پمپئو در واکنش به تصمیم ۱+۴: بهشدت ناراحت و ناامید شدم
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا، تصمیم گروه ۱+۴ برای بازکردن راه تجارت با ایران را بدترین تصمیم قابل تصور برای امنیت منطقه و صلح بینالملل عنوان کرد.
وزیر خارجه آمریکا، این دیدگاه خود را روز سهشنبه سوم مهرماه، همزمان با نخستینروز مجمععمومی سازمان ملل، در نشست سازمان «اتحاد علیه ایران هستهای»، در نیویورک مطرح کرد.
«اتحاد علیه ایران هستهای»، یک سازمان غیرانتفاعی و غیرحزبی آمریکایی است که از سال ۲۰۰۸ میلادی با هدف «جلوگیری از تبدیلشدن ایران به قدرت منطقهای هستهای» تأسیس شده است. این سازمان سال گذشته نیز همزمان با آغاز مجمععمومی سازمان ملل، در نیویورک نشستی برگزار کرده بود.
پمپئودر نشست روز سهشنبه «اتحاد علیه ایران هستهای»، گفت: «همین دیشب، وقتی شنیدم که متاسفانه باقیمانده اعضای توافق هستهای ایران درحال ایجاد یک سیستم جدید مالی برای عبور از تحریمهای آمریکا هستند، ناراحت و در حقیقت عمیقا ناامید شدم. این یکیاز بدعاقبتترین تصمیمهایی است که میتوان برای صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی تصور کرد.»
یک روز پیشاز آغاز رسمی نشست سالانه مجمععمومی سازمانملل، نمایندگان اتحادیه اروپا، بریتانیا، آلمان، فرانسه، چین و روسیه، بههمراه وزیر امور خارجه ایران، از ایجاد سازوکاری ویژه برای تسهیل روابط تجاری با ایران تحت برجام، ازجمله درمورد صادرات نفت، خبر دادند.
پمپئو با ابراز تاسف از این تصمیم، گفت: «با حفظ مسیرهای درآمد برای این رژیم، شما دارید جایگاه کشوری را که در صدر در فهرست حمایت دولتی از تروریسم قرار دارد، تقویت میکنید و به ایران توانایی صدور خشونتبار انقلابش را میدهید. من مطمئنم که آیتاللهها و سپاه قدس، امروز صبح میخندیدند.»
او گفت: «ایران همواره در نشستهای سازمانملل با فرستادن دیپلماتهایش، یورش فریبندگی خود را بهراه انداخته است. ظریف و روحانی که در طول یک ساعت گذشته دائم درحال توییتکردن بود، از این فرصت استفاده میکنند تا خود را بهعنوان چهرهها و سیاستمدارانی معتدل نشان دهند. اما دنیا حقیقت را میداند، که اینها سیاستمدارانی آرایششدهاند و سعی در فریب دنیا دارند.»
وزیر خارجه آمریکا افزود: «اما این دو، درحقیقت از بالاترین مقامهای رژیمیاند که با گستاخی از ماهیت نگاه سازمان ملل، قوانین بینالملل و همچنین قوانین حاکمیت ملی تخلف میکند. کارنامه چهلساله این رژیم نشان میدهد که یکیاز بزرگترین متخلفان و نقضکنندگان منشور سازمانملل و قطعنامههای شورای امنیت و شاید بزرگترین آنهاست.»
او به حمایت ایران از گروههای مختلف در منطقه اشاره کرده و گفت: «این رژیم، همین رژیم که به رهبری روحانی و ظریف میگردد، سالانه بیش از صدمیلیون دلار به گروههایی مانند حماس و جهاد اسلامی فلسطین میدهد.» پمپئو افزود: «نفاق رژیم در اینجاست که آیتالله (خامنهای) میگوید به فکر مردم فلسطین است، درحالیکه بین سالهای ۸۷ تا سال گذشته، ایران تنها بیستهزار دلار به سازمان کمک به آوارگان فلسطینی در سازمانملل اهدا کرده است. در همین دوره، آمریکا حدود سهمیلیارد دلار به این سازمان داده است.»
او با برشمردن فهرستی از تخلفها و عملیاتهای منتسب به ایران گفت: «این رژیم در کشورهای فقیری مثل افغانستان، نیرو جمع میکند و تصویری از شهادتطلبی در ذهن آنها القا میکند و سپس آنها را به سوریه میفرستد تا برای قاسم سلیمانی و نیروی قدسش بجنگند.»
پمپئو در صحبتهای خود، به تنگه هرمز نیز اشاره کرده و گفت: «اگر رژیم ایران فکر میکند که تنگه هرمز تنها متعلقبه آنان است، شما میتوانید آخرین ریالهای خود را شرط ببندید که آمریکا چنین چیزی را نمیپذیرد. میتوانید مطمئن باشید که ما راههای آبی بینالمللی را باز نگاه خواهیم داشت.»
در نشست «اتحاد علیه ایران هستهای» که همزمان با آغاز اجلاس سالانه مجمععمومی سازمانملل، در هتلی نزدیک به ساختمان سازمانملل در نیویورک برگزار شد، پیش از پمپئو، عادل الجبیر، وزیر امور خارجه عربستان، برایان هوک، رییس گروه «اقدام علیه ایران» در وزارت خارجه آمریکا، یوسف العتیبه، سفیر امارات متحده عربی در آمریکا و جان بولتون، مشاور امنیتملی رییس جمهوری آمریکا نیز در این اجلاس صحبت کرده بودند.
بولتون نیز در سخنان خود ایران را به رفتار بد در منطقه متهم کرد و توافق هستهای با آن کشور را بدترین توافق در تاریخ آمریکا دانست. او نپرداختن توافق به موضوع رفتارهای ثباتزدای ایران و همچنین در نظر نگرفتن منع دائمی در دستیابی به سلاح هستهای را از بدترین ویژگیهای این توافق دانست.
او گفت ما با ایرانی طرفیم که فریاد «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر اسرائیل» سر میدهد و تا همین دو سال پیش، «بانک مرکزی» گروههای تروریستی دنیا بوده است. او گفت آمریکا مصمم است که فعالیتهای قاسم سلیمانی، فرمانده شاخه قدس سپاه را پیگیری کند و مسیرهای عملیات او را ببندد. او همچنین احتمال داد که سلیمانی بهدنبال رسیدن به قدرت نهایی در ایران باشد و «این چیزی است که شاید آیتاللهها باید کمی از آن، نگران باشند.»