شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

تلاش عراق برای میانجی‌گری میان ایران و عربستان سعودی در نشست بغداد

نشست روسای مجالس کشورهای همسایه عراق، روز شنبه ۳۱  فروردين در بغداد به ریاست محمد حلبوسی رییس مجلس عراق آغاز شد.

در حالی که هدف عراق از برگزاری این نشست تقویت نقش دیپلماتیک این کشور در مسائل خاورمیانه عنوان شده، برخی رسانه‌ها از تلاش بغداد برای میانجی‌گری میان ایران و عربستان سعودی در این نشست خبر داده‌اند.

در این نشست با عنوان «عراق؛ ثبات و توسعه» علاوه بر رییس مجلس عراق، روسای مجالس عربستان سعودی، ترکیه، کویت، اردن و سوریه حضور دارند، اما از ایران علی لاریجانی، رییس مجلس این کشور به بغداد نرفته و به جای او علاءالدین بروجردی، به عنوان نماینده مجلس ایران در این نشست حضور دارد.

بروجردی پیش از این نشست، دیدارهای دوجانبه‌ای با مقام‌‌های عراقی و سوری داشت.

حضور هم‌زمان هیات‌های عربستان سعودی، ایران و سوریه در این نشست و قرار گرفتن پرچم‌های این کشورها کنار یکدیگر توجه رسانه‌ها را به خود جلب کرده است، زیرا در چند سال اخیر روابط دیپلماتیک عربستان با ایران و رژیم بشار اسد در سوریه قطع شده است.

کمی پیش از برگزاری این نشست، حشمت‌الله فلاحت پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی ایران به «خانه ملت»، سایت خبری این مجلس گفت: «عراق بسیار در تلاش است که میان ایران و عربستان میانجی‌گری کند و البته در عربستان هم رگه‌های قوی از همکاری با ایران در حال شکل‌گیری است».

او با این حال اضافه کرد: «هنوز جریان عظیمی برای تنش‌زدایی با ایران همانند دهه ۹۰ میلادی شکل نگرفته و اگر شرایطی مشابه آن دوران را مشاهده کنیم که گام‌های اساسی برای تنش‌زدایی با ایران از سوی عربستان سعودی برداشته شد، شاید شرایط برای تنش‌زدایی در ایران هم فراهم شود.»

بغداد اعلام کرده که در این نشست، موضوع مبارزه با تروریسم و همکاری‌های منطقه‌ای و همچنین توسعه سیاسی و اقتصادی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

قرار است که در پایان این نشست، بیانیه مشترکی از سوی کشورهای شرکت‌کننده صادر شود.

برخی ناظران بین‌المللی معتقدند که پس از پیروزی عراق بر داعش در خاک خود، بغداد در تلاش است تا با فراهم آوردن شرایطی، ضمن کاهش تنش‌های قومی و مذهبی در داخل کشور، روابط خود را با قدرت‌های منطقه مثل عربستان سعودی، ترکیه و ایران تنظیم کند تا از ورای یک ثبات سیاسی و دیپلماتیک به ثبات اقتصادی برسد.

در حالی که یکی از پایگاه‌های نیروهای نظامی آمریکا در عراق است، بغداد به تازگی توانست از سوی واشنگتن در زمینه واردات انرژی از ایران معافیت خود را تمدید کند.

عراق با وجود داشتن منابع عظیم انرژی  اما در نبود زیرساخت‌های لازم، از نظر گاز و برق به ایران وابسته است.

همچنین عراق که طرفدار بازگشت سوریه به اتحادیه عرب است، با وجود تنش‌ها در روابط ایران و عربستان، اما روابط خود با ریاض را تقویت کرده است.

نشست اخیر اتحادیه عرب در تونس بدون سوریه برگزار شد، اما حموده صباغ، رئیس مجلس سوریه که در نشست بغداد حضور دارد، پیشتر در ماه مارس گذشته برای اولین بار پس از آغاز جنگ سوریه در سال ۲۰۱۱، در یک نشست روسای پارلمان کشورهای منطقه در امان پایتخت اردن شرکت کرد.

 

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More