رأی مثبت ایران به قطعنامه میانمار باتأخیر ارسال شد
دو روز پس از غیبت ایران در رأیگیری سازمان ملل برای تصویب قطعنامهای در حمایت از مسلمانان روهینگیا، تهران با ارسال یادداشتی اعلام کرد که رأی مثبت خود را به این قطعنامه به سازمان ملل تحویل داده است.
به گزارش خبرگزاری فارس، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، گفت که این رأی در دبیرخانه سازمان ملل متحد ثبت شده است.
در حالی که اکثر کشورهای مسلمان در جلسه رأی گیری مجمع عمومی حاضر و به قطعنامه پایان خشونتها در میانمار رأی مثبت دادند، غیبت ایران که بارها خواهان اقدام عملی برای پایان دادن به خشونتها علیه مسلمانان در میانمار شده بود، انتقادهای زیادی را بهدنبال داشت.
بهرام قاسمی گفته است: «بهرغم این ملاحظات فنی و کارشناسی، نظر به اهمیت دفاع از حقوق مسلمانان میانمار بهتر بود ملاحظات کلان سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر ملاحظات کارشناسی ترجیح داده میشد و لذا امروز با ارسال یادداشت رسمی به دبیرخانه سازمان ملل، رای مثبت جمهوری اسلامی ایران به این قطعنامه ضمن تاکید بر موضع اصولی کشور در مردود بودن روند سیاستزدگی در بررسی حقوق بشر ثبت و بدین شکل در جهت تصحیح موضع قبلی اقدام لازم و فوری به عمل آمد.»
روز یکشنبه سوم دیماه، مجمع عمومی سازمان ملل، با ۱۲۲ رای موافق، ۱۰ رأی مخالف و ۲۴ رأی ممتنع، قطعنامهای را تصویب کرد که بر اساس آن، از دولت میانمار خواسته شد، به خشونتها علیه مسلمانان روهینگیا پایان دهد.
پیشتر دفتر نمایندگی ایران در نیویورک با صدور بیانیهای، به انتقادها درباره عدم حضور در رأیگیری قطعنامه محکومیت میانمار پاسخ داده بود.
دفتر نمایندگی ایران در نیویورک با انتشار بیانیهای دلیل اصلی غیبت در رأیگیری را، مطرح شدن قطعنامه از سوی «کمیته سوم» سازمان ملل دانسته بود.
بیانیه نمایندگی ایران در نیویورک این کمیته را که عربستان سعودی یکی از اعضای آن است، به «سیاستزدگی و ضد ایرانی بودن» متهم کرده بود.
نمایندگی ایران در سازمان ملل در بیانیهای اعلام کرده بود که جمهوری اسلامی با توجه به بهرهبرداری سیاسی از اهداف کمیته سوم در رأی به قطعنامه این کمیته شرکت نخواهد کرد.
در بخشی از بیانیه دفتر نمیاندگی ایران آمده بود: «جدا از جدیت شرایط موجود در میانمار، ایران که خود هدف قطعنامههایی از کانال کمیته سوم بوده است، همچنان به این موضع پیشین خود پایبند است که ادامه سوء استفاده از این کمیته برای نیل به اهداف سیاسی آن را از اینکه جایگاهی برای احقاق حقوق بشر یا محلی برای رسیدگی به نقض این حقوق باشد، دور کرده است.»
دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل افزوده بود: «ایران در طی سه دهه اخیر یکی از قربانیان مستمر سیاستزدگی کمیته سوم بوده است.»
غیب ایران در رأی محکومیت میانمار، با انتقادر بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی روبرو شد.
برخی حکومت ایران را به سیاستی دوگانه درقبال خشونتها در میانمار متهم کردهاند بهویژه آنکه جمهوری اسلامی ایران، پیشتر در رأیگیریها شرکت کرده که از سوی کمیته سوم سازمان ملل مطرح شده بود، از جمله در دفاع از فلسطین، سوریه و کریمه.
جناب آقای دکترظریف،
رای ممتنع ایران به قطعنامه سازمان ملل درمحکویت رژیم میانمارباتهام نسل کشی مسلمانان،غم انگیزوباورنکردنی بود.اراء مخالف روسیه،چین وسوریه قابل فهم بود.بجزماکه رژیم سوریه رااسلامی میدانیم هیچ کس دیگری حتی خوددمشق هم خودش را اسلام گرا نمیداند.اماام القری اسلام چی؟— صادق زيباكلام (@sadeghZibakalam) December 26, 2017
از جمله صادق زیبا کلام با انتقاد از غیبت ایران در رأیگیری مجمع عمومی سازمان ملل درباره خشونتها در میانمار در توییتی نوشت: «رأی ممتنع ایران به قطعنامه سازمان ملل درمحکویت رژیم میانمار به اتهام نسل کشی مسلمانان، غم انگیزوباورنکردنی بود. آراء مخالف روسیه، چین وسوریه قابل فهم بود.بجز ماکه رژیم سوریه را اسلامی میدانیم هیچ کس دیگری حتی خود دمشق هم خودش را اسلام گرا نمیداند. اما ام القری اسلام چی؟