معاون پیشین وزیر خارجه آمریکا در گفتوگو با ایران اینترنشنال: آمریکاییها موافق جنگ با ایران نیستند
توماس پیکرینگ (Thomas Pickering)، معاون پیشین وزیر خارجه آمریکا میگوید که آمریکاییها موافق جنگ با ایران نیستند.
پیکرینگ در گفتوگو با خبرنگار ایران اینترنشنال در واشنگتن، به موضوعات مختلف، ازجمله اینکه چرا توافق هستهای به ضرر آمریکاست و اینکه آیا ترامپ از توافق هستهای خارج میشود یا خیر، پرداخته است.
آقای پیکرینگ در گذشته، سمتهایی چون معاون وزیر خارجه، سفیر آمریکا در سازمان ملل و سفیر آمریکا در اسراییل، روسیه، هند و اردن را عهدهدار بوده است.
او در این گفتوگو به تأثیرات حضور مایک پومپئو بهعنوان وزیر خارجه آمریکا و مایکل بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا بر اتخاذ تصمیمات تند علیه ایران از سوی ترامپ اشاره کرد.
ضمن اینکه همزمان در آمریکا، مهلت تمدید تعلیق تحریمهای ایران نزدیک است. هفته گذشته، بیش از ۱۰۰ مقام سابق دولتی و نظامی، در نامهای به دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، اعلام کردند که خروج از برجام، برخلاف منافع ملی ایالات متحده است. نگار مرتضوی در واشنگتن با توماس پیکرینگ که یکی از امضاکنندگان این نامه نیز بوده، گفتگو کرده است.
مشروح گفتوگوی ایراناینترنشنال با توماس پیکرینگ، معاون پیشین وزیر خارجه آمریکا:
-
چرا توافق هستهای به ضرر آمریکاست؟
این توافق یک دیوانگیه. چون اولاً ایران را کاملاً آزاد میگذارد که در حوزه اتمی هر اقدامی انجام دهد. محدودیتهای فعلی برای ایران جدیاند و مهمترین آنها ۱۵ سال اعتبار دارد و بعضی از آنها نامحدودند؛ خصوصاً تعهد به عدم ساخت بمب اتم. همه اینها مهم است و نباید نادیده گرفته شود.
به نظر میرسد ترامپ، رییس جمهوری، دو یا شاید سه انگیزه دارد: اولاً هر چیز به جز اوباما، که این در راستای منافع ملی ایالات متحده نیست؛ ممکن است در راستای منافع شخصی خود رییس جمهوری باشد … دوماً نگرانی نسبتبه سیاستها و اقدامات ایران در خاورمیانه، خصوصاً در سوریه و تاحدی عراق و یمن؛ سومین نکته هم به مسائل خارج از حوزه توافق اتمی مربوط است.
نهایتاً هم مخالفت او با تاریخ انقضای بعضی محدودیتها در برجام، که البته خیلیها با او همنظرند. اما راهحل این مشکل، نابود کردن توافق نیست. بلکه میتوان با دقت و مهارت، توافق فعلی را گسترش داد.
-
آیا ترامپ از توافق خارج میشود؟
فکر میکنم رییس جمهوری تصمیمش را اعلام کرده است؛ اما او ضمناً از غیرقابل پیشبینی بودن، بهعنوان یک تاکتیک هم استفاده کرده است. درنتیحه این روزها خیلی نمیتوان روی حرفهای او حساب کرد. از طرفی پنج هفته، ادامه زمانیست که دیپلماتهای آمریکایی صرف مذاکره با اروپاییها کردند.
رئیس جمهوری در سخنرانی ماه ژانویه اش به طور نامشخصی گفت که تا ۱۲ ماه مه، یا باید توافقی بین آمریکا و اروپا انجام شود یا اصلاحاتی بین اروپا و ایران… مسئلهای که آن زمان غیر ممکن به نظر میرسید و الان هم غیرممکنتر است. احتمالا همزمان کنگره هم به دنبال این است که به حفظ توافق کمک کند.
- شما برای مدتی هم سفیر آمریکا در اسرائیل بودید. فکر میکنید خروج آمریکا از برجام، چه تأثیری بر متحدان آن کشور، خصوصاً اسراییل خواهد داشت؟
فکر کنم اسرائیل را به سمت جنگ با ایران سوق خواهد داد، اگر فکر کنند که ایران به دنبال بمب اتمی است و همه محدودیتها در آن حوزه برداشته شود. چون دیگر امکان ندارد از طریق مذاکره هیچ محدودیتی روی ایران اعمال کرد. در آن صورت ترکیبی از تحریم و جنگ باقی خواهد ماند.
آقای نتانیاهو فکر میکرد سال ۲۰۱۵ قرار به جنگ ایران برود. البته خواسته واقعیاش این بود که آمریکا از طرف او وارد جنگ شود و باراک اوباما چنین کاری نمیکرد. اما اکثریت مردم آمریکا مخالف جنگاند. رئیس جمهور هم در تبلیغات انتخاباتیاش، با وجود همه تردیدها و بلاتکلیفیهاش، مخالف جنگ در خاورمیانه بود و میخواست از جنگهای فعلی هم خارج شود… پس رئیس جمهور، با توجه به اطاعت برده وارش از تعهدات انتخاباتیاش، باید به مسئله مخالفت با جنگ هم توجه کند.
-
و اما مایک پومپئو و مایکل بولتون ...
هر دو دشمنی عمیقی با ایران و برجام دارند. البته آنها آزادند به عنوان فرد هر عقیدهای داشته باشند. از سوی دیگر رئیس جمهور در مقابل برجام، تیلرسون و ماتیس و مک مستر رو کنارش داشت که میگفتند تند نرو چرا که ضرر این اقدام بیشتر از فایدهاش خواهد بود و شاید راه بهتری هم باشد که بتوان برجام را حفظ کرد و آن را گسترش داد. حالا دو نفر از آنها رفتن و این دو نفری که به جای آنها انتخاب شدند، تا حدی به دلیل ضدیتشان با ایران در رسانههای عمومی است. حداقل در مورد آقای پومپئو که رئیس جمهور این رو مشخصاً اعلام کرده… پس این که آقای پمپئو یا آقای بولتون خطرات و فایدهها رو بسنجند و نتیجه منطقی بگیرند، نه مثل یک دیوانه. این دو نفر کسانیاند که نظرات تند رییس جمهور علیه برجام رو تقویت خواهند کرد… در نتیجه کسانی که باقی میمانند یعنی عملاً ژنرال ماتیس، در این زمینه تنها خواهد بود و باید با مسئله بسیار مهمی مقابله کند که خود او در مرکزش قرار خواهد گرفت. یعنی اگر بدترین حالت اتفاق بیفتد، که باید انتظارش را داشت، وارد جنگ دیگری در خاورمیانه خواهیم شد. ماتیس در حال حاضر در دو جنگ درگیر است که ۱۵ تا ۱۷ سال طول کشیدهاند او چرا و چگونه میخواهد وارد جنگ دیگری شود، آن هم با یک کشور بزرگ و بسیار قدرتمند.