پادتن کرونا تا ۱۰ ماه پس از ابتلا در شیر مادر باقی میماند
دادههای یک پژوهش نشان میدهد زنان شیردهای که به کوویدـ۱۹ مبتلا شدهاند تا ۱۰ ماه پادتنهای خنثیکننده ویروس را در شیر خود ترشح میکنند.
به گفته دکتر ربهکا پاول از بیمارستان مونت سینای نیویورک، که هدایت این تحقیق را بر عهده داشته است، یافتههای این پژوهش از یک جهت برای این مهم است که مادران شیرده بدانند تا چه مدت پس از ابتلا میتوانند از نوزادشان محافظت کنند یا چه واکسنی بیشترین مصونیت پادتنی را برای نوزاد ایجاد میکند بسیار مهم است و از جهت دیگر، برای پژوهشهای آینده مفید خواهد بود. روزنامه بریتانیایی گاردین در گزارشی نتایج این پژوهش را منتشر کرده است که در ادامه میآید.
علاوه بر تاکید بر نقش مهم تغذیه با شیر مادر در محافظت از نوزادان در برابر این بیماری، محققان معتقدند که میشود از چنین پادتنهایی میشود برای درمان افراد مبتلا به نوع حاد کوویدـ۱۹ نیز استفاده کرد و از وخامت حالشان پیشگیری کرد.
اگرچه کودکان خردسال کمتر از افراد مسنتر یا کسانی که دارای بیماریهای زمینهایاند، در معرض ابتلا نوع حاد کوویدـ۱۹ قرار دارند، در صورت ابتلا، تقریبا از هر ۱۰ نوزاد زیر یک سال، به مراقبتهای ویژه در بیمارستان نیاز خواهد داشت.
پادتنهای موجود در شیر مادر با پادتنهای ایمونوگلوبین جی (IgG)، که در خون فراواناند و در اثر واکسیناسیون تولید میشوند، تا اندازهای متفاوتاندــ هرچند برخی از این پادتنها در شیر مادر نیز ترشح میشوند. پادتن اصلی ایمونوگلوبین ترشحی اِی (IgA) است که به مخاط دستگاه تنفسی و روده نوزاد میچسبد و از ورود ویروس و باکتری به بدنش جلوگیری میکند.
اگرچه پژوهشگران پیشتر پادتنهای ضد سارسـکووـ۲ (Sars-Cov-2) را در شیر مادر تشخیص داده بودند، مشخص نبود آیا این پادتنها میتوانند ویروس را خنثی کنند یا زنان [شیرده] تا چه مدت پس از قرارگیری در معرض ویروس کرونا به تولید آن ادامه میدهند.
پژوهشگران از ۷۵ زن شیرده که از بیماری کوویدـ۱۹ بهبود یافته بودند نمونه شیر گرفتند و پس از آزمایش، دریافتند ۸۸ درصد دارای پادتنهای ایمونوگلوبین ترشحی اِی (IgA) بودند. در بیشتر موارد، این پادتنها قادر به خنثی کردن ویروس سارسـکووـ۲ بودند، به این معنی که توانستند مانع ابتلا شوند.
آزمایشهای بیشتر نشان داد که ترشح پادتن در زنان تا ۱۰ ماه ادامه خواهد داشت. به گفته پژوهشگران، این یعنی اگر زنان به شیردهی ادامه دهند، همچنان این پادتنها را از طریق شیر به نوزاد منتقل میکنند.
علاوه بر این، پژوهشگران معتقدند که پادتنهای ایمونوگلوبین ترشحی اِی (IgA) گرفتهشده از شیر مادر میتواند برای درمان بیماران مبتلا به نوع حاد کوویدـ۱۹ نیز مفید باشد.
به گفته ربهکا پاول، استفاده از این پادتنها میتواند روش درمانی فوقالعادهای باشد زیرا پادتنهای ایمونوگلوبین ترشحی اِی (IgA) باید در نواحی مخاطی مانند لایه داخلی دستگاه تنفسی قرار بگیرند و در همین نواحی باقی میمانند و بهخوبی عمل میکنند. از این پادتنها در درمان با نبولایزر (دارو رسانی از طریق تنفسی) میتوان استفاده کرد، اگر در پنجره زمانی که حال بیمار وخیم است اما هنوز به مرحله بستری نرسیدهاند، میتواند بسیار موثر باشد.
پژوهشگران همچنین انتقال پادتنهای خاص ویروس کرونا به شیر مادر را در ۵۰ زن پس از واکسیناسیون با واکسنهای فایزر، مدرنا و جانسون اند جانسون بررسی کردند و متوجه شدند همه زنانی که واکسن مدرنا و ۸۷ درصد زنانی که واکسن فایزر زده بودند، پادتنهای ایمونوگلوبین جی (IgG) خاص ویروس کرونا را در شیر خود داشتند. در این میان، ۷۱ درصد از کسانی که واکسن مدرنا و ۵۱ درصد از کسانی که واکسن فایزر زده بودند، پادتن ایمونوگلوبین ترشحی اِی (IgA) در شیر خود داشتند.
در مورد واکسن جانسون اند جانسون، فقط ۳۸ درصد از زنان پادتن ایمونوگلوبین جی (IgG) و ۲۳ درصد پادتن ترشحی اِی (IgA) در شیر خود داشتند.
به گفته پاول، سطح پادتنهای تولیدشده از طریق واکسنهای آرانای در مقایسه با سایر واکسنها بسیار بالاست. ما معمولا برای مصونیت در برابر ابتلا، به این میزان پادتن احتیاج نداریم. اما انتقال پادتن از شیر مادر به نوزاد به میزان زیاد پادتن در خون بستگی دارد تا وارد شیر مادر شود. از آنجا که واکسن جانسون اند جانسون (واکسن ناقل ویروسی) پادتن کمتری ایجاد میکند، احتمالا به همین دلیل است که میزان پادتن در شیر مادر پس از تزریق این واکسن، بسیار پایین است.
این تیم پژوهشی اکنون مشغول بررسی واکنش پادتنی در شیر مادر پس از تزریق واکسن آسترازنکا هستند.