پوتین: بحران کرهشمالی میتواند به «فاجعهی جهانی» ختم شود
پوتین نسبتبه آغاز یک «فاجعهی جهانی» از منطقهی شبهجزیرهی کره هشدار داد.
درحالیکه گزارشهای پیاپی از آمادهشدن کیم جونگاون، رئیسجمهور کرهشمالی برای پرتاب موشکهای بالستیک خبر میدهد، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، روز سهشنبه ۱۴ شهریورماه، ضمن امتناع از پذیرش درخواست آمریکا برای افزایش تحریمها بر کرهشمالی و بیاثر خواندن آنها، تنها راه برای بیرون آمدن از تنش فعلی را گفتوگو و مذاکره دانست و گفت: «درصورتی که راهحلی دیپلماتیک برای بحران کره نیابیم، با فاجعهای جهانی روبهرو خواهیم شد».
خبرگزاری فرانسه نوشته است که بهنظر میرسد این اظهارنظر پوتین، تعیین خط قرمزی برای واشنگتن درمقابل درخواست آمریکا برای «بهکارگیری شدیدترین اقدامات ممکن» در واکنش به آخرین آزمایش هستهای کرهشمالی باشد.
کرهشمالی روز یکشنبه ۱۲ شهریور، با انفجار موفقیتآمیز یک بمب هیدروژنی، ششمین و قدرتمندترین آزمایش هستهای خود را انجام داد.
بیانیهها و ادعاهای کرهشمالی مبنیبر دستیابی به توان افزودن کلاهک هستهای به موشکهای بالستیک آن کشور، باعث تشدید تنشهای موجود میان پیونگیانگ با جامعهی بینالمللی شده است.
روز سهشنبه، پس از پایان نشست بینالمللی اجلاس سران گروه پنج قدرت اقتصادی نوظهور جهان (برزیل، روسیه، هندوستان، چین و آفریقای جنوبی) که بهاختصار «بریکس» خوانده میشود، رئیسجمهور روسیه، ضمن تأکید بر ضرورت گفتوگو، «اقدامات تحریکآمیز» کرهشمالی را محکوم کرد.
به گزارش روزنامهی بریتانیایی گاردین، پوتین ضمن هشدار در مورد افزایش تنشها، گفت: «افزایش تنش نظامی و جنون جنگافروزی، در شرایط کنونی کاملاً بیمعنا و غیرمسؤولانه است و به هیچ نتیجهای نمیرسد».
رئیسجمهوری روسیه که در یک نشست خبری در چین صحبت میکرد، افزود: «در شرایط موجود، اعمال هرگونه تحریم علیه کرهشمالی، بیفایده و ناکارآمد است و باعث تشدید بحران خواهد شد. این تنش میتواند به یک فاجعهی انسانی برروی کرهی زمین و به نابودی بخش بسیار زیادی از حیات منجر شود. هیچ راه دیگری برای حل مسألهی هستهای کرهشمالی، جز ازطریق گفتوگوی صلحآمیز وجود ندارد».
به گفتهی پوتین، دخالتهای نظامی آمریکا در عراق و لیبی، رهبر کرهشمالی را متقاعد کرده است که برای ادامهی قدرت خود و حیات کشورش، به بمب هستهای نیاز دارد.
به گزارش گاردین، پوتین دلیل رفتارهای تهدیدآمیز کرهشمالی را حس ناامنی این کشور دانست و گفت: «همهی ما بهیاد داریم که در عراق، بر سر صدام حسین، چه آمد. فرزندانش کشته شدند؛ نوههایش کشته شدند؛ تمام کشور نابود شد و صدام حسین هم به دار آویخته شد. همهی ما اینها را به یاد داریم و رهبر کرهشمالی کیم جونگاون نیز آنها را میداند. مردم کرهشمالی علف میخورند تا زنده بمانند؛ اما تا روزی که احساس امنیت نکنند، دست از برنامههای هستهای خود برنمیدارند».
قدرتهای جهانی در تلاشاند تا پاسخی مناسب به برنامههای اتمی و موشکی کرهشمالی که باعث افزایش تنش در جهان شده است، بدهند.
وزارت دفاع کرهجنوبی اعلام کرده است که درحال حاضر، با استقرار تعداد بیشتری سامانههای دفاع موشکی «تاد»، توان دفاعی خود را در برابر تهدیدات کرهشمالی تقویت مینماید.
کرهجنوبی دوشنبه، ۱۳ شهریور نیز از پرتاب چند موشک بالستیک برای شبیهسازی حمله به مراکز و سایتهای هستهای کره شمالی خبر داده بود.
ازسوی دیگر، کاخ سفید نیز روز دوشنبه اعلام کرد که دونالد ترامپ، رئیس دولت ایالات متحدهی آمریکا، قرارداد فروش میلیاردها دلار سلاح و تجهیزات نظامی به کرهجنوبی را تصویب کرده است.
نیکی هیلی، سفیر ایالات متحدهی آمریکا در سازمان ملل، در نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت که واشنگتن بهزودی تحریمهای جدیدی را برای بررسی، به این سازمان ارائه خواهد داد.
هیلی با بهکار بردن این عبارت که « دیگر کافیست»، تحریمهای اعمالشده بر کرهشمالی از سال ۲۰۰۶ تاکنون را بیاثر خواند و درپی ششمین آزمایش هستهای آن کشور، کیمجونگاون، رهبر کرهشمالی را به «جنگطلبی» متهم کرد.
لیو جِیئی، سفیر چین در سازمان ملل متحد نیز طی نشست شورای امنیت، نسبتبه شدیدتر شدن بحران موجود هشدار داد و بر نیاز به گفتوگو و بهکارگیری راهحل دیپلماتیک تأکید کرد.
او گفت: «چین هرگز اجازه نخواهد داد که در شبهجزیرهی کره، جنگ و هرجومرج حاکم شود».
گمان میرود راهحلهای دیپلماتیک برای مقابله و محکومکردن آزمایش هستهای اخیر کرهشمالی، با نشست بعدی شورای امنیت سازمان ملل متحد برای تصمیمگیری درمورد کرهشمالی، تغییر مسیر پیدا کند. یکی از تحریمهای پیشنهادشده ازسوی آمریکا، ممنوعیت صادرات نفت به کرهشمالی است و احتمال آن میرود که روسیه و چین با این پیشنهاد، مخالفت کنند.
شورای امنیت سازمان ملل، پساز نخستین آزمایش هستهای کرهشمالی در سال ۲۰۰۶، تاکنون هفت مجموعه تحریم علیه این کشور اعمال کرده است؛ ولی پیونگیانگ همواره توانسته راههایی برای دور زدن این تحریمها بیابد.
آخرین قطعنامهی تحریم علیه کرهشمالی، ماه گذشته با هدف اعمال فشار بر صادرات این کشور، بهویژه «زغال سنگ»، منبع اصلی درآمد ارزی دولت کرهشمالی، تصویب شد.