵ هزار پرس در روزهای پایانی ماه صفر در دو وعده نهار و شام بین زائران استان البرز توزیع میشود». به گفته او «در ستاد مرکزی عتبات عالیات در نجف اشرف ۵ نوع برنامه غذایی برای زائران تدارک دیدهشده است و برنامهریزی با صبحانه گرم شروع میشود و نهار و شام برنامه غذایی همراه با برنج است».
سال گذشته حسن پلارک، رئیس کمیته مشارکتهای مردمی و پذیرش زوار اربعین حسینی، خبر داده بود که «در طول مدت ۲۰ روز، روزانه در هر وعده ۲ میلیون پرس غذا تقدیم زائران اربعین حسینی خواهد شد که در مجموع هر روز ۶ میلیون پرس غذا از سوی موکبهای ایرانی به زائران داده میشود».
همزمان نیروهای نظامی نیز در برگزاری این مراسم مشارکت دارند. روز گذشته حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی، خبر داده بود که «۳۰ هزار مامور پلیس» در سه پایانه مرزی مستقر شدهاند.
احمد عبداللهی، معاون بهداشت و درمان سپاه، نیز خبر داده بود که این نهاد «۱۰ بیمارستان صحرایی» در مناطق مرزی شلمچه، چزابه و مهران و همچنین مسیر راهپیمایی اربعین از نجف تا کربلا ایجاد کرده و همچنین در صورت نیاز «از اورژانس هوایی نیز برای ارائه بهتر و سریعتر خدمات به زائران» استفاده میشود.
همزمان ارتش هم اعلام کرده است که آماده ارائه خدمات به شرکتکنندگان در راهپیمایی اربعین است. جواد ملایی، جانشین قرارگاه منطقه غرب نیروی زمینی ارتش، خبر داد که این نهاد اقدام به برپایی «بیمارستان صحرایی با تمام تجهیزات و پزشکان متخصص شامل بخش پذیرش، درمانگاه، رادیولوژی، دوتا اتاق عمل، بخش Icu، دندانپزشکی، داروخانه، CSR واحد استریل» کرده است و این نهاد «آمادگی پذیرش بیش از ۱۰۰ هزار زائر» را دارد.
ارتش همچنین علاوه بر استقرار «یگان واکنش سریع، یگان جنگ نوین در مهران، استقرار تیم بالگرد هوانیروز در ایلام و اورژانس هوایی همزمان با برپایی موکبها»، اقدام به برپایی «غرفههای فرهنگی، قسمت آرایشگاه، لباسشویی، خشکشویی، تعمیرات کیف و کفش» نیز کرده است.
مراسم راهپیمایی اربعین چند سال است که با تبلیغات و پشتیبانی حکومت ایران در ابعاد بزرگی برگزار میشود و در سالهای اخیر چندین میلیون نفر در این مراسم حاضر بودهاند.