اولین سالگرد اعتراضات هنگکنگ؛ جنبش دموکراسیخواهی ادامه دارد
یک سال پس از آغاز اعتراضات هنگکنگ، در حالی که معترضان هنگکنگی اولین سالگرد آغاز اعتراضات خود را گرامی میدارند، شرایط برای این هوادار دموکراسی در این منطقه کوچک تحت نفوذ چین، روزبهروز دشوارتر میشود، با این حال آنان همچنان به اعتراضات و برگزاری تجمع ادامه میدهند.
در اولین سالگرد این اعتراضات، کری لم، رییس اجرای هنگکنگ، روز سهشنبه ۲۰ خرداد، در یک نشست خبری گفت: «ما مصیبتهای بزرگی را در یک سال اخیر از سر گذراندیم و این شرایط مشکلات جدیدی را به وجود آورده است.»
او همچنین به تظاهرکنندگان هنگکنگی هشدار داد و با «هرج و مرج» خواندن اعتراضات آنان، تاکید کرد: «ما باید از اشتباهات خود بیاموزیم. من امیدوارم که همه نمایندگان بتوانند از اشتباهاتشان بیاموزند، به این معنی که هنگکنگ دیگر نمیتواند چنین هرج و مرجی را تحمل کند.»
اعتراضات هنگکنگ مارس سال گذشته در واکنش به تصویب قانون استرداد مظنونان و متهمان به چین آغاز شد، اما دقیقا یک سال پیش، در نهم ژوئن بود که با برگزاری یک تظاهرات بزرگ در هنگکنگ، شدت گرفت.
در آن روز جمعیت عظیمی به خیابانهای هنگکنگ آمدند و علیه این قانون تظاهرات کردند، اما خیلی زود این تظاهرات به خشونت کشیده شد.
هر چند که در آن زمان، دولت هنگکنگ در ماه سپتامبر از این قانون خود عقبنشینی کرد، مطالبات معترضان گسترش یافته بود و خواهان کاهش نفوذ چین بر این منطقه نیمهخودمختار شدند.
هنگکنگ به مدت ۱۵۰ سال و تا سال ۱۹۹۷ در کنترل بریتانیا بود. بر اساس توافق «یک کشور، دو نظام» که در سال ۱۹۸۴ میان نخستوزیران چین و بریتانیا امضا شد، خودمختاری هنگکنگ باید از سوی چین به رسمیت شناخته شود.
تحقیقات مستقل درباره خشونت پلیس، اجتناب از لفظ «شورش» از سوی مقامات برای توصیف اعتراضات، آزادی همه معترضان بازداشت شده، انتخاب آزادانه نمایندگان و ... از دیگر مطالبات معترضان هنگکنگی بود. با این حال، تظاهرات هنگکنگ به صورت خشونتآمیزی همچنان سرکوب میشد.
همهگیری شیوع ویروس کرونا، برای مدتی وقفه در این تظاهرات بود و دولت از این بحران برای بازداشت فعالان هنگکنگی بهرهبرداری کرد. اما با طرح تصویب یک قانون «امنیت ملی» در چین که علیه اعتراضات دموکراتیک در هنگکنگ بود، جان تازهای به این اعتراضات بخشید.
معترضان هنگکنگی قرار است که روز سهشنبه برای گرامیداشت اعتراضات ژوئن سال گذشته تجمع دیگری برگزار کنند.
خبرگزاری فرانسه از هنگکنگ گزارش داده که این تجمع در حالی برگزار میشود که به نظر میرسد تصویب قانون جدید در چین، اعتراضات هنگکنگ را تضعیف کرده است.
همچنین روزنامه گاردین، چاپ لندن، روز سهشنبه در گزارشی نوشت اکنون در حالی که پکن فشار خود را بر هنگکنگ افزایش داده، باید دید که جنبش اعتراضی هنگکنگ تا چه زمانی زنده خواهد ماند؟