معاون وزیر ارتباطات: فیلترینگ تلگرام بدترین راهکار ممکن بود
ششماه از فیلترینگ پیامرسان تلگرام میگذرد و بهنظر میرسد حالا دولت ایران علیرغم همه تلاشهای سیاسی و اقتصادی صورتگرفته جهت موجه جلوه دادن جایگزینهای داخلی، شکست این پروژه پرهزینه را پذیرفته است. پروژه پذیرش این شکست، از تمدید چندباره مهلت فعالیت «هاتگرام» و «تلگرام طلایی» شروع شد، با بازگشت کانالهای خبرگزاری فارس و ایسنا به تلگرام ادامه یافت و حالا هم با اعتراف معاون وزیر ارتباطات ایران به اشتباه بودن تصمیم فیلترینگ این پیامرسان، احتمالا مراحل آخر دوره خود را طی میکند.
امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات و رییس تازه منصوبشده سازمان فناوری اطلاعات، در گفتوگوی خود با روزنامه همشهری، در پاسخ به سوالی پیرامون مشکل رونق پیدا نکردن شبکههای اجتماعی داخلی گفت: «قسمت زیادی از مشکل، وجود کسانی است که بدون دانش کافی به سیاستگذاری در این حوزهها اقدام میکنند؛ دغدغههایشان ذاتا بهجا و درست است، ولی راهحل، فیلتر کردن تلگرام نبود و در واقع، این بدترین راهحل ممکن بود. میتوانستیم استراتژیهای بسیار متنوعی داشته باشیم.»
او راهحل برونرفت از تمرکزگرایی تلگرام را ایجاد تنوع در شبکههای اجتماعی و از فیلتر خارجکردن توییتر و فیسبوک میداند: «اگر بهجای بستن تلگرام، بقیه پیامرسانها و شبکهها مثل توییتر، وایبر، ویچت، فیسبوک و... را باز میکردیم، از تجمع و تمرکز اطلاعات در یک شبکه جلوگیری میشد و با این روش، دغدغه صیانت از دادههای ملی کاهش مییافت.»
این اولینبار نیست که مقامات ایران نسبتبه ایجاد دسترسی دوباره به توییتر و فیسبوک صحبت میکنند. طی سالهای گذشته بارها نقلقولهای مشابهی از برخی مقامات ایران در این رابطه منتشر شده که هیچکدام نتیجهای درپی نداشته است.
معاون وزیر ارتباطات با تایید شکست راهکار فیلترینگ تلگرام، توضیح میدهد: «فیلترینگ تلگرام در آن موقعیت، استراتژی درستی نبود. درنهایت نیز رفتار بازیگران و مردم نشان داد که این نگاه اشتباه بوده است. فیلترکردن تلگرام، آسیبپذیری امنیتی فناوری اطلاعات در ایران را بالا برد، چون تعداد زیادی از مردم فیلترشکن نصب کردند و فیلترشکنها با احتمال بالاتری نسبتبه پیامرسانها میتوانند بدافزار و جاسوسافزار باشند. این چیزی بود که از روز اول نیز خیلیها آن را پیشبینی میکردند.»