شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
خبرهای کرونا در هفته‌ای که گذشت

اوج‌گیری شیوع در گرمای تابستان و تردید در ایمنی دائمی مبتلایان

 

 

شکافی دیگر در فرضیه ایمنی گله‌ای

 

بحث درباره ایمنی ایجاد‌شده در اثر ابتلا به کووید‌ـ‌۱۹ هنوز ادامه دارد. هرچند تا امروز مشخص شده است ابتلا به این بیماری و سپس، بهبود از آن با ایجاد پادتن‌ جلوی ابتلای مجدد را می‌گیرد، حالا بحث بر سر مدت ایمنی بالا گرفته و شک و تردید درباره ایجاد ایمنی طولانی‌مدت بیشتر شده است.

در یک پژوهش، سطح پادتن در دو گروه ۳۷ نفره اندازه‌گیری شد. گروه اول مبتلایان بی‌علامت و گروه دوم مبتلایان با علائم بالینی بودند. نتایج نشان داد که سطح پادتن‌های ویروس سارس کوو‌ـ‌۲ در ۴۰ درصد افراد بی‌علامت سه ماه پس از ابتلا، قابل اندازه‌گیری نیست و این عدد برای مبتلایان علامت‌دار ۱۳ درصد بود. بنابراین، به نظر می‌رسد افراد بی‌علامت بیشتر از مبتلایان علامت‌دار شانس ابتلای دوباره را دارند.

با این همه، محققان در این‌باره تردید دارند و می‌گویند ممکن است حتی سطوح پایین پادتن و آمادگی سیستم ایمنی جلوی ابتلای مجدد را بگیرد. اما آنچه تا امروز مشخص شده، این است که نمی‌توان به ایجاد ایمنی از طریق بیمار شدن اکثریت جامعه یا همان «ایمنی گله‌ای» امیدوار بود و همین موضوع ضرورت دستیابی به واکسنی موثر را بیشتر از قبل مشخص می‌کند.

 

واکسن شاید اواخر ۲۰۲۰ بیاید، اما عجله نکنید

 

آنتونی فاوچی، متخصص برجسته همه‌گیرشناسی و مدیر بخش بیماری‌های عفونی انستیتو ملی سلامت در آمریکا، می‌گوید واکسن موثر احتمالا تا پایان سال ۲۰۲۰ یا اوایل ۲۰۲۱، در دسترس باشد. او در مورد دستیابی به واکسن در این بازه زمانی خوش‌بین است.

اما فاوچی پیش از این، در مصاحبه‌ای گفته بود حتی اگر واکسن در این بازه زمانی تولید شود، مساله تولید تعداد بالای دوز واکسن همچنان حل‌نشده باقی خواهد ماند و مدت‌ها طول می‌کشد تا بتوان چندصد میلیون دوز از یک واکسن موثر را تولید و به دست عموم مردم جهان رساند. او خبر تولید هر چه سریع‌تر واکسن را بسیار هیجان‌انگیز دانست، اما در ادامه هشدار داده بود که این عجله برای پایان دادن به همه‌گیری می‌تواند خطرناک باشد و خطر در ایمنی خود واکسن نهفته است؛ به‌عنوان مثال، در آمریکا قرار است صدها میلیون نفر با نخستین واکسن موفق ایمن شوند. اگر احتمال بروز عوارض شناسایی‌نشده در آزمایش‌های پیشین یک در هزار باشد، به‌ازای هر ۱۰۰ میلیون نفر، زندگی ۱۰۰ هزار نفر انسان سالم به خطر خواهد افتاد.

مساله دیگر بروز پدیده‌ای است به نام «تقویت وابسته به پادتن» که در آن پادتن‌های خنثی‌نشده ورود ویروس به سلول‌های بدن را تسهیل می‌کنند. این پدیده در برخی مبتلایان بهبود‌یافته کووید‌ـ‌۱۹ مشاهده شده است و می‌تواند باعث شدت گرفتن بیماری شود و یک نگرانی جدی است. بنابراین، هرچند امیدواری به تولید زودهنگام واکسن وجود دارد، اما این امیدواری می‌تواند به ناامیدی بزرگی تبدیل شود.

 

اوج‌گیری همه‌گیری در گرمای تابستان

 

اوج‌گیری مجدد کرونا در آمریکا را بسیاری نتیجه سیاست‌های غلط لغو زودهنگام محدودیت‌ها می‌دانند. در این کشور، رقم روزانه ابتلا، برای پنجمین روز متوالی، به بالای ۲۵ هزار نفر رسید و در روز ۲۵ ژوئن، ۴۰ هزار و ۱۴۸ نفر به تعداد مبتلایان افزوده شد که بالاترین رقم از آغاز بروز همه‌گیری بود.

با این حال، آمار مرگ‌و‌میر روزانه در این کشور روند افزایشی شدیدی نداشته است و احتمالا اثر جهش تعداد موارد ابتلا دو هفته بعد در آمار مرگ‌و‌میر روزانه نمود پیدا خواهد کرد. البته بهبود شیوه‌های درمان نیز بر کاهش مرگ‌و‌میر موثر بوده است.

در برزیل هم حالا آمار رسمی مبتلایان به بیش از یک میلیون نفر رسیده است و تنها در روز ۲۵ ژوئن، ۱۱۸۰ نفر جانشان را در اثر ابتلا به این بیماری از دست دادند. اکنون مساله مهم برای رییس‌جمهوری این کشور‌ــ که به‌جای کنترل همه‌گیری با پیش گرفتن سیاست‌های عوام‌گرایانه، از رشد اقتصادی دفاع کرد‌ــ حل‌و‌فصل پیامدهای وخیم اقتصادی این وضعیت خواهد بود.

به‌طور کلی، وضعیت همه‌گیری کرونا در جهان رو به وخامت می‌رود و سازمان بهداشت جهانی هم در این مورد هشدار داده است. با این همه، در بسیاری از کشورهای اروپایی، وضعیت همه‌گیری کنترل شده است و این موضوع نشان‌دهنده تفاوت سیاست‌های کشورها برای مهار بیماری است. به گزارش فاکس‌نیوز، به‌دلیل وخامت وضعیت شیوع کرونا در آمریکا، شهروندان این کشور ممکن است در فهرست سیاه سفر به کشورهای اتحادیه اروپا قرار بگیرند.

افزایش روزانه تعداد مبتلایان در کشورهایی که وارد تابستان شده‌اند، نشان می‌دهد گرما و نور خورشید هرچند ویروس را غیر‌فعال می‌کند، در غیاب سیاست‌های کنترلی مناسب، تاثیری در مهار همه‌گیری ندارد.

 

 

دیابت و مشکلات قلب، عوارض جانبی جدید کووید‌ـ‌۱۹

 

از ابتدای شیوع کرونا، خبرهای گوناگونی منتشر شد در مورد اعضایی از بدن که ممکن است درگیر این بیماری شوند، از کلیه و کبد گرفته تا دستگاه گوارش.

حالا نتایج جدیدترین بررسی‌ها نشان می‌دهد این بیماری را باید عارضه‌ای با توانایی درگیر کردن اعضای گوناگون بدن دانست. نتایج بررسی گروهی از متخصصان مطرح بین‌المللی نشان می‌دهد کووید‌ـ‌۱۹ موجب افزایش موارد ابتلا به دیابت در افرادی خواهد شد که پیش از ابتلا به کووید‌‌ـ‌۱۹، سابقه افزایش قند خون نداشته‌اند. نتایج مطالعه بافتی نشان داده است که ویروس سارس کوو‌ـ‌۲ باعث آسیب دائمی به سلول‌های تولید‌کننده انسولین در بدن خواهد شد. در این بررسی، ۱۷ متخصص دیابت گفته‌اند که شواهد اولیه نشان داده است بیماری دیابت شدت ابتلا به کووید‌ـ‌۱۹ را بیشتر کرده و ابتلا به این بیماری به‌نوبه خود باعث تشدید دیابت در افرادی شده است که به دیابت مبتلا بوده‌اند. این ارتباط باعث شده است متخصصان امکان ابتلا به دیابت در اثر ابتلا به کرونا را در افراد بدون سابقه قبلی بررسی کنند و نتایج نشان داده است چنین ارتباطی وجود دارد. همچنین برخی روش‌های درمانی کووید‌ـ‌۱۹ هم ممکن است باعث افزایش قند خون شود و در ایجاد این وضعیت دخیل باشند.

اما دیابت تنها عارضه‌ای نیست که تعداد مبتلایانش در اثر ابتلا به کووید‌ـ‌۱۹ افزایش یافته است. از ابتدای شیوع کرونا، ارتباط بین این بیماری و مشکلات قلبی تشخیص داده شد، اما پژوهشی نشان داده است ابعاد این تاثیرگذاری بسیار زیاد است. این بررسی نشان داده است که ایست قلبی و مشکلات در ضربان قلب افراد بستری در آی‌سی‌یو، ده برابر بیشتر از افرادی است که به دلایلی غیر از ابتلا به کووید‌ـ‌۱۹ در بیمارستان بستری شده‌اند. دلیل افزایش این خطر در بیماران بستری در آی‌سی‌یو مشخص نیست، اما یک متخصص بیماری‌های قلبی ایجاد طوفان سیتوکین سیستم ایمنی بدن را بیش از خود ویروس مسبب ایجاد این وضعیت می‌داند.

 

خطر بیخ گوش کارکنان صنایع گوشت

 

یکی از بخش‌های کاری که کارکنانش به‌شدت در معرض ابتلا به کووید‌‌ـ‌۱۹ قرار دارند، صنایع وابسته به گوشت است. بررسی‌های قبلی روی ۱۱۵ مرکز تهیه و تولید گوشت در آمریکا نشان داده بود که بیش از ۴هزار نفر از کارکنان این مراکز به کرونا مبتلا شده‌اند.

حالا گزارش‌های جدیدی در فرانسه، اسپانیا و آلمان از نرخ بالای ابتلای کارکنان این بخش به کووید‌ـ‌۱۹ منتشر شده است. پیش از این، موارد مشابهی از آلبرتای کانادا هم گزارش شده بود. دلیل مساله، آن‌طور که محققان می‌گویند، شرایط مساعد محیط کاری این افراد برای انتقال ویروس سارس-کوو-۲ است. محیط سرد، سطوح فلزی زیاد که ویروس را تا مدت زیادی فعال نگه می‌دارد، فشار بالای کار و بی‌توجهی به رعایت مسائل ایمنی احتمالا از دلایل افزایش ابتلای کارکنان این بخش به کووید‌ـ‌۱۹ است. همچنین، محیط تولید و بسته‌بندی گوشت باعث افزایش تولید قطرات و ذرات معلق در فضا می‌شود و احتمال انتقال ویروس را بالا می‌برد.

از این‌رو، باید تمهیدات جدی بهداشتی در این بخش در نظر گرفته شود. این مساله همچنین نشان می‌دهد که مصرف‌کنندگان باید در حمل، شست‌وشو و بسته‌بندی فرآورده‌های دامی نهایت احتیاط را داشته باشند و تمام مسائل بهداشتی مربوط به این نوع مواد غذایی را به‌دقت رعایت کنند.

 

ابرناقلان بیماری و ناقلان بی‌علامت

 

پیش از این، یک پژوهش بزرگ بین‌المللی نشان داده بود که ابر‌ناقلان کووید‌ـ‌۱۹، که حدود ۱۰ درصد مبتلایان را تشکیل می‌دهند، عامل انتقال بیماری به ۸۰ درصد موارد جدیدند. موارد متعددی از این نحوه انتقال در مناطق گوناگون جهان ثبت شده است؛ مثلا در یک مورد، فرد آلوده در مدت تمرین ۲/۵ ساعته گروه کر در واشینگتن، ۵۲ نفر را به بیماری مبتلا کرده است.

حالا نتایج بررسی‌های جدید مرکز کنترل بیماری‌ها در آمریکا تایید کرده است که بین ۱۰ تا ۲۰ درصد افراد مسبب بخش بزرگی از انتقال بیماری‌اند. این مساله پای مفهومی جدید به نام فاکتور کِی (K) را به میان می‌کشد که علاوه بر میانگین نرخ انتقال، یعنی R0، توصیف‌کننده وضعیت سرایت بیماری است و نشان می‌دهد انتقال تا چه اندازه‌ای به‌صورت خوشه‌ای اتفاق می‌افتد. بنابراین، کنترل این ابرانتقال‌ها نقش مهمی در مهار همه‌گیری خواهد داشت.

مدل‌سازی‌های مرکز کنترل بیماری‌های آمریکا نشان می‌دهد که عامل ۴۰ درصد موارد انتقال، ناقلان بی‌علامت‌اند. بنابراین، یک راه کنترل بیماری پرهیز از حضور در اماکنی است که احتمال این نوع انتقال خوشه‌ای را افزایش می‌دهد و صرفا حضور یک فرد با علائم سرفه و تب نمی‌تواند عامل این انتقال‌های بزرگ باشد؛ به‌خصوص این‌که کووید‌ـ‌۱۹ در بسیاری از افراد علائم گوناگون و متفاوتی ایجاد می‌کند. اخیرا مشخص شده است که حتی التهاب ملتحمه چشم می‌تواند از علائم اولیه و اصلی بیماری کووید‌ـ‌۱۹ باشد.

به‌تازگی محققان  ۱۱ فعالیت معمولی روزانه را که احتمال ابتلا به کووید‌ـ‌۱۹ را افزایش می‌دهند، به ترتیب سطح خطر(ریسک) آن‌ها در ابتلا به ویروس کرونا فهرست کرده‌اند و بهتر است افراد با آگاهی از میزان خطر احتمالی و بر اساس ضرورت، فعالیت‌های روزمره را از سر بگیرند.

 

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More