تدابیر پرهزینه کشورهای ثروتمند جهان برای مقابله با پیامدهای کرونا
با شدت گرفتن بحران شیوع کرونا و حرکت اقتصاد جهان به سمت یک رکود دیگر، کشورهای ثروتمند جهان به دنبال تدابیر مالی تازهای هستند تا علاوه بر کنترل شیوع این بیماری، ضررهای اقتصادی اجتناب ناپذیر ناشی از این همهگیری را به حداقل برسانند.
روز سه شنبه، وزیر خزانهداری آمریکا، استیون منوچین، بحران شیوع کرونا را از حادثه یازدهم سپتامبر بدتر ارزیابی کرد و از تصمیم دولت برای ارسال چک به شهروندان طی دوهفته آینده خبر داد تا مردم در زمان بحران کرونا پول برای خرج کردن داشته باشند.
تاکنون کرونا در آمریکا بیش از پنج هزار و ۷۰۰ نفر را مبتلا کرده و جان ۱۰۰ نفر را گرفته است.
دولت رییسجمهور آمریکا دونالد ترامپ پیشنهاد داده است که یک تریلیون دلار را به بازار تزریق کند. خطوط هوایی در این میان شاهد بیشترین ضرر بودهاند و اعلام کردهاند برای ادامه فعالیت خود به ۵۰ میلیارد دلار وام و مساعده نیاز دارند.
دولت بریتانیا نیز که به مردم توصیه کرده از میخانهها، رستورانها و سینماها دوری کنند، برای نجات کسب و کارهای این کشور که به دلیل شیوع کرونا در آستانه از بین رفتن هستند، یک بسته ۴۰۰ میلیارد دلاری پیشنهاد داده است.
در کانادا، دولت نخست وزیر جاستین ترودو قصد دارد با هدف جلوگیری از رکود اقتصاد کانادا، روز چهارشنبه یک بسته قابل توجه مالی معرفی کند. وی گفت این بسته شمال حمایت اقتصادی از اشخاص و کسبو کارهایی است که از شیوع کرونا متضرر شدهاند. ترودو همچنین از رایزنی با نمایندگان مجلس برای ایجاد تغییراتی در مزایای بیکاری خبر داد.
فرانسه نیز قصد دارد برای مقابله با بحران موجود و کمک به شرکتها و کارگران ۵۰ میلیارد دلار به اقتصاد خود تزریق کند.
اتحادیه اروپا نیز مقررات موجود را تسهیل کرده است تا شرکتها بتوانند برای کنترل نقدینگی خود کمکهای دولتی تا سقف ۵۵۱ هزار دلار را دریافت کنند.
به گفته متخصصان بودجه، میزان استقراض مورد نیاز ممکن است شبیه استقراضهای هنگفتی باشد که در زمان جنگ با آلمان نازی صورت گرفته بود.
در همین حال، باوجود کمکهای وعده داده شده، بازارهای بورس هنوز نتوانستهاند از شوک کرونا خارج شوند. روز دوشنبه، وال استریت شاهد بدترین شکست خود از سال ۱۹۸۷ بود.
در بورسهای اروپایی، ارزش سهام شرکتهای هواپیمایی و مسافرتی هفت درصد افت داشته است.
اگرچه بسیاری از اقتصاددانان از احتمال یک رکود اقتصادی مشابه سال ۲۰۰۸ خبر می دهند، اما بسیاری از آنان پیش بینی میکنند به محض از بین رفتن بحران شیوع کرونا، این رکود احتمالی سریع جبران شود.