افزایش بهای جهانی نفت در پی توافق اوپک برای کاهش سطح تولید
در پی تصمیم اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و کشورهای همپیمان غیرعضو برای کاهش نیممیلیونی از تولید روزانه خود تا ماه مارس ۲۰۲۰ بهای نفت روز جمعه در بازارهای جهانی افزایش یافت.
با اعلام توافق بین کشورهای عضو اوپک و کشورهای غیرعضو برای کاهش تولید کلی خود به میزان یک میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز، بهای نفت برنت با۱/۸ درصد افزایش به ۶۴/۵۱ دلار در هر بشکه رسید.
بر اساس توافق قبلی، این کشورها ملزم به کاهش یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت از تولید روزانه خود بودند.
عبدالعزیر بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی، در گفتوگو با خبرنگاران گفت سهم کشورش از کاهش مورد توافق ۱۶۷ هزار بشکه در روز است اما بنا دارد به میزان ۴۰۰ هزار بشکه از تولید روزانه خود بکاهد.
او افزود: «بازار باید به ما اعتماد کند.»
عربستان سعودی عملا رهبری سازمان اوپک را بر عهده دارد و از کشورهایی همانند عراق و نیجریه که پیشتر بیش از سهم خود تولید کردهاند، خواسته تا نظام سهمیهبندی اوپک را رعایت کنند.
عبدالعزیز در این باره گفت: «تعهد و پایبندی بیشتر به نفع همه ماست.»
همچنین الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه، گفت سهم این کشور از کاهش توافقی، ۳۰۰ هزار بشکه در روز طی سه ماهه اول سال ۲۰۲۰ خواهد بود. میعانات گازی که اغلب در صادرات نفت به حساب میآید از این قاعده مستثنی است.
چهارده عضو اوپک و کشورهای غیرعضو به رهبری روسیه روز پنجشنبه موافقت اصولی خود را با کاهش نیممیلیون بشکه از عرضه جمعی روزانه خود اعلام کردند.
اما در دومین روز از نشست وزرای نفتی کشورهای اوپک و غیراوپک در وین، همچنان پرسشهایی در مورد اختصاص سهمیه به این کشورها و دوره این توافق جدید بیپاسخ مانده بود.
گفتوگوها بین وزرای نفتی روز پنجشنبه به درازا کشید و همین امر باعث لغو مصاحبه خبری آنان شد.
اوپک روز جمعه اعلام کرد جلسه بعدی در تاریخ ۵ و ۶ مارس ۲۰۲۰ برگزار میشود.
این سازمان معمولا هر شش ماه یک بار جلسه برگزار میکند، اما برنامهریزی برای جلسه به فاصله حدود سه ماه به گمانهزنیها مبنی بر اینکه توافق روز پنجشنبه صرفا برای سه ماهه اول سال خواهد بود، دامن زده است.
یکی از مسائل محوری در اجرای توافق بین کشورهای عضو و غیرعضو در اوپک، میزان پایبندی به مصوبات است. کشورهایی مانند روسیه، نیجریه و عراق در حال حاضر بیش از سهم درنظرگرفتهشده برای آنان تولید دارند.
تحلیلگران بازار نفت پیشتر نسبت به اینکه آیا کاهش ۵۰۰ هزار بشکهای از تولید روزانه اوپک و کشورهای همپیمان، قیمت نفت خام را مهار خواهد کرد یا خیر ابراز تردید کرده بودند.
بازار نفت در حال حاضر با عرضه نفت شیل آمریکا و عرضه نفت از سوی کشورهای غیرعضو اوپک روبهروست که میتواند بازار را در اوایل سال آتی اشباع کند.
از سوی دیگر، نهادهای مطالعاتی نفت مرتبا پیشبینیهای خود را درباره افزایش تقاضای نفت در سال جاری و سال آینده کاهش دادهاند.