قانون راستیآزمایی سن کاربران در بریتانیا برای تماشای پورن
از تاریخ ۲۴ تیرماه سال جاری، کاربران اینترنتی که در بریتانیا وارد سایتهای با محتوای جنسی (پورن) شوند با پرسشهای زیر مواجه خواهند شد: «چند سال دارید؟» و «چگونه ثابت میکنید؟»
انتخابهای کاربران محدود است. کاربران با ارائه کارت شناسایی یا اطلاعات کارت اعتباری میتوانند سن خود را اثبات کنند. گزینه دیگر که از قدیم مرسوم بوده این است که وارد مغازه شوند و مجوز دسترسی به محتوای پورن را با پرداخت مبلغی به افراد خاص کسب کنند.
دولت بریتانیا مدعی است اولین کشور در جهان است که بررسی اجباری سن را برای دسترسی به سایتهای دارای محتوای پورن اجرا میکند.
به گفته دولت بریتانیا، هدف از این اقدام آن است که بریتانیا به «امنترین جا در دنیا برای آنلاین شدن» خصوصا برای کودکان تبدیل شود.
آنچه دولت بریتانیا در پی اجرایی کردن آن است، نظامی است که خود اشخاص تولیدکننده محتوای پورن را نیز در بر میگیرد.
به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، هدف ادعایی این قانون که جلوگیری از دسترسی کودکان به محتوای خاص افراد بزرگسال بوده محقق نخواهد شد و حتی با این خطر مواجه است که خود را با بزرگترین شرکت تولیدکننده محتوای پورن به نام مایندگیک (MindGeek) درگیر کند.
قانون اعلام سن اولین بار از سوی حزب محافظهکار در سال ۲۰۱۵ در زمان تبلیغات برای انتخابات مطرح شد و نهایتا تحت عنوان «قانون اقتصاد دیجیتال ۲۰۱۷» به تصویب رسید که مشتمل بر قوانین و مقررات اینترنتی است.
طرح مربوطه بدون بررسی در پارلمان بریتانیا درست قبل از انتخابات سراسری سال ۲۰۱۷ به تصویب رسید و همچنان پرسشهایی درباره سازوکار اجرایی کردن آن بدون پاسخ مانده و نگرانیها راجع به حریم خصوصی کاربر رفع نشده است.
اداره دیجیتال، فرهنگ، رسانه و ورزش بریتانیا به جای ایجاد یک نهاد نظارتی جدید درون دولت، کار نظارت را به هیات طبقهبندی فیلم بریتانیا برونسپاری کرد که کار اصلی آن رتبهبندی فیلمهاست.
جیم کیلاک، مدیر اجرایی سازمان غیرانتفاعی حقوق آشکار که در زمینه دفاع از حقوق کاربران فعالیت دارد، میگوید: «اینها (هیات طبقهبندی) هیچ تجربهای در زمینه تنظیم مقررات در صنعت برای رفع نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی ندارند.»
قانون فوق با اما و اگرهای زیادی روبروست. برخی میپرسند اگر پایگاه دادههای سن پورن هک شود چه عواقبی در پی خواهد داشت؟ چگونه میتوان جلوی تقلب را در این سامانه گرفت؟ یا اینکه اگر دولت بریتانیا ناخواسته مایندگیک را «ارباب مادامالعمر پورن» ملقب کرد سرنوشت این سامانه چه خواهد شد؟
نکته مهم دیگر آنکه طبق اعلام هیات طبقهبندی، این قانون شامل رسانههای اجتماعی نمیشود و در نتیجه حسابهای کاربری در شبکههای اجتماعی مشمول راستیآزمایی نمیشوند. با این حساب، پورن همیشه راهی پیدا میکند.