زنها بیشتر از مردها کار میکنند
در تحقیقی که از ۱۰۰ کشور جهان گردآوری شده، میزان ساعاتی که زن ها در روز کار میکنند بیشتر از مردهاست اما میزان کمی از این کار با درآمد همراه است
«من کر» کمپینی جهانی است که سال هاست در زیر مجموعه دنیای پدران، تحقیقاتی را در قالب رسیدن به برابری جنسیتی انجام می دهد . آخرین تحقیقش که درباره حضور فعال مردان و پسران در کارهای خانه است را در سال گذشته به پایان برد و به تازگی نتایج این تحقیق منتشر شده است.
هدف از این تحقیق در واقع ارزیابی مشارکت مردان در کارهای خانه و نگهداری کودکان و برابری درآمد زن و مرد است
در اینجا منظور از کارهای خانه، همان تمیز کردن خانه ، لباس شستن، غذا پختن و از همه مهمتر نگهداری از کودکان است .
علاوه بر کارهای ذکر شده، زنان اغلب مسئول مراقبت از سلامت خانواده نیز هستند. آنان در مقام تیمارداران غیررسمی و بدون مزد، نقش مهمی در نگهداری از بیماران، معلولان، سالمندان و دیگر گروههای وابسته ایفا میکنند
اینفوگرافی که سازمان دنیای پدران در گزارش امسال خود منتشر کرده، به درستی نشان می دهد زنان در خاورمیانه و کشورهای شمال آفریقا و همچنین آمریکای لاتین بیشتر از مردان کار می کنند و بسیار کمتر از مردان مزد می گیرند. حتی این اختلاف در بین کشورهای توسعه یافته هم دیده می شود
جامعه ایرانی در حال دگردیسی
پيدايش و افزايش خانوادههايی كه در آن زن و مرد هر دو شاغل و دارای درآمد هستند، از تحولات اجتماعي ایران است. اين سبك از زندگی خانوادگی به رغم برداشتن قدمهای ابتدایی برای رسیدن به برابری جنسیتی، به دليل ناديده گرفتن تقسيم سنتی كار در خانواده و نيز پذيرش و ايفای تعهدات بيشتر و جديدتر، فشارهای مضاعفی را بر رو دوش زنان تحمیل کرده است.
شاید بتوان گفت سبک زندگی زنان کارمند و کارگر در ایران مصداق بارز همین فشارها و تعهدات بیشتر است. زنانی که در بیرون از خانه فعالیت می کنند مجبورند نقشهای سنتی درون خانه را نیز حفظ کنند و انجام دهند. انباشته شدن لباسهای کثیف یا نبود غذای گرم در خانه همگی بدون پیش فرض مسئولیتی متوجه زنان است.
همین گزارش سازمان دنیای پدران میگوید زنان سه برابر بیشتر نسبت به مردان کارهای خانه را انجام می دهند و از کودکان نگهداری میکنند.
در حقیقت مردانی که ۴۰ ساعت در هفته بیرون از خانه کار می کنند فقط ۳۵ درصد از زمان خود را در طول هفته به کارهای خانه اختصاص می دهند.
اگرچه دولت در سال گذشته شاخصهای اصلی عدالت جنسیتی را تصویب کرد که بر اساس آن، نقش آفرینی زنان و مردان در خانواده قرار است باز تعریف شود اما در عمل آن چیزی که از رسانههای داخل ایران و از تریبون های رسمی و غیررسمی تبلیغ و ارزشگذاری می شود همان خانه داری و مادری زنان است. همانگونه که در فرهنگ سنتی و اسلامی ایران، مرد نان آور است و زن اداره کننده خانه اگرچه شاغل هم باشد.
به نظر میرسد تا رسیدن به همکاری ۵۰ درصدی مردان در کارهای خانه در ایران راهی طولانی است اما با این وجود زوج های جوان بیشتر برای رسیدن به این برابری تلاش می کنند.