روحانی: تهران خواهان تقویت دولت مرکزی عراق است
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، ضمن تأکید بر ضرورت ادامهی مبارزه با تروریسم و رویکردهای تجزیهطلبانه در عراق، اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران، خواهان تقویت دولت مرکزی عراق است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، روحانی روز پنجشنبه چهارم آبانماه، در دیدار با حیدر العبادی، نخستوزیر عراق، با اشاره به خروج تدریجی آن کشور از مشکلات داخلی و مسائل شدید امنیتی، اعلام کرد: "جمهوری اسلامی ایران با همهی توان و قدرت، آمادگی دارد تا در روند بازسازی و توسعهی عراق مشارکت کرده و در کنار دولت و ملت این کشور باشد".
روحانی و عبادی هردو در دیدار امروز، بر روابط دوستانه و مستحکم و ارادهی دو دولت برای توسعه و تحکیم همهجانبهی روابط و همکاریها در همهی بخشها تأکید کردند. رئیس جمهوری اسلامی ایران، در این رابطه، ضمن اعلام آمادگی شرکتهای ایرانی برای ارائهی خدمات فنی-مهندسی بیشتر در عراق، تقویت روابط بانکی دو کشور را با هدف توسعه و تسهیل در روابط تجاری و اقتصادی و همچنین تسهیل در صدور روادید را برای گسترش ارتباط مردم دو کشور، ضروری دانست.
حیدر العبادی، شامگاه چهارشنبه سوم آبان، وارد تهران شد و پیش از دیدار با حسن روحانی، با آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران نیز دیدار کرد.
روحانی با اشاره به پیروزیهای دولت و ملت عراق دربرابر گروههای تروریستی مانند داعش، آن را نتیجهی حضور، یکپارچگی و فداکاریهای فراوان ارتش و مردم عراق، مدیریت مسؤولان و نظرات حکیمانهی مرجعیت در آن کشور دانست و گفت: "طراحی دشمنان عراق بر این بود که مردم آن کشور را سالها در بحران نگه دارند".
رئیس دولت دوازدهم با اشاره به این که "تهران خواهان تقویت دولت مرکزی عراق است"، برخورد دولت عراق را با مسألهی اقلیم کردستان، تدبیری همراه با عدم تنش و توجه به حقوق ملی مردم این منطقه خواند. او ضمن تأکید بر حفظ تمامیت ارضی و استقلال عراق، امنیت آن کشور را در راستای امنیت جمهوری اسلامی ایران و توسعهی امنیت و ثبات در عراق را موجب خوشحالی دولت و ملت ایران دانست و افزود: "مبارزه با تروریسم و رویکردهای تجزیهطلبانهای که به یکپارچگی ملی و تمامیت ارضی عراق لطمه میزند، باید همچنان دنبال شود".
حسن روحانی همچنین با اشاره به اهمیت رایزنیها و روابط صمیمی ایران و عراق در توسعه و تقویت مناسبات منطقهای، تأکید کرد: "ایران نهتنها هیچگاه بهدنبال سلطه بر منطقه نبوده، بلکه حامی بزرگ امنیت و در خط مقدم مبارزه با تروریسم منطقهای بوده است". او با اشاره به اهمیت "حلوفصل سریع بحرانهای منطقه، بهویژه در یمن" و تأکید بر اینکه "هیچ دلیلی بر ادامهی اختلافات و تشنجها میان کشورهای منطقه نمیبیند"، اظهار امیدواری کرد که با رفع مسائل و مشکلات، شاهد توسعه و پیشرفت روزافزون عراق و سایر کشورهای منطقه باشیم.
حیدر العبادی نیز در این دیدار، با اشاره به لزوم تقویت مناسبات میان کشورهای منطقه برای رفع اختلافات، جلوگیری از توسعهی تروریسم و تأمین امنیت و ثبات در منطقه، گفت: "اختلافات و درگیریها در منطقه، شرایط را برای دخالت دیگران در امور کشورهای منطقه فراهم میکند و باید در راستای رفع اختلافات و توسعهی همکاریها میان کشورهای منطقه گام برداریم".
درپی برگزاری همهپرسی استقلال در اقلیم کردستان عراق در ماه گذشته، که از پیش با مخالفت دولت مرکزی عراق و بسیاری از کشورهای منطقه ازجمله ایران و ترکیه روبرو بود، نخستوزیر عراق، خواستار لغو نتیجهی همهپرسی شد و با فرستادن نیروهای نظامی به مناطق مورد مناقشه میان کردها و دولت مرکزی ازجمله کرکوک، بهسرعت کنترل آن مناطق را از نیروهای کرد بازپس گرفت. مقامات جمهوری اسلامی ایران در این مدت، همواره از اقدامات عبادی پشتیبانی کردهاند.
به نظر میرسد که سفر عبادی به ترکیه در روزهای گذشته و پساز آن، سفرش به ایران، بهمنظور جلب حمایت بیشتر این دو کشور از موضع سرسختانهی دولت مرکزی عراق در قبال کردها باشد.