معاون رئیسجمهور عراق، حشدشعبی را بزرگترین تهدید پساداعش خواند
اسامه النجیفی، معاون سنیمذهب رئیسجمهور عراق، اعلام کرد تنها درصورتی از نخستوزیری حیدر العبادی شیعه برای دور دوم حمایت خواهد کرد که شرطهایی را محقق کند. از جملهی این شرطها میتوان به تحت کنترل دولت درآوردن شبهنظامیان شیعهی حشدشعبی در آن کشور و ایجاد تعادل در روابط با دیگر کشورها اشاره کرد.
نجیفی بهمنظور گفتوگو با مقامات ارشد وزارت امور خارجه و کنگرهی آمریکا به واشنگتن رفته است، تا در زمینهی مسائلی که عراق با فرونشستن جنگ با داعش با آنها روبرو میشود، با آنها تبادل نظر کند. او روز چهارشنبه ۱۷ آبان، در گفتوگویی با خبرگزاری رویترز، اتحادش با عبادی را بسیار محتمل دانست و گفت: "ممکن است بتوانیم با عبادی همراه شویم؛ اما هنوز این اتفاق نیفتاده است … این مسأله نیاز به گفتوگو دارد؛ اما سیاست او در انتخابات آینده، از هرکس دیگری به ما نزدیکتر است".
انتخابات آیندهی مجلس عراق، پانزدهم ماه می آینده (۱۵ اردیبهشت سال ۱۳۹۷) برگزار خواهد شد. حیدر العبادی که هنوز آمادگی خود را برای دور دوم نخستوزیری اعلام نکرده است، جایگاه خود را در سال ۲۰۱۴ از نوری المالکی تحویل گرفت که یک متحد نزدیک ایران محسوب میشود. نقاط مثبت کارنامهی نخستوزیری عبادی را میتوان بازسازی سریع ارتش و شکست داعش در موصل، مقر اصلی این گروه تروریستی در عراق با کمکهای فراوان ائتلاف به رهبری آمریکا در ماه ژوئیهی گذشته (تیرماه ۹۶) دانست.
نجیفی در این گفتوگو، با اشاره به اینکه عبادی به حزب الدعوه، گروهی شیعه با روابط نزدیک با ایران تعلق دارد، گفت که "او باید موضع خود را مشخص کند" و "با بیرون آمدن از زیر این چتر، چتر ملی را در آغوش بگیرد که در اینصورت، حمایت بسیاری بهدست خواهد آورد".
معاون رئیسجمهوری عراق اعلام کرد که آنها از عبادی حمایت خواهند کرد؛ اما نه بیقید و شرط. او گفت که باید یک توافق سیاسی برپایهی منافع مشترک میان همهی عراقیها شکل بگیرد و از سیاست فرقهای خارج شویم؛ نگهداری و حمل اسلحه در کشور کنترل شود و تعادل را در روابط با دیگر کشورها برقرار سازند.
نجیفی همچنین بهطور خاص به حشد شعبی، شبهنظامیان شیعهی مورد حمایت ایران اشاره کرده و گفته است که آنها یکیاز بزرگترین چالشهای دولت عراق در دوران پساداعش خواهند بود.
این مقام ارشد سنیمذهب عراقی، روز سهشنبه ۱۶ آبان نیز در مؤسسهی صلح آمریکا، نفوذ روزافزون شبهنظامیان حشدشعبی را تهدید امنیتی آینده در عراق خوانده و خواستار تقویت کمک نظامی ایالات متحدهی آمریکا به نیروهای سنی شده بود.
اظهار نظر نجیفی درمورد حشدشعبی درحالی است که حیدرالعبادی، نخستوزیر عراق، بارها تأکید کرده که نیروهای «حشد شعبی» منحل نخواهند شد و تحت رهبری دولت و مرجعیت دینی عراق، به فعالیت خود ادامه خواهند داد.