سرمایهگذاری عربستان سعودی در مناطق شیعهنشین این کشور
گزارشهای رسانهای از سرمایهگذاری هنگفت دولت عربستان سعودی در مناطق شیعهنشین در شرق این کشور حکایت دارند.
حدود دو سال پیش، شهر العوامیه در منطقه نفتخیز قطیف در عربستان سعودی، به اتهام ارتباط با ایران با خاک یکسان شد.
خبرگزاری رویترز در گزارشی تازه از العوامیه نوشت: «امروز جای آن خرابی را یک مجتمع تجاری، سالن برگزاری مراسم و پارکهایی مملو از نخل گرفته است. دو سال پیش در آنجا کوچهها و خیابانهایی بود که تندروها از آنها برای مخفی شدن و حمله به پلیس عربستان استفاده میکردند.»
دولت ریاض امیدوار است که سرمایهگذاری در منطقه شیعهنشین قطیف، به آرام کردن اوضاع در این منطقه بیانجامد.
این تلاشها در چارچوب سیاستهای محمد بنسلمان ولیعهد عربستان سعودی است که میکوشد تا روش صلحجویانهای در برابر اقلیت شیعه در این کشور اتخاذ کند. اما این در حالی است که او همزمان با تلاش ایران برای نفوذ بیشتر در منطقه روبهروست.
شيعيان در عربستان سعودی میگویند که از تبعیض در کشورشان رنج میبرند و برخوردهای تبعیضآمیزمانع رسیدن آنها به پستهای مهم و سرمایهگذاری کلان حکومتی در مناطقشان شده است. آنها همچنین میگویند که محل عبادت آنها که معمولا حسینیههاست، از سوی دولت بسته میشود.
نیروهای امنیتی عربستان سعودی، بارها اعتراضات الهام گرفته از انقلاب اسلامی ایران را سرکوب کردهاند. در یکی از این موارد، یک منطقه در شهر العوامیه که شاهد اعتراضات خیابانی بود، کاملا ویران و به پارکینگ خودرو تبدیل شد.
در سال ۲۰۱۱، شورشها در برخی کشورهای عربی که به نام «بهار عربی» معروف شد، به منطقه قطیف رسید و در پایان به تخریب کامل منطقهای در العوامیه به نام «المسوره» منجر شد.
دولت عربستان طی یک سال گذشته، ۶۰ میلیون دلار برای بازسازی منطقه المسوره، هزینه کرده و ۲۳۰ میلیون دلار دیگر را برای جبران خسارات ساکنان منطقه که خانههایشان با خاک یکسان شد، پرداخت کرده است.