از تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران چه میدانیم؟
ایالات متحده آمریکا در تازهترین دور از تحریمهای ایران، شش شرکت و چهار شخص حقیقی را به این فهرست افزوده است.
نام دو شهروند تایوانی و چهار شرکت که دفاتری در مناطق و کشورهای شرق و جنوب شرق آسیا دارند در این تحریمها دیده میشود. تمامی شرکتها و افراد تحریمشده در دور تازه، براساس اتهامهایی که وزارت خزانهداری آمریکا وارد کرده، در نهایت با شرکت «هدی» در ایران مرتبط هستند؛ و باز هم بر پایه این اتهامها «هدی» به «صنایع مخابراتی ایران»، که در سال ۲۰۰۸ در فهرست تحریمهای ایالات متحده قرار گرفت، مرتبط است.
شرکت «هدی» متهم است که فناوریها و لوازم الکترونیک اصالتا آمریکایی را از چین، بهطور غیرمستقیم، خریداری میکرده و افراد و شرکتهای تحریمشده در شرق و جنوب شرق آسیا نیز بر پایه اتهامهای ایالات متحده، به خرید و انتقال نهایی این فناوریها کمک کردهاند. دس اینترنتشال و سولمیت دولت آمریکا شرکت «دس اینترنتشال» را متهم کرده است با کمک دو شهروند تایوانی، در خرید و نهایتا انتقال فناوریهای آمریکایی دست داشتهاست.
بنا بر اسناد ثبتشده در تایوان، شرکتی به نام «دس» یک شرکت خصوصی است که تاریخ پایهگذاری آن به ۲۵ سال پیش باز میگردد و در مرکز تجاری و مالی تایپه، منطقه شینئی، دفتر دارد.
براساس دادهها، این شرکت در کار تجهیزات کامپیوتر، اینترنت اشیاء و دیگر فناوریهای اینترنتی و مخابراتیست. وزارت خزانهداری آمریکا میگوید یک شرکت ایرانی تجهیزات کامپیوتر به نام آرتین صنعت تابان، با نام تجاری سولمیت به «دس اینترنتشال» مرتبط است. در اسناد رسمی در تایوان نام دس و سولمیت یکجا و در ارتباط با هم است. در وبسایت سولمیت در ایران نیز گفته شده که «یک برند کاملا ایرانی است که محصولات این شرکت را در ایران توزیع وعهدهدار خدمات پس از فروش آن است». مدیر دس، محمد سلطانمحمدی، شهروند ایرانی-بریتانیایی است که بنا بر رویه معمول در تایوان نام چینیاش وانگ جونگلانگ هم ثبت شده است. مدیر امور مالی شرکت نیز سون شیمهئی، یکی از تایوانیهای تحریمشده است. ایالات متحده میگوید یکی دیگر از تایوانیهای تحریمشده هوانگ چینگهوا است که بنا بر اتهامهای واردشده مسئول خریدوفروش شرکت بوده است. خبرگزاری رسمی تایوان و دیگر رسانههای این کشور نام هر دو شهروند و خبر تحریمها را بازتاب دادهاند.
هیچیک از آنها، وکلای احتمالی آنها یا مقامهای تایوانی، هنوز واکنش رسانهای به این گزارشها نشان ندادهاند. اسناد رسمی نشان میدهد شرکت دس و سولمیت خریدار فناوری از «هنگکنگ، سنگاپور، ژاپن، کره جنوبی، آلمان و آمریکا» و فروشنده آنها به «خاورمیانه و اروپا» هستند.
سولتک و ناز، درست در همان آدرسی که شرکت «دس اینترنتشال» در تایوان ثبت شده، شرکت دیگری هم وجود دارد به نام «سولتک» یا سولتک وایرلس. این شرکت هم بر پایه وبسایتی که دارد در کار تجهیزات اینترنت، التیئی و آیاوتی (اینترنت اشیا: اتصال تجهیزات و ابزار غیرزنده از طریق اینترنت به یکدیگر) است. مدیر سولتک نیز آقای سلطانمحمدی است.
شرکت سولتک به گفته وزارت خزانهداری آمریکا اساسا در برونئی قرار دارد. برونئی کشور بسیار کوچکی در جزیره بورنئو در وسط ناحیه شرقی مالزیست. آقای سلطانمحمدی براساس اتهامهای آمریکا رییس شرکت فناوری «ناز» است که در چین دفتر دارد.
بر پایه آنچه وبسایتهای بنگاه به بنگاه در شرق آسیا میگویند شرکتی به نام شرکت فناوری ناز در شنژن، استان گوانگدونگ، در چین دفتر دارد. شنژن در همسایگی هنگگنگ و هر دو منطقه در فاصله جغرافیایی نزدیک به جزیره تایوان هستند. در خود هنگکنگ نیز یک شرکت در فهرست تحریمها قرار گرفته است: شرکتی به نام «پروما». با استناد به گزارشهای منتشرشده در هنگکنگ در مورد این موضوع و با جستوجوی نام چینی و نام لاتین شرکت در گزارش اپلدیلی، نزدیک به معترضان مخالف پکن در هنگکنگ، به شرکتی میرسیم که در مرکز ثبت اسناد منطقه اداری هنگکنگ ثبت شده است؛ هرچند اطلاع چندان زیادی در مورد آن وجود ندارد. دولت آمریکا میگوید پروما از سال ۲۰۱۶ به این سو به نقلوانتقالات به شرکت هدی در ایران کمک کردهاست. هنوز هیچ واکنش رسمی از شرکت پروما در مورد اتهامهای وارد شده از سوی واشینگتن منتشر نشده است.