زمان تغییر شیوه مقابله با ایران فرا رسیده است
روزنامه هاآرتص در مقالهای که امروز ۴ مه (۱۴ اردیبهشت) منتشر شد به راهبرد اسرائیل در مقابله با ایران پرداخته و نوشته است مقامهای امنیتی و دفاعی اسرائیل بر این باورند که برخی فعالیتهای این کشور علیه ایران دیگر کارایی گذشته را ندارند و در حال بررسیاند در صورت امکان، در این راهبرد تغییرهایی ایجاد شود.
به نوشته یانیو کوبوویتز، اقدامهایی مانند حمله به نفتکشهای ایرانی در راه سوریه و حتی برخی از حملات منتسب به اسرائیل در سوریه، که در این کشور با نام «جنگ بین جنگها» شناخته میشود، دیگر کارایی گذشته را ندارند.
در این مقاله آمده است که اسرائیل معمولا از عبارت «جنگ بین جنگها» استفاده میکند تا ضمن کاهش توانایی کشورها و گروههای دشمن در ضربه زدن به اسرائیل، وارد جنگ تمامعیار نشود. در عین حال، این حملات اسرائیل رسانهای نمیشود یا این کشور مسئولیت آنها را بر عهده نمیگیرد و به دشمن این گزینه را میدهد که از واکنش و رویارویی اجتناب کند.
اما به نوشته هاآرتص، در ماههای اخیر، این نوع عملیاتها، دستکم در مواجهه ایران، دیگر کاملا آشکار شدهاند و با توجه به گزارشهایی در زمینه واکنش ایران به آنها، شاید وقت آن رسیده باشد که نام این عملیات را از «جنگی بین جنگها» به «درگیری مستقیم با ایران در سطح پایین» تغییر داد.
به عقیده نویسنده مقاله، تا چندی پیش، توانایی نظامی و اطلاعاتی ارتش اسرائیل در کنار عواملی مانند جنگ داخلی سوریه، حضور نظامی آمریکا در منطقه برای مبارزه با داعش، منافع منطقهای کمابیش مشترک اسرائیل و برخی قدرتها از جمله روسیه به اسرائیل این امکان را میداد بهراحتی به این اقدامهای عملیاتی دست بزند و ایران نیز واکنشی نشان ندهد.
اما اکنون، با تثبیت حکومت اسد در سوریه، حضور و استقرار روسیه در این کشور، تلاش جو بایدن برای خروج نیروهای آمریکایی از خاورمیانه که به تقویت حضور منطقهای روسیه منجر میشود، از این توانایی ارتش اسرائیل تا حدودی کاسته شده است.
در ادامه این مقاله آمده است رخدادهایی مانند حمله منتسب به اسرائیل به سایت اتمی نطنز درست شب قبل ورود وزیر دفاع آمریکا به اسرائیل، موجب تشدید اختلاف میان واشینگتن و اورشلیم شده است.
همچنین، انتشار گزارشهایی درباره نقش اسرائیل در حمله به نطنز تنها ساعاتی پس از انفجار و گزارش والاستریت ژورنال از حمله اسرائیل به نفتکشهای ایرانی سبب شده است که این عملیاتها دیگر مخفیانه نباشند.
در ادامه، نویسنده مقاله را با این جمعبندی به پایان میرساند که هرچند سیاست اسرائیل در «جنگ بین جنگها» در جبهههایی مانند مقابله با داعش در شبهجزیره سینا همچنان موفق است، شاید وقت آن رسیده است که این سیاست در مورد ایران تغییر کند.