کره جنوبی به دنبال جایگزین کردن نفت سبک آمریکا به جای نفت ایران
کرهجنوبی در پی جایگزینی نفت سبک آمریکا به جای نفت ایران است. این کشور آزمایش نفت سبک آمریکا را آغاز کرده و امکان جایگزین کردن آن را با نفت ایران بررسی میکند.
سئول در حالی چنین تصمیمی اتخاذ کرده است که از تمدید معافیت از تحریمهای نفتی ایالات متحده آمریکا علیه ایران چندان مطمئن نیست.
این کشور از بزرگترین مشتریان نفت ایران و یکی از هشت کشوری است که به طور موقت از از تحریمهای نفتی آمریکا معاف شده است.
در پی خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷ و بازگشت تحریمها علیه ایران، هشت کشور از ماه نوامبر گذشته (آبان) به شرط کاستن از میزان واردات نفت از ایران، مشمول معافیت شش ماهه از تحریمهای نفتی آمریکا شدند.
ژاپن، کره جنوبی، چین، هند، ژاپن، تایوان، ترکیه، ایتالیا و یونان اکنون با پایان این دوره معافیت نفتی که یک ماه دیگر (۱۴ اردیبهشت) فرا میرسد، روبهرو هستند.
انتظار میرود واشنگتن ماه آینده با کاهش از دامنه این معافیتها، مانع از عرضه نفت فوقالعاده سبک ایران به کره جنوبی شود؛ نفتی که در صنعت پالایش و فرآوردههای شیمیایی این کشور مورد استفاده قرار میگیرد.
گفته میشود نفت «وست تگزاس» بالقوه میتواند جایگزینی برای نفت سبک ایران باشد چرا که با تصفیه آن میتوان مقدار زیادی «نفتا» استخراج کرد؛ مادهای که از آن به عنوان خوراک تولید فراوردههای مختلف پتروشیمی از جمله حلالها و رقیقکنندهها، مواد اولیه انواع پلاستیک، الیاف مصنوعی و الکلهای صنعتی استفاده میشود.
در حال حاضر پالایشگاه «اسکای انرژی»، یکی از پالایشگاههای بزرگ کره جنوبی و همینطور «اویلبانک هیوندای»، کوچکترین پالایشگاه این کشور در حال آزمایش بر روی نمونههایی از نفت سبک وست تگزاس هستند.
به گزارش رویترز و به نقل از یک منبع آگاه کرهای، چگالی ایپیآی (API gravity) برای نفت وست تگزاس ۴۸ درجه برآورد شده و بر این اساس میتواند به صورت بالقوه جایگزینی برای نفت خام ایران باشد. این شاخص، کمیتی برای سنجش میزان چگالی مایعات نفتی و پتروشیمی پس از تصفیه نفت است. با این حال تصمیمگیری قطعی در این زمینه نیازمند آزمایشهای بیشتری در زمینه کیفیت آن است.
کره جنوبی در حالی به آزمایش نفت وست تگزاس تمایل نشان داده که تولید و صادرات نفت ایالات متحده به کمک سیاست خارجی دونالد ترامپ آمده تا فشار بر ایران را به بالاترین حد ممکن افزایش دهد.
سئول برای تمدید معافیت از تحریم نفتی ایران با واشنگتن مذاکره کرده است. حتی در صورتی که نتیجه این مذاکرات مثبت باشد، سئول باید میزان خرید نفت خود از ایران را ۵ تا ۲۵ درصد کاهش دهد.
پیشتر برایان هوک، مسئول اقدام ویژه ایران در وزارت امور خارجه آمریکا گفته بود که واشنگتن قصد ندارد معافیت تحریمها نفتی علیه ایران را برای یک دور دیگر تمدید کند. به گفته او سه کشور از هشت کشوری که برای شش ماه از اعمال مجازات خرید نفت از ایران معاف شده بودند، در این مدت خرید نفت از ایران را به صفر رساندهاند.
مقامهای آمریکایی بارها گفتهاند که قصد دارند فروش نفت ایران را به صفر برسانند. در نتیجه از زمان آغاز تحریمهای نفتی در آبان گذشته، صادرات نفت ایران به طور قابل ملاحظهای کاهش یافته است.
ایران در حال حاضر در حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه در روز نفت صادر میکند که این میزان در مقایسه با سال گذشت ۵۰ درصد کاهش نشان میدهد.