ترامپ: ریاست جلسه شورای امنیت درباره ایران را به عهده خواهم داشت
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در حساب توئیتری خود اعلام کرده است که ریاست جلسه شورای امنیت در مورد ایران را به عهده خواهد گرفت.
بعد از بحثهای رسانهای مختلف در این خصوص، در ساعات اولیه روز جمعه ۲۹ شهریور به وقت آمریکا، ترامپ در توئیتی نوشت: «ریاست جلسه شورای امنیت سازمان ملل در هفته آینده را به عهده خواهم داشت!»
اعلام ترامپ مبنی بر حضور در جلسه شورای امنیت در شرایطی اعلام شده است که پیشتر هماهنگی بین دفتر آمریکا در سازمان ملل و کاخ سفید از طرف ناظران زیر سوال رفته بود. پیشنهاد این جلسه را نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل داده بود، اما کاخ سفید تا امروز از تایید آن خودداری کرده بود.
روزنامه واشنگتنپست در مطلبی که روز دوشنبه ۲۵ شهریور ماه منتشر کرده بود به نقل از منابع کاخ سفید گزارش داد که کاخ سفید از تاثیرات منفی احتمالی این جلسه بر روابط بین آمریکا و فرانسه و انگلیس نگران بوده است.
شبکه سی بی اس آمریکا نیز احتمال داده بود که برخی اعضای دائم شورای امنیت در این جلسه انتقادات خود از خروج آمریکا از توافق هستهای را بیان کنند و ممکن است چنین ملاحظهای مانع از همراهی کاخ سفید با پیشنهاد نیکی هیلی برای برگزاری جلسه شده باشد.
در این گزارش همچنین آمده است که روسیه مخالف برگزاری جلسهای بوده که تنها روی یک کشور تمرکز داشته باشد. روسیه همچنین در شورای امنیت گفته بود که اگر جلسهای در مورد ایران است، باید روی اجرای قطعنامه مربوط به توافق هستهای ایران از سوی تمامی کشورهای عضو توافقنامه تمرکز شود.
دفتر آمریکا در سازمان ملل بعدها اعلام کرد که موضوع این جلسه تنها ایران نخواهد بود و مجموعهای از مسائل، از جمله گسترش سلاحهای کشتار جمعی و استفاده از سلاحهای شیمیایی نیز در دستور کار جلسه قرار خواهد گرفت.
هیلی که ریاست موقت شورای امنیت در ماه جاری را بر عهده دارد، در اولین جلسه این ماه گفت که آمریکا میخواهد مسئله نقض حقوق بشر را وارد مسائل صلح و امنیت بینالملل و شورای امنیت کند. در مقابل گفته او این انتقاد مطرح شد که نقض حقوق بشر مسئلهای داخلی است و طبق قانون در تعریف ماموریت شورای امنیت نمیگنجد.
شورای حقوق بشر سازمان ملل مسئول رسیدگی و گزارشدهی در مورد وضعیت حقوق بشر در کشورهای عضو شورای امنیت است، اما آمریکا در خرداد ماه این شورا را ترک کرد.
هیلی در یکی از اولین جلسههای شورا بحران نیکاراگوئه و جنبه حقوق بشری آن که منجر به کشته شدن ۳۰۰ نفر و آواره شدن صدها نفر شده است را در دستور کار شورا قرار داد. اما روسیه، چین، بولیوی، و برخی دیگر از اعضای غیردائم شورا با بحث در مورد نیکاراگوئه مخالفت کردند و با استناد به آییننامههای شورای امنیت، این موضوع را خارج از ماموریت شورا دانستند. با این حال و با توجه به صحبتهای قبلی نیکی هیلی احتمال دارد که مسئله نقض حقوق بشر نیز از جمله مسائلی باشد که در مورد ایران در جلسه شورای امنیت مطرح شود.
نیکی هیلی یکی از چهرههای برجسته در سیاست دولت ترامپ در قبال ایران بوده است. او در شورای امنیت بارها ایران را مشکل اصلی تروریسم و بیثباتی در خاورمیانه خوانده و درخواست بررسی رفتار ایران در شورای امنیت و تصویب قطعنامههای لازم برای محکوم کردن فعالیتهای ایران را داشته است.