توافق اولیه برای حمایت از شرکتهای اروپایی در ایران
رهبران اتحادیه اروپا به یک توافق اولیه برای حمایت از شرکتهای خود در ایران پس از خروج آمریکا از برجام، دست یافتند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، رهبران اتحادیه اروپا در نشست صوفیه، پایتخت بلغارستان که روز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت برگزار شد، روابط تنشآمیز با دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و ادامه همکاری اقتصادی با ایران را بررسی کردند.
یکی از گزینههای مطرح شده برای حمایت از شرکتهای اروپایی، اجازه دادن به بانک سرمایهگذاری اروپا برای فعالیت در ایران است.
در روز نخست این نشست سران اتحادیه اروپا بر اتخاذ یک «رویکرد واحد» در قبال توافق هستهای ایران تاکید کردند.
رهبران ۲۸ کشور اروپایی، اما در نشست روز نخست خود، هیچ تصمیم فوری درباره تنش بهوجود آمده درباره برجام اتخاذ نکردهاند، که نشان میدهد نفوذ آمریکا در تجارت بینالمللی، دامنه تصمیمگیری اروپا را محدود کرده است.
شرکت فرانسوی توتال و نیز چند شرکت اروپایی دیگر، روز چهارشنبه از احتمال پایان دادن به فعالیتهای خود در ایران، در پی خروج آمریکا از توافق هستهای خبر دادند.
دونالد توسک، رئیس شورای اروپا در نشست روز نخست گفت: «تا زمانی که ایران به این توافق احترام بگذارد، ما نیز برای حفظ توافق هستهای تلاش خواهیم کرد». او با انتقاد شدید از دونالد ترامپ برای تصمیمش در خصوص برجام و تحریمها افزود که « با داشتن دوستانی اینچنین دیگر به دشمن نیازی نیست.»
یوحا سیپیلا، نخست وزیر فنلاند از جمله سخنرانان نشست روز نخست بود. او گفت که «اتحادیه اروپا خواهان باقی ماندن ایران در توافق هستهای است. سیپیلا افزود: «ما به دنبال حمایت از شرکتهای ارپایی فعال در ایران هستیم».
روز سهشنبه ۲۴ اردیبهشت، وزیران خارجه آلمان، فرانسه و بریتانیا، در بروکسل پایتخت بلژیک با محمد جواد ظریف همتای ایرانی خود، دیدار کردند. محور گفتوگوها، موضع اتحادیه اروپا پس از خروج آمریکا از برجام است.