دولت بریتانیا درپی کمبود سوخت و هجوم مردم به جایگاهها، ارتش را به حالت آمادهباش درآورد
دولت بریتانیا اعلام کرد در پی هجوم شهروندان این کشور به جایگاههای سوخت و تمام شدن ذخایر پمپها، ارتش را به حالت آمادهباش درآورده است تا در صورت نیاز، از رانندگان نظامی برای کمک به زنجیره عرضه استفاده کند.
دولت بوریس جانسون اعلام کرد تعداد محدودی از رانندگان ارتش را به حالت آمادهباش درآورده تا در صورت نیاز از آنها برای حل مشکلات زنجیره عرضه استفاده کند. به گفته مقامات لندن، این رانندگان نظامی قرار است پیش از اعزام تحت آموزشهای تخصصی انتقال سوخت قرار بگیرند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این اقدام بخشی از تلاشهای دولت برای مقابله با بحران در زنجیره عرضه است که به دلیل کمبود شدید راننده کامیون به وجود آمده است.
هجوم مردم به جایگاههای سوخت پس از هشدار در خصوص کمبود عرضه سوخت در پایان هفته گذشته اتفاق افتاد و صفهای طولانی در مقابل جایگاههای سوخت سرتاسر بریتانیا شکل گرفت.
در چند ماه گذشته کمبود شدید راننده کامیون در بریتانیا منجر به بروز مشکلات جدی عرضه برای خردهفروشان و رستورانها شده و جلوی توزیع بهموقع سوخت را نیز گرفته است.
تقاضا برای سوخت آن قدر زیاد بوده که سوخت ۵۰ تا ۹۰ درصد از پمپهای سوخت در سرتاسر بریتانیا به پایان رسیده است.
صنعت سوخت بریتانیا هر گونه کمبود سوخت را تکذیب کرده و میگوید مشکل در انتقال بنزین و گازوئیل به جایگاههاست.
دولت پیشتر اعلام کرد با اعطای ویزای موقت به پنج هزار راننده کامیون خارجی، تعلیق قوانین رقابت و بازگرداندن رانندگان سابق به صنعت حمل و نقل تلاش میکند مشکل کمبود شدید نیروی کار در حوزه توزیع را برطرف کند.
شرکتهای سوختی در بیانیه مشترکی اعلام کردند با توجه به اینکه بسیاری از خودروها اکنون بیش از حالت عادی سوختگیری شدهاند، انتظار میرود تقاضا برای سوختگیری در روزهای آتی به حالت عادی خود بازگردد و فشار بر جایگاههای سوخت کم شود. این شرکتها از همه شهروندان بریتانیا خواستهاند به اندازه نیاز خود سوختگیری کنند.
با این حال، جایگاهداران و خردهفروشان میگویند بعید است مشکل کمبود راننده کامیون در این حوزه به این زودی حل شود، چرا که رانندههای جدید نیز برای جابجایی سوخت باید تحت آموزش قرار گیرند و گواهینامههای اضافهای دریافت کنند.
همهگیری کرونا و خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا مشکلات زیادی را در حوزه حمل و نقل برای این کشور به وجود آورده، به طوری که انجمن حمل و نقل جادهای بریتانیا ادعا میکند این کشور اکنون با کمبود حدود ۱۰۰ هزار راننده کامیون روبروست.
پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، بسیاری از رانندگان کامیونهای سنگین کشورهای اروپای شرقی که در بریتانیا کار میکردند، مجبور شدند بارگیری به مقصد و از مبدا این کشور را متوقف کنند، چرا که برای تردد به بریتانیا نیاز به مجوزهای جدید داشتند. این مساله توزیع مواد غذایی و سوخت در بریتانیا را به شدت تحت تأثیر قرار داده است.