گزارش نیویورکتایمز از طرح سری عربستان سعودی برای برخورد با مخالفان
تعدادی از مقامهای آمریکایی میگویند محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، یک سال قبل از قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی، موافقت خود را با برنامهای سری برای «ساکت کردن» دگراندیشان سعودی اعلام کرده بود.
مقامهای مذکور که به اطلاعات طبقهبندیشده در این راستا دسترسی داشتهاند به روزنامه نیویورکتایمز گفتهاند تیمی که خاشقجی را در ماه اکتبر سال گذشته در کنسولگری این کشور در استانبول ترکیه به قتل رسانده و بدن او را تکهتکه کرده، ماموریتهای مخفی دیگری را از سال ۲۰۱۷ تاکنون به سرانجام رسانده است.
به گفته این مقامها که نامشان به دلیل حساسیت موضوع فاش نشده است، قتل خاشقجی یکی از مهمترین ماموریتهای محوله به این تیم موسوم به «گروه مداخله سریع سعودی» بوده است. این مقامهای آمریکایی جزئیات عملیات را از افرادی مطلع در عربستان کسب کردهاند.
در چارچوب عملیات این تیم، برخی تبعههای عربستان با اعمال زور از دیگر کشورهای عربی به عربستان بازگردانده میشدند و بعد از بازداشت در کاخهای متعلق به ولیعهد و پدرش ملک سلمان، شکنجه و آزار و اذیت میشدند.
به نوشته نیویورکتایمز، یک استاد زبانشناسی، که وبلاگی در باره زنان در عربستان داشت، بر اثر فشارهای روانی از سوی گروه مذکور اقدام به خودکشی کرده بود.
تیم مداخله سریع در ماه ژوئن سال گذشته به قدری مشغله داشت که سردسته آن از یکی از مشاوران ارشد ولیعهد درخواست پاداش به مناسبت عید فطر در پایان ماه رمضان کرده بود.
این در حالی است که در عربستان، اعمال شکنجه غیرقانونی است و قضات در دادگاه اعترافات اخذ شده تحت فشار را مسموع نمیدانند.
دولت عربستان، قتل خاشقجی، ستوننویس روزنامه واشنگتن پست، را سازماندهیشده از سوی حکومت ندانسته و آن را تصمیمی لحظهای قلمداد کرده است.
مقامهای عربستان وجود تیم مداخله سریع را نه تایید کرده و نه رد میکنند اما پس از قتل خاشقجی، مقامهای این کشور اعلام کردند دستگاه اطلاعاتی عربستان دستوری دائمی برای بازگرداندن مخالفان عربستانی از کشورهای دیگر دارد.
سرکوب مخالفان در عربستان سابقه طولانی دارد اما این موضوع پس از ارتقای شاهزاده محمد بنسلمان به مقام ولیعهدی در سال ۲۰۱۷ شدت گرفته است. شاهزاده محمد در اولین اقدام شاهزاده محمد بن نایف، رئیس دستگاه امنیتی عربستان، را برکنار کرد.
به نوشته نیویورکتایمز، گروه مداخله سریع همچنین در بازداشت و آزار و اذیت دهها فعال زن در بهار و تابستان گذشته نیز دخیل بوده است. همه زنان بازداشتی به دنبال لغو منع رانندگی برای زنان در عربستان بودند.
بر اساس گزارش نیویورکتایمز، از آن به بعد، نیروهای امنیتی عربستان دهها تن از روحانیون، روشنفکران و فعالانی را که به ظن آنان تهدیدی برای کشور محسوب میشدند و همچنین افراد عادی که در توییتر مطالب طنز درباره حکومت منتشر میکردند بازداشت کرده است.